Hur man rengör en vattentank

Sand, lera och bakterier är en del av det som kan skapa problem inuti en vattentank. Lär dig hur du enkelt och säkert rengör en vattentank!
Hur man rengör en vattentank

Senaste uppdateringen: 30 augusti, 2022

Vatten är en oumbärlig resurs för livet och för en oändlig mängd uppgifter. Av den anledningen finns det i de flesta byggnader en mottagningstank som kan lagra det. Dessa behållare kan installeras under jord, ovan jord eller på tak. Kanske har du någon gång undrat hur du rengör en vattentank, eller så kanske det här viktiga konceptet aldrig har kommit i dina tankar.

Det är att faktum att vattentankar kan bli rent hälsovådliga eftersom de är det perfekta utrymmet för mikroorganismer som kan ge hälsoproblem. Om du vill lära dig hur du rengör din på det enklaste, säkraste och mest effektiva sättet, sluta då inte att läsa!

Varför är det viktigt att rengöra en vattentank?

Rengöringen är avgörande för att förhindra eller ta bort ansamlingar av föroreningar vilka hjälper olika typer av bakterier som är skadliga för vår hälsa att snabbt ackumuleras. Om du inte rengör den kommer du snabbt att märka att den blir full av alger och kalk. När detta händer förökar sig mikroberna.

Som du kan förstå beror välbefinnandet för din familj och alla andra personer som använder eller konsumerar vattnet på hur rena dessa behållare är. Men hur ofta du ska rengöra dem finns det ingen bestämd regel för. Som ett minimum rekommenderar vi att du desinficerar dem helt var sjätte månad.

Hur man rengör en vattentank

Till att börja med kan det kanske verka som ett tråkigt jobb, men när du väl vet hur man gör det ordentligt med rätt material kommer det att bli enkelt, som alla andra hushållssysslor. Följ dessa steg för att få det gjort!

1. Ha verktygen och rengöringsprodukterna till hands

Du behöver inte många saker när du rengör en vattentank. Det räcker med en trasa, en ny eller steriliserad tandborste, en hink och en spade. Som kemiskt desinfektionsmedel är bra alternativ klor eller andra blekmedel.

Men glöm inte dina gummihandskar för att skydda dina händer från produkternas nötande verkan. Och använd aldrig metallborstar, tvättmedel, tvål eller diskmedel!

Ett sortiment av rengöringsprodukter i en hink.
Det är viktigt att använda dina rengöringsprodukter med försiktighet för att undvika negativa effekter.

2. Töm ut nästan allt vatten ur tanken

Se till att du stänger av kranen som förser tanken med nytt vatten, samt öppnar rengöringsventilen så att det ackumulerade vattnet kan rinna ut. Du kan använda en hink för att göra processen snabbare och enklare.

Töm inte ut allt vatten, utan lämna cirka tio centimeter. Var försiktig så att du inte skakar tanken för att undvika att sprida smutsen.

3. Rengör alla delar av tanken

Skrubba väggarna, baksidan och locket kraftigt, börja med bara vatten och ingen annan produkt. Var särskilt uppmärksam på de mest dolda hörnen, kanterna, vatteninloppen och -utloppen; det är där mest smuts brukar samlas.

Ta bort skräpresterna med en skopa eller spade och lägg ner dem i hinken. För att avlägsna det förorenade vattnet, öppna avloppsröret; men använd aldrig fördelningsröret.

4. Fyll tanken till mitten med vatten och tillsätt klor

Vid det här laget är du ungefär halvvägs. Proportionerna att använda är mycket enkla: om tanken rymmer tusen liter, tillsätt då en liter koncentrerad klor; om den rymmer 500 liter, tillsätt bara en halvliter klor.

Var mycket försiktig när du hanterar klor, och undvik särskilt kontakt med händer och ögon.

5. Skölj tills alla kemikalier är borta

Töm vattentanken igen och skölj den så många gånger som behövs för att säkerställa att allt blekmedel har avdunstat eller sköljts bort. Ta sedan en ordentlig titt på hur din tank ser ut.

