Hur man rostar kikärtor i ugnen - gott och enkelt recept!

Har du någonsin testat att rosta kikärtor i ugnen? Vi bara måste dela med oss av detta läckra recept så att du lär dig hur du lagar dem - ett väldigt enkelt sätt för att njuta av dem till fullo.
Hur man rostar kikärtor i ugnen - gott och enkelt recept!
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att rosta kikärtor i ugnen är ett utmärkt sätt att förbättra deras organoleptiska (smaken och doften) egenskaper. På detta sätt blir det dessutom lättare att inkludera baljväxter i din kost. Det är viktigt att komma ihåg att experter rekommenderar att vi äter dessa livsmedel ett par gånger i veckan.

Baljväxter är livsmedel som utmärker sig på grund av sin höga näringstäthet. Det är dock viktigt att tillaga dem på rätt sätt. Annars kan de orsaka matsmältningsbesvär. Människor som lider av frekventa tarmproblem kan uppleva vissa besvär, som gasbildning.

Recept på hur du rostar kikärtor i ugnen

Vi ger dig steg-för-steg instruktioner för hur du rostar kikärtor i ugnen. Du bör tänka på att dessa baljväxter är särskilt bra på grund av sitt höga fiberinnehåll. Detta element har förmågan att minska förstoppning, vilket visas i bland annat en studie publicerad i tidskriften Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Ingredienser

  • 2,5 dl torkade kikärtor
  • En nypa spiskummin
  • 1 tsk curry
  • Saften av en halv citron
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk paprikapulver (Det går även bra att använda stark paprika eller chili)
färska och torkade kikärter
Mängden fiber i kikärtor motverkar förstoppning, men det är också sant att det orsakar gasbildning hos vissa människor.

Steg-för-steg instruktioner

Det första du behöver göra är att blötlägga kikärtorna i 24 timmar. På så sätt tar de upp vatten och den efterföljande tillagningen blir lättare. Det gör också matsmältningen av baljväxterna lättare.

När tiden har gått värm ugnen till 200 °C. Lägg kikärtorna i en skål och tillsätt resten av ingredienserna under omrörning så att allt blir väl blandat.

Lägg sedan kikärtorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Se till att placera dem i mitten av ugnen och rosta dem i cirka 40 minuter.

Det är viktigt att ge dem en lätt rostning på utsidan så att deras organoleptiska egenskaper förbättras. När tiden är ute är de redo att avnjutas!

Läs den här artikeln för att ta reda på mer:  Frukter och örter som kan lindra matsmältningsbesvär

Tips för att inkludera rostade kikärtor i andra rätter

En av fördelarna med att rosta kikärtor är att du kan lägga till dem till många andra rätter och på så sätt förbättra slutresultatet. Nedan tipsar vi om några alternativ.

1. Sallad med rostade kikärtor

Enligt en studie publicerad i International Journal of Epidemiology, är det viktigt att vi ökar konsumtionen av grönsaker eftersom detta minskar risken för att utveckla komplexa sjukdomar. En sallad med rostade kikärtor är ett bra sätt att säkerställa ett högre intag av grönsaker.

Det är en mycket enkel rätt att tillaga. Blanda sallad, tomat, grillad kyckling och paprika i en skål. Tillsätt sedan de rostade kikärtorna. Du kan servera salladen med en sås eller dressing, tänk dock på att detta ökar energitätheten.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Tre goda och intressanta recept med säsongsgrönsaker

2. Rostade kikärtor med sauterade rätter

Rostade kikärtor kan också ingå i olika sauterade rätter med olika grönsaker. Ett exempel är med sauterad spenat, svamp, sparris eller tillsammans med andra baljväxter. Tack vare den här typen av maträtt får du även i dig en god portion antioxidanter.

Du kan också använda skaldjur för att piffa upp denna typ av sauterade rätt, som räkor eller musslor. De passar bra till rostade kikärtor, och du kan även lägga till lite paprikapulver för att förhöja slutresultatet ännu mer.

3. Rostade kikärtor som snacks mellan måltiderna

En annan fördel med rostade kikärtor är att de passar bra som mellanmål mellan huvudmåltiderna. Detta ger dig ett hälsosamt mellanmål med högt fiber- och proteininnehåll. Dessutom är de livsmedel som utmärker sig för sin koncentration av viktiga mineraler, som järn.

De är lätta att ta med sig, vilket innebär att du kan äta dem var som helst. Det är ett alternativ som hela familjen sannolikt kommer att bli förtjusa i eftersom det är mycket hälsosammare än andra färdigsnacks som vanligen är hårt bearbetade livsmedel.

kikärtor i ugnen
Kikärtor som mellanmål är ett hälsosamt alternativ till hårt bearbetade snacks.

Det är enkelt att rosta kikärtor i ugnen

Det är lätt att rosta kikärtor. Du behöver bara lite tid för att säkerställa att blötläggningen får göra sittjobb och själva rostningen går smidigt. Men själva processen är enkel.

Vi rekommenderar att du provar detta recept för att njuta av ett annat sätt att äta baljväxter. Och var inte rädd för att tillsätta rostade kikärtor i andra rätter eftersom de ger en krispig touch som passar till nästan alla ingredienser.

Tänk på att baljväxter håller sig bra, både i rumstemperatur och i kylen. Det är viktigt att förvara dem i en sluten behållare så att de inte tappar sin konsistens eller blir mjuka med tiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Christodoulides S, Dimidi E, Fragkos KC, Farmer AD, Whelan K, Scott SM. Systematic review with meta-analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther. 2016 Jul;44(2):103-16. doi: 10.1111/apt.13662. Epub 2016 May 12. PMID: 27170558.
  • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.