Hur man tar bort vårtor på ett naturligt sätt

Hur man tar bort vårtor på ett naturligt sätt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Vårtor är hudutväxter som orsakas av ett virus och kan variera i storlek och färg. De har en tendens att drabba händer, fötter och hals, men kan också uppstå på andra delar av kroppen. De är inte cancerogena och orsakar inga hälsoproblem men de kan göra att man känner sig obekväm och osäker. Man kan dock behandla problemet genom att applicera olika behandlingar som tar bort vårtor på huden.

Vitlök: en effektiv behandling som tar bort vårtor

Vitlök är ett mycket hälsosamt alternativ att lägga till kosten och har ett mervärde som ser till att du blir av med vårtor. Detta kan du göra genom att applicera vitlök direkt på det drabbade området. Mosa en färsk vitlöksklyfta tills du har en tjock pasta och applicera den direkt på vårtan. Täck den med ett rent bandage och låt sitta kvar över natten.

När du vaknar på morgonen, ta bort vitlökspastan och rengör området. Upprepa denna process varje kväll tills vårtan torkar ut och faller av. Vitlök ser dessutom till att förhindra  nya vårtor från att växa på samma område.

Gör en effektiv behandling med vitlök som tar bort vårtor

Vitlök fungerar för både små och stora vårtor, men för de sistnämnda kan det ta en eller två månader att få dem att försvinna helt. Du behöver bara ha tålamod och uthållighet.

Tejpmetoden

Denna metod är perfekt för alla, även för barn. Sätt bara en liten bit tejp på vårtan i sex dagar, ta sedan bort tejpen och fukta vårtan med vatten i några minuter. Skrubba sedan vårtan försiktigt med en nagelfil eller pimpsten för att bli av med död hud. Sätt på en ny tejpbit och upprepa processen tills vårtan försvinner helt, vilket kan ta upp till ett par månader.

Bananskal

 

Bananskal innehåller salicylsyra

Bananskal innehåller salicylsyra som hjälper till att torka ut vårtorna. Klipp en bit av bananskalet och lägg insidan av skalet på vårtan. Fäst den med en bit tejp innan du går och lägger dig. Byt ut bandaget en eller två gånger om dagen och upprepa behandlingen tills vårtan försvinner.

Citronsaft

Att applicera citronsaft några gånger om dagen kan också hjälpa till att ta bort vårtor. Fukta en bomullstuss med citronsaft och lägg den på det drabbade området under några sekunder. Upprepa processen tre eller fyra gånger om dagen tills vårtan torkar ut, mörknar och faller av.

Bilder med tillstånd av Fortimbras och robin_24


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mousavi, Z. B., Mehrabian, A., Golfakhrabadi, F., & Namjoyan, F. (2018). A clinical study of efficacy of garlic extract versus cryotherapy in the treatment of male genital wart. Dermatologica Sinica. https://doi.org/10.1016/j.dsi.2018.06.007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.