Hur du naturligt minskar mängden triglycerider
Triglycerider är en typ av fett som finns i blodet, och precis som kolesterol är det något som kroppen behöver för att fungera. Men du bör inte förväxla dem; kolesterol är vad kroppen använder för att skapa starka celler och triglycerider används för att generera energi.
När denna fetthalt ackumuleras för mycket brukar man kalla det för hypertriglyceridemi. Om du inte kontrollerar det ordentligt kan du utveckla kardiovaskulära sjukdomar, samt problem med levern.
Du kan även uppleva följande symtom:
- Högre fetthalter i kroppen
- Ständig utmattning
- Håravfall
- Problem att sova
- Huvudvärk
- Vätskeretention
De bra nyheterna är att de som får denna diagnos kan behandla det naturligt med hälsosamma vanor och huskurer.
Öka intaget av fibrer
Det är viktigt att äta fibrer för att få en bra matsmältning och minska upptaget av fetter och socker. Tack vare dessa egenskaper har fibrer förmågan att kontrollera mängden triglycerider och kolesterol i kroppen.
Bland de livsmedel som är rika på fibrer hittar vi:
- Spenat
- Broccoli
- Apelsin
- Mandarin
- Päron
- Havre
- Baljväxter
Ät mer omega 3-fettsyror
Många livsmedel är rika på mättade fetter som kan öka kolesterol- och triglyceridhalten. Bland de livsmedel du bör undvika eller minska intaget av hittar vi:
- Smör
- Kött med mycket fett
- Laktos
- Palmolja
Eftersom kroppen ändå behöver en viss fettmängd för att fungera rekommenderas att du äter livsmedel rika på omättat fett, såsom omega 3, vilket rekommenderas för att motverka kardiovaskulära problem.
Bland dessa livsmedel hittar vi:
Undvik bearbetade livsmedel
Bearbetade och konserverade livsmedel är fyllda med fetter, socker och kolesterol. Ett överskott av fett, natrium, kemiska komponenter och konserveringsmedel kopplas till en ökad fetthalt i blodet.
Därför rekommenderas att du undviker livsmedel såsom:
- Vitt bröd
- Salta snacks
- Friterat
- Vitt socker
- Raffinerat mjöl
- Korv
Drick te på kanel
De antioxidantiska egenskaperna i te kan hjälpa till att kontrollera höga fetthalter och sockernivåerna i blodet.
Ingredienser
- 2 kanelstänger
- 2 dl vatten
Tillredning
- Koka upp vattnet och lägg i två kanelstänger.
- Låt det stå i 5 minuter, sila sedan och drick på morgonen.
Avkok på persilja
Eftersom persilja innehåller mycket niacin är den väldigt effektiv för att minska fettnivåerna i blodet. Örten är även ett vätskedrivande medel som hjälper till att motverka vätskeretention.
Ingredienser
- 1 kvist persilja
- 1 liter vatten
Tillredning
- Koka upp en liter vatten.
- Lyft bort kastrullen från värmen och lägg i persiljan.
- Låt svalna i tio minuter, sila och drick.
Läs denna artikel: Persiljans medicinska egenskaper
Smoothie på äggplanta och gurka
Äggplanta och gurka innehåller viktiga näringsämnen och antioxidanter som förbättrar hälsan på många sätt. Denna enkla smoothie är ett mycket lätt sätt att dra nytta av deras egenskaper.
Ingredienser
- 1 liten äggplanta
- 1 gurka
- 2 glas vatten
Tillredning
- Tvätta och skiva gurkan och äggplantan.
- Lägg allt i en mixer med lite vatten och mixa i några sekunder.
- Drick denna juice en timme innan frukosten i 15 dagar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Leaf, D. A. (2016). Triglycerides. Postgraduate Medicine. https://doi.org/10.1080/00325481.1988.11700335
- Johnson, I. T. (2012). Dietary Fiber. In Present Knowledge in Nutrition: Tenth Edition. https://doi.org/10.1002/9781119946045.ch8
- Harris, W. S. (2004). Omega-3 fatty acids. In Encyclopedia of Dietary Supplements. https://doi.org/10.1081/E-EDS-120022075
- Jain, A. P., Aggarwal, K. K., & Zhang, P. Y. (2015). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
- Thomas, J., & Kuruvilla, K. M. (2012). Cinnamon. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.182
- Charles, D. J. (2012). Parsley. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.430