Om du ser gula, bruna eller gröna märken, ge dessa en omgång med trasan och applicera mer klor. Dessa fläckar är bevis på att bakterierna fortfarande finns där. Du måste bli av med dem helt!

Torka sedan bort resten av kloret som fortfarande kan finnas där med hjälp av en fuktig trasa. Torka därefter av området med en annan torr trasa. Trasan måste vara gjord av bomull eller liknande tyg så att den inte lämnar ludd.

6. Fyll vattentanken

När du har avslutat din rengöringsprocess, öppna ventilen så att tanken kan fyllas på som vanligt. Kontrollera att vattnet kommer ut ordentligt.

Låt sedan vattnet rinna ur kranarna i hela huset under någon minut. På så sätt undviker du en ansamling av luft. När vattnet har nått sin normala nivå, skruva på locket väldigt hårt för att förhindra att något faller ner i tanken.

7. Rengör din vattentank regelbundet!

Ett råd: du bör inte glömma att notera i din almanacka eller motsvarande så att du kommer ihåg det datum du senast rengjorde vattentanken, för att veta när du behöver göra det igen.

Som vi sa i början av den här artikeln bör du göra det två gånger om året. Du bör dock göra det oftare om vattnet som du har innehåller en relativt stor mängd fasta ämnen och har en tendens att producera mer kalk.

En rinnande kran i ett hus
Det är viktigt att låta vatten rinna ur kranarna i huset när du ska fylla på tanken för att förhindra ansamling av luft i rören.

Hur man tar hand om det ansamlade avfallet

När du rengör vattentanken kommer du oundvikligen att hitta flytande och fast avfall som bland annat klor, kalk, damm, sand och till och med material från borstar och trasor du använt för att rengöra den.

Detta kan du ösa upp med hjälp av en ren spade och en plasthink. Efter sköljning bör tankens dräneringssystem tillåtas släppa ut vattnet.

Du kanske också är intresserad av: 5 sätt att hålla köket skinande rent

Rengör din vattentank för att behålla din hälsa

När det gäller att skaffa en tank, se till att den är stark och lätt att rengöra. De mest populära tankarna är gjorda av polyeten eftersom de är lättare att underhålla.

Se gärna till att de har antibakteriellt skydd. Det är dock än viktigare att de har ett hermetiskt tillslutande lock.

Installera tanken på ett sådant sätt att du kan komma åt den för att desinficera den, utan att det utgör en fara. Det är en bra idé att schemalägga din rengöring några dagar i förväg; detta gör att du kan dra nytta av det rinnande vattnet efteråt för att rengöra dina kläder, tvätta toaletten eller vattna trädgården. Tanken är att inte slösa bort denna resurs.

En annan viktig del när det gäller att rengöra din vattentank är att alla medlemmar i familjen vet att du ska göra det. På så sätt kan du bekräfta att ingen kommer att konsumera vattnet medan du desinficerar det, eftersom det skulle vara ännu värre än den tidigare kontamineringen.

Förutom kontinuerlig rengöring är det en bra idé att installera filtrering och reningssystem. Ditt vatten blir då renare och säkrare än någonsin! Det kan vara väl värt att köpa ett vattentest för hemmabruk samt ta prover på vattnet som kommer ur just din kran samt jämföra det med internationella standarder. Många har väldigt rent vatten i kranen i Sverige, men det finns problemområden som inte får tillräcklig uppmärksamhet och där filtrerat vatten vore att föredra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gutiérrez K. Influencia del mantenimiento preventivo en la eficiencia del Sistema de agua potable del CP rural La Campiña de Supe, Barranca, 2018. Lima: Universidad César Vallejos; 2018.
  • Díaz R. Eficiencia en la operación y mantenimientos de tanques elevados en mercados de la ciudad de Cajamarca-2019. Perú: Universidad Privada del Norte; 2020.
  • Hansen D. Higiene del agua: Conceptos básicos del control de infecciones de IFIC. 2. ° ed. Irlanda del Norte: International Federation of Infection; 2011.
  • Mantilla, Juan Alberto, and Mario Alexander Casallas. “Diseño de un tanque de almacenamiento de agua caliente sanitaria, utilizando materiales de bajo costo.” Revista Cintex 20.2 (2015): 35-53.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.