Hur man tar sig igenom mörka dagar när allt går fel

Det finns inget behov av att vara rädd för mörka dagar. Dra istället nytta av dem, för de hjälper dig att ställa om och påminner dig om att en ljus och solig dag är på väg.
Hur man tar sig igenom mörka dagar när allt går fel

Senaste uppdateringen: 07 mars, 2019

Alla upplever vi mörka dagar när inget verkar gå vägen. Det kan verka konstigt, men egentligen är det inte bara bra att ha dem, utan även hjälpsamt. Varför? För att de fungerar som en återställning. För en stund måste du omfamna dina demoner, möta dem öga mot öga och sedan resa dig upp igen.

De är dock bara menade att vara i några ögonblick. Tillfällen som kommer och sedan går. Dina mörka dagar ska inte hålla i sig i flera veckor eller månader. Obehag, modfälldhet, ilska, frustration eller besvikelse kan alla visa sig. För att ta dig igenom dessa stunder måste du dra nytta av några av de hjälpsamma, interna mekanismer som vi ska förklara nedan.

Våra mörka dagar – existentiella parenteser

ensam pa bänk

Folk har en tendens att försvara sina privata utrymmen väl. Vi bär tjock rustning och gömmer oss ibland till och med bakom falska masker av lycka för att hålla oss flytande större delen av tiden. På något sätt har vi blivit lärda att ignorera mörka dagar. Att det snarare än att uppleva dem är bättre att gömma sig och gå vidare som om inget hänt.

Det är faktiskt vanligt att inte ha tid för dem.

Hur kan jag låta mig själv ta en paus och förstå vad som händer med mig? Med allt jag måste göra!

 • Om man har huvudvärk tar man en Alvedon; om man är utmattad sätter man sig ner… Men vad gör man om man fångas av modfälldhet och ledsamhet?
 • Ingen har lärt dig hur du kanaliserar dessa känslor. Så innan du konfronterar dem går en tid när det helt enkelt är lättare att låtsas som om inget hänt.

Vi måste detta till trots vara tydliga. Det som gör ont kommer finnas kvar. Vad du inte konfronterar lämnar ett märke. Och än värre kommer det som inte blir löst att hålla i sig tills du blir fysiskt och känslomässigt sjuk.

gråtande kvinna

Vikten av att gråta när du behöver

Om biologi har gjort det möjligt för oss människor att gråta är det av en väldigt specifik anledning. Det är en fysiologisk mekanism som tjänar som en känslomässig katarsis.

 • Det är en lindring att kunna kanalisera sina känslor.
 • Detta beteende är ett karaktärsdrag hos framförallt människor (det finns fortfarande ingen klar slutsats till varför djur som elefanter också gråter).
 • Att gråta är det hälsosammaste sättet att lätta på spänningar, få syre och låta hjärnan bearbeta saker.
 • Vad en bra gråt inte lindrar kan man inte göra något åt.

Om du undertrycker denna reflex byggs känslomässig stress upp och kväver dig. Dina dåliga känslor tar då formen av huvudvärk, trötthet, generell sjukdomskänsla och värre saker.

Vikten av att ta en paus när du behöver

Att ta en paus när du inser att du upplever en av dessa mörka dagar betyder inte nödvändigtvis att du drar dig undan från allt och alla.

 • Under dessa mörka dagar måste du framförallt ställa dig upp och vara medveten.
 • Du måste bege dig ut på denna försiktiga, inre resa för att vandra in i ditt mörker. Lär dig vad som gör ont, vad som stör dig och vad som blockerar dig.
 • Att vara medveten är att trassla ur sig för att blotta dina svagheter och reparera dem. Sanningen är att ju tjockare din rustning är, desto ömtåligare är det som finns inuti.

Alla behöver omfamna sina demoner för att tämja dem, för att göra dem mindre och för att kontrollera dem.

kvinna bland blommor

Var inte rädd för att säga vad du behöver

Det finns inget behov av att vara rädd för att säga vad du behöver. Något så enkelt som att lära dig att vara bestämd hjälper dig faktiskt att bättre lära känna andra människor och deras reaktioner.

Så var inte rädd för att säga att du behöver några timmar för dig själv. Ta dig tid att tänka, att gå på en promenad, att vara ensam med dina tankar och helt enkelt lätta på trycket.

 • Samtidigt ska du inte vara rädd för att be om hjälp. Dessa mörka dagar kan gå från grå till blå bara genom att dela dina tankar med en vän över en kopp kaffe.
 • Mörka dagar måste genomlevas för att man ska kunna njuta av den uppfriskande vind och rena luft som kommer efteråt, när all spänning väl försvunnit.

Att vara medveten om dina egna behov samt få känslomässigt stöd från en närstående är viktigt i dessa situationer.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.