Hur man tillagar apelsinmarmelad

En apelsinmarmelad är perfekt för att få njuta av smaken och de näringsämnen som citrusfrukter ger. Och det finns inget bättre än att koka denna marmelad hemma med detta recept som passar alla!
Hur man tillagar apelsinmarmelad
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2022

Sylt, gelé och marmelad är olika typer av konserver som är idealiska när du vill ta vara på frukt så att den håller en längre tid. Gillar du citrusfrukter? Lär då vidare så får du lära dig hur du tillagar din egen apelsinmarmelad. På så sätt har du den nära tillgänglig för att äta eller använda i dina favoritdesserter!

Den är perfekt att ha på en nyrostad brödskiva eller för att fylla en hembakad kaka eller paj. Den går dock också bra att söta yoghurt med eller att blanda med färskost.

Hemlagade varianter av sylt och andra konserverade frukter är inte alls komplicerade att göra hemma. Dessutom är socker och frukt de enda ingredienserna du behöver, även om tillagningstiden kan vara lång och kräver lite tålamod.

Vi rekommenderar starkt att du provar detta goda recept. Det kan vara en idealisk aktivitet att göra med dina barn och även lära dem hur man tillagar apelsinmarmelad, och en mycket speciell present att ge till vänner och familj!

Så här tillagar du apelsinmarmelad

Apelsinmarmelad i skål
Att göra apelsinmarmelad är inte svårt, men det kräver tålamod eftersom det tar lite tid.

Ingredienser:

Med de mängder som anges nedan kan du fylla cirka 4 medelstora burkar.

 • Cirka 1 kilo apelsiner
 • 500 gram socker (den exakta slutvikten beräknas i förhållande till vikten av de skalade apelsinerna)
 • Skal från 2 apelsiner

Du kan göra mer eller mindre sylt så länge du behåller samma proportioner av socker och frukt baserat på vikten av frukt (utan skal).

Så tillagar du apelsinmarmelad steg för steg:

 1. Tvätta apelsinerna väl under rinnande vatten innan du börjar.
 2. Med en potatisskalare eller en vass liten kniv skär du av bara den yttersta orange delen av skalet på 2 av frukterna. Det är bäst att undvika den vita delen av skalet, eftersom det kan ge slutprodukten en bitter smak. Skär det orangea skalet i mycket tunna remsor eller små kuber.
 3. Skala sedan resten av frukterna, ta bort kärnorna och väg på en köksvåg. För 1 kilo apelsiner behöver du mäta upp halva vikten socker. Skär sedan frukten i små bitar.
 4. Sätt en kastrull eller stor gryta på medelvärme. Lägg i apelsinbitarna, och när de börjar koka, sänk värmen så att marmeladen bara puttrar. Låt koka i ca 15 minuter. Tillsätt socker och de skurna strimlorna av apelsinskal. Blanda väl och låt allt koka ihop i ytterligare 45 minuter. Kontrollera då och då för att förhindra att marmeladen bränner fast.
 5. Efter att denna tid har passerat, kontrollera om marmeladen har kokat till rätt konsistens. För att göra detta, lägg lite sylt på en tallrik och luta tallriken. Om den rinner lätt behöver den koka lite längre. Stäng annars av värmen.
 6. Nu är din apelsinmarmelad redo att hällas upp i steriliserade glasburkar. Låt svalna och förvara mörkt och svalt.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Gå ner i vikt med juice på morot, apelsin & persilja

Tips för konservering och förvaring av apelsinmarmelad

För att njuta av apelsinmarmelad länge och säkert är förberedelse, förpackning och konservering viktigt. Av denna anledning rekommenderar vi att du följer rekommendationerna från experter på livsmedelssäkerhet.

I det här fallet rekommenderar vi att du rengör burkarna med hett vatten och håller dem vid denna temperatur tills du är redo att använda dem. När marmeladen är klar fyller du burkarna upp till en centimeter från överkanten.

Stäng burkarna och ställ dem i en kastrull med vatten. Sätt på spisen på medelhög värma och när det börjar koka väntar du mellan 5 till 10 minuter innan du stänger av värmen. Låt dem svalna till rumstemperatur. Nu är burkarna med apelsinmarmelad redo att förvaras i ditt skafferi.

Enligt National Center for Home Food Preservation kommer dessa steg att hålla apelsinmarmeladen i gott skick i upp till ett år. Förvarad på en torr, sval och mörk plats kan den behålla all sin ursprungliga kvalitet och smak.

Du måste komma ihåg att förändringar i konsistens eller färg kan uppstå under denna tid. Men om behållaren är väl försluten och konserven inte visar tecken på försämring är det fortfarande ett säkert livsmedel.

Fördelar med apelsiner

apelsin
Apelsinen är en god och nyttig frukt att inkludera i din kost.

Apelsiner är en frukt som går att få tag på nästan överallt och det är en av de mest ätna i världen. Det är frukten från apelsinträdet Citrus × aurantium som tillhör släktet citrusväxter.

