Hur man rengör nail art-penslar

Nail art-penslar kräver speciell rengöring beroende på deras material och användning. I den här artikeln ger vi dig några tips och råd.
Hur man rengör nail art-penslar

Senaste uppdateringen: 29 oktober, 2022

Idag har manikyr blivit sanna konstverk. Du har säkert själv märkt att det är allt vanligare att se naglar – verkliga eller falska – som är målade med olika färger, design och tillbehör som kräver användning av olika verktyg. Man kan göra det både på salong och själv hemma. För detta krävs bra verktyg, bland annat nail art-penslar. Vet du hur man rengör nail art-penslar?

Av alla element som används för att försköna naglarna kräver dessa penslar speciellt underhåll. Deras kontakt med olika produkter kan försämra dem och minska deras livslängd. Men med rätt skötsel är det möjligt att behålla dem längre och säkerställa att de fungerar optimalt. Här kommer några rekommendationer.

Hur man rengör nail art-penslar

Dessa penslar är mycket specifika och samtidigt väldigt känsliga. Man använder dem för att göra små detaljer på naglarna. Om dessa inte rengörs ordentligt kan den minsta färgrest förändra deras prestanda.

Det första du kan göra är att hälla upp lite aceton i en liten glasburk. Denna produkt tar vanligtvis bort lackrester effektivt. Föredrar du en skonsammare lösning kan du använda ett acetonfritt rengöringsmedel eller ett som har en speciell sammansättning för naturliga eller syntetiska penslar.

Låt dina penslar stå i burken i 10 till 20 sekunder. Om lacket på penseln fortfarande är färsk kommer du att märka hur det lossnar och färgar rengöringsmedlet. Däremot, om färgen har börjat torka in i penseln kan du behöva röra om med den försiktigt i vätskan för att hjälpa den att lossna helt.

För detaljverktyg som inte har borst, rekommenderar vi att du blötlägger en bomullstuss i rengöringsmedel och gnuggar verktyget, men gör det försiktigt för att undvika att skada det. För att torka verktygen, lägg dem på en pappershandduk eller en bomullsrondell. Badda dem försiktigt tills du ser att det inte finns några rester kvar.

Fukta till sist verktygen med en bra nagelbandsolja (du behöver bara ett par droppar) och torka dem igen på en ren pappershandduk för att få bort överskottet.

hur man rengör nail art penslar
Nyckeln till enkel rengöring av nail art-penslar är att göra det innan lacket torkar på borstens yta.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa det här också: 7 naturliga sätt att stärka sköra naglar

Hur man rengör gellackborstar

I det här fallet använder vi isopropylalkohol och bomullsrondeller. Tänk på att lägga ett underlag ovanpå bordet för att underlätta städningen. Blötlägg sedan bomullen i alkohol.

Du kan hitta isopropylalkohol i koncentraten 70 % till 99 % ; båda är lika effektiva för denna uppgift. Eftersom borsten på nail art-borstar är syntetiska är det inga problem att rengöra dem med den här produkten.

Placera borstarna på bomullsrondellen och gnugga dem försiktigt mot varandra. Vi vill notera att du inte ska vänta med att måla klart alla naglarna eftersom lacket då hinner torka på penseln. Nyckeln är att rengöra den efter varannan eller var tredje målade nagel. Du kan samtidigt också använda bomullsrondellen för att fukta handtaget på borsten för att ta bort klibbigheten.

När du har målat alla dina naglar, ägna en stund åt att rengöra penslarna väl innan du fortsätter. Annars kan det vara för sent och borsten blir förstörd.

För att göra detta, häll upp en liten mängd alkohol i en liten glasburk och doppa ner penslarna i den. Rör försiktigt runt med verktygen för att se till att rengöringsmedlet kommer in i borstarnas alla skrymslen och vrår.

Lägg dem sedan på en torr bomullsrondell för att ta bort överflödig alkohol. När de torkat, sätt på locken på dem och förvara dem plant eller med borsten uppåt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill att läsa: Sluta bita på naglarna – 10 effektiva tips

Hur man rengör akryl nail art-penslar

För att rengöra nail art-penslar som du använder med akryl, använd monomer vätska. Häll en liten mängd av detta rengöringsmedel i en liten glasmugg eller i de speciella behållare som säljs i nagelbutiker.

Kom ihåg att rengöra så fort du har målat klart naglarna. Rör om med borsten i vätskan tills inga spår av produkt finns kvar. Torka den sedan med en bomullsskiva eller pappershandduk.

Om det fortfarande finns spår av produkten, upprepa rengöringen med monomer vätska eller använd lite aceton. Ett annat alternativ är att använda handskar för att gnugga borsten manuellt för att ta bort de sista resterna.

hur man rengör nagelborstar
Efter rengöring av dina nail art-penslar bör du torka dem och förvara dem plant eller med borsten uppåt.

Vad ska man tänka på

Att rengöra nail art-penslar är nyckeln till att hålla dem i gott skick under en längre tid. Generellt sett bör denna process göras så snart manikyren är klar. Detta förhindrar att nagellacksrester stelnar på ytan.

När rengöringen sedan är klar är det bäst att förvara dem i rena, torra lådor eller organisatörer. Dessa kan vara i liknande form som pennhållare eller vara horisontella behållare som liknar små lådor. Valet av det ena eller det andra beror på dina preferenser.

Det viktiga är att säkerställa hygienisk förvaring för att förhindra att dina verktyg blir smutsiga eller skadade. Ha detta i åtanke!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.