Hur man undviker stress och obehag under en flygning

Många upplever stress och obehag när de ska flyga. Detta beror oftast på att deras sinnen lurar dem. Läs mer om det här.
Hur man undviker stress och obehag under en flygning

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

De som upplever stress och obehag under en flygning gör det i onödan. För faktiskt så är flyg det säkraste sättet att resa på av alla! Faktum är att risken för en olycka är mindre än när man reser med bil. Det bästa du kan göra är att hålla dig informerad. Mata inte dina negativa tankar om att flyga.

Många upplever stress och obehag under en flygning. Detta beror dock på att deras sinnen lurar dem för det mesta. Det händer främst för dem som inte är vana att flyga, men det finns också fall av frekventa piloter med detta problem.

Stress och obehag under en flygning kan förekomma i varierande grad. Vissa människor upplever helt enkelt rädsla och känner sig inte lugna förrän de är på marken igen. För andra är problemet mycket mer komplext, och de upplever ångestattacker och känner rent att de går igenom ett helvete.

Den här typen av fall måste man ta på allvar eftersom de som kämpar verkligen lider svårt under en flygning. Den goda nyheten är att det finns sätt att bättre hantera denna typ av stress och obehag. Faktum är att de är mycket effektiva och kan hjälpa till att övervinna problemet.

Stress och obehag under en flygning

Det är vanligt att man är lite nervös när man går ombord på ett plan eftersom människor är jordiska varelser och känner sig mycket mer bekväma på fast mark. Det är också vanligt att vi känner oss nervösa vid turbulens.

Utmaningarna börjar när denna rädsla är för stark och leder till svårare symptom. Svettiga händer, en känsla av rastlöshet, spända muskler, ansträngd andning och konstant suckande är tecken på att vi är rädda.

Stress och obehag under en flygning kan också nå än högre nivåer och leda till ännu mer intensiva symptom som:

I dessa fall talar vi inte längre om rädsla, utan om en fobi.

En man som är rastlös på ett plan
Symptomen kan vara intensiva under en flygning och förvandlas till en fobi.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Hur man hjälper någon med generaliserat ångestsyndrom

Varför händer det?

Stress och obehag under en flygning kan bero på ett antal faktorer. Det är vanligtvis resultatet av brist på information eller felaktiga övertygelser. Det första har att göra med bristande kunskap om hur flygplan fungerar och de manövrar som piloter måste utföra för att flyga.

Kombinationen av obegripliga stimuli genererar nervositet under ombordstigning och under hela flygningen. Det finns ett antal varningstecken och incidenter som orsakar uppskrämdhet utan att det egentligen finns någon anledning till det. Ordern att sitta i sätena eller att spänna fast bältena, liksom att de dämpar belysningen i kabinen och andra normala händelser, kan skrämma upp människor som inte är vana vid dem.

Missförstånd beror dock på att flygolyckor fått mycket tid och uppmärksamhet på nyheterna. På grund av detta tenderar människor att tro att flyga är synonymt med tragedi. På samma sätt finns det många filmer om detta ämne, och det hjälper till att mata denna rädsla.

Detta är också fallet för människor som har en tendens att bli oroliga för allt, och för dem är flyget bara ännu en sak på deras lista. Samtidigt finns det vissa som faktiskt haft negativa upplevelser under en flygning, och de återupplever rädslan när de sitter på ett plan.

Ett plan i luften
Flygrädslan förstärks av missuppfattningar om flygplan och olyckor.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Hur man kan bli av med flygrädsla: 5 grundläggande tips

Så kan du undvika ångest, stress och obehag under en flygning

Nyckeln till att undvika stress och obehag under en flygning är att förbereda dig inför resan i god tid. Då kommer du att påbörja upplevelsen med en helt annan attityd och lugn, redan innan du går ombord på planet, jämfört med om du packar klart eller ändrar detaljerna strax innan du flyger. Därför är det bäst att ha allt klart minst en eller två dagar innan resan.

Att se till att informera dig är ett annat sätt att minska nervositeten. Gör en mental bild av allt som kommer att hända före och under flygningen. Detta förutsätter att du känner till och förstår de rutinmässiga protokollen, som inkluderar incheckning, screening, säkerhetsåtgärder vid ombordstigning etc.

Denna information bör också täcka ämnen som graden av säkerhet vid flygtransporter. Till exempel kanske du inte vet det, men det är mer troligt att du blir träffad av en blixt än att du kommer att dö i en flygolycka.

Kom ihåg att du faktiskt också är mer benägen att vinna på lotteriet än att vara inblandad i en flygkrasch. Dessa procentsatser minskas dessutom avsevärt när man flyger med ett kommersiellt flygbolag.

Slutligen, försök att äta en lätt måltid i förväg och hoppa över koffein och alkohol. Ta med en bok eller annan form av underhållning för att hålla tankarna på något annat under flygningen. Försök också att resa med andra och var inte rädd för att uttrycka hur du känner. Detta eftersom att rädslan ofta försvinner när man uttrycker den högt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rivera, B. O., Botella Arbona, C., & Quero Castellano, S. (2001). Tratamiento mediante realidad virtual para la fobia a volar: un estudio de caso. Clinical and Health, 12(3), 391-404.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.