Effektiva sätt att kontrollera tröstätande

november 2, 2018
Det rekommenderas att man inte skippar de tre huvudmåltiderna och att man lägger till 2 eller 3 extra måltider mellan dessa. Se även till att de är nyttiga, exempelvis med hjälp av frukt eller flingor.

När vi drabbas av någon form av ätstörning är det nästan alltid på grund av emotionella problem. I detta fall kommer vi att behandla ångesten, som ofta är den förekommande orsaken och som kan resultera i allvarliga problem, vilket även inkluderar beroende och tröstätande. I vilket fall som helst är det något som kan drabba vem som helst, och även om det inte finns någon definitiv behandling så är det ändå något som kan styras.

Tröstätande kan kontrolleras på ett väldigt enkelt sätt. Det enda du behöver göra är att vara tillräckligt disciplinerad för att vilja ändra några saker i ditt liv, samt anamma de råd som vi nu kommer att lista.

Minska sockerintaget

Man måste göra allt man kan för att reducera, eller ännu bättre, eliminera det dagliga sockerintaget. Detta kommer att