Hur man skapar ett ekologiskt trädgårdsland - även i stan
Ett ekologiskt trädgårdsland kan ge dig en massa goda, färska frukt och grönsaker. Att skapa ett eget ekologiskt trädgårdsland kan dessutom berika ditt liv ytterligare. För vissa människor är jobbet i trädgårdslandet en typ av terapi, för andra är det ett sätt att kommunicera med naturen, och ytterligare andra gillar det helt enkelt för att de vill äta mer hälsosamt och naturligt.
Här är några tips för hur du kan skapa ett ekologiskt trädgårdsland, även för dig som bor i stan.
Ett ekologiskt trädgårdsland: så kommer du igång
För att skapa ett ekologiskt trädgårdsland där vi kan odla mat till oss och vår familj, behöver vi ett litet utrymme på en terrass, balkong eller i trädgården. Här är några rekommendationer:
- Utrymmet måste få minst 6 timmar direkt sol, så att växterna kan växa ordentligt.
- Alla växter ska vara vända mot söder för att få så mycket ljus som möjligt.
- Om det finns mycket utrymme i trädgården är det en bra idé att täcka över odlingarna med en täckduk så att dina husdjur inte kan komma åt det.
- Se till att du placerar trädgårdslandet nära en vattenförsörjning för att göra det lättare att vattna.
- Antalet krukväxter eller behållare som du behöver beror på antalet personer i din familj.
- Plantera de grönsaker och frukter som din familj gillar att äta mest. Se till att går bra att odla i just ditt klimat.
Välj rätt behållare för trädgården
Växtkrukorna eller behållarna ska:
- Var lätta så att du enkelt kan flytta dem och inte är för tunga för en balkong eller terrass.
- Ha bra dränering så att överflödigt vatten från regn eller bevattning kan rinna ut.
- Var tillräckligt stora så att växtrötterna kan växa bra, som om de vore i jorden i en vanlig trädgård. Ett djup på 20 cm rekommenderas.
- Se till att du väljer större krukor för rotfrukter jämfört med bladgrönsaker, eftersom de växer till olika storlekar.
- Material: krukor av trä eller keramik skyddar rötterna bättre.
Bestäm en bra plats för ditt ekologiska trädgårdsland
Det är viktigt att bestämma var du ska placera dina odlingar. Gör också lite efterforskning om de olika växterna du vill ha där. Köp sedan krukorna eller behållarna du behöver. Du bör placera landet på en plats som är bekväm att arbeta på, med god tillgång till alla växter och grönsaker.
Odlingsjorden hittar du i vilken trädgårdsbutik som helst, men det är viktigt att tänka på att du kan behöva olika jord till olika plantor eller klimat. Fråga gärna om tips i din lokala trädgårdsbutik.
Grönsaker kan man plantera på två olika sätt: som frön eller plantor, beroende på art och klimat. Det är också bra att veta hur de olika växterna påverkar och samverkar med varandra. Du kan till exempel odla basilika runt dina tomatplantor i samma kruka, och som ett resultat blir de båda starkare.