Dessa utmärker sig för närvaron av vissa näringsämnen och andra föreningar som gör dem till en mycket nyttig frukt. Du kan läsa om några av deras nyckelfunktioner nedan.

De är kalorifattiga och näringsrika

Apelsiner och frukter i allmänhet är kalorifattiga livsmedel, eftersom en stor del av vikten består av vatten. De innehåller också endast en liten mängd naturligt socker, fiber, vitamin C, tiamin och kalium.

Apelsiner är en viktig källa till C-vitamin

Av de 3 portioner frukt som rekommenderas dagligen, bör en av dem ge en betydande mängd vitamin C. Dessa inkluderar inte bara apelsiner utan även exempelvis ananas, kiwi, mandariner, jordgubbar och papaya.

Detta vitamin är nödvändigt för många kroppsfunktioner som kollagenproduktion, sårläkning, järnabsorption och korrekt funktion av immunsystemet.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Vanliga tecken på vitaminbrist och vad du bör göra

Skyddar hjärtat

En kost med en stor andel vegetabilisk mat är fördelaktigt för hjärtat och artärernas hälsa. Enligt en granskning av studier publicerade av International Journal of Epidemiology har man kopplat konsumtion av frukt och grönsaker med en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Man kan se positiva resultat vid ett minsta dagligt intag av 800 gram grönsaker. Apelsiner hittar vi bland frukterna med denna positiva effekt, tillsammans med äpplen, päron, gröna bladgrönsaker och korsblommiga grönsaker.

Rik på antioxidanter

Citrusfrukternas antioxidantkapacitet är en av de egenskaper som har väckt vetenskapligt intresse de senaste åren. Studier visar att denna typ av frukt är en bra källa till flera komponenter med denna förmåga.

Antioxidanter är föreningar som bör finnas i den dagliga kosten eftersom de har visat sig vara relaterade till förebyggandet av flera kroniska och degenerativa sjukdomar.

Fördelaktig för hudens hälsa

En C-vitaminbrist visar sig ofta i hudproblem som problem med läkning, torrhet eller skör hud. Detta har fått experter att anse att dess närvaro i kosten kan vara fördelaktigt i detta avseende.

Studier idag visar att en kost rik på frukt och grönsaker förhindrar hudens åldrande och förbättrar utseendet. Delvis kan detta bero på C-vitamin.

Dessutom har förekomsten av betakaroten och andra fytokemikalier i apelsiner visat sig skydda mot skador orsakade av solens strålar. Detta är slutsatsen av en studie som publicerades av American Journal of Clinical Nutrition 2012.

Antioxidanter (inklusive betakaroten) ökar hudens försvar mot strålning, ger ett långsiktigt skydd och bidrar till hudens hälsa. Detta är dock inte lika effektivt som lämpliga solskyddsmedel.

Apelsinmarmelad är ett bra tillbehör men det ersätter inte den hela frukten

Om du gillar apelsiner och kombinationen av söta smaker med citrus, är detta recept perfekt för dig. Det är en riktig höjdare tack vare den läckra smaken och de otaliga fördelarna apelsiner ger kroppen.

När du tillagar apelsinmarmelad och andra liknande produkter märker du säkert att recepten ofta innehåller en betydande mängd socker. Av denna anledning är det ingen bra idé att helt ersätta intaget av färsk frukt med den här typen av produkter.

För att undvika ett för högt intag av tillsatt socker rekommenderar vi att du bara äter marmelad ibland eller i små mängder. Dessutom kan alla som vill minska förekomsten av tillsatt socker prova andra typer av sylt med låg sockerhalt.

Om du gillar den här frukten och det här receptet, uppmuntrar vi dig att passa på att tillaga denna marmelad när apelsinerna är i säsong. På så sätt får du sylt av högsta kvalitet, med en rikare smak till ett mycket förmånligt pris.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aune D, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality – a systematic review and dose-response meta-analisys of prospective studies. International Journal of Epidemiology. Junio 2017. 46(3): 1029-1056.
 • National Center for Home Food Preservation. Making jams and jellies. Octubre 2005.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. Diciembre 2018. US Department of Health & Human Services.
 • Pullar J.M, et al. The roles of vitamin C in skin health. Nutrients. Agosto 2017. 9(8):866.
 • Schafer W, et al. Making jams, marmalades, preserves and conserves. 2018. University of Minnesotta Extension.
 • Stahl W, Sies H. Beta-carotene and other carotenoids in protection from sunlight. American Journal of Clinical Nutrition. Octubre 2012. 96(5): 1179S-1184S.
 • Zou Z, et al. Antioxidant activity of Citrus fruits. Food Chemistry. Abril 2016. 196: 885-896.
 • University of Minnesota Extension. Home canning basics. https://extension.umn.edu/preserving-and-preparing/home-canning-basics
 • USDA. Oranges. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169918/nutrients

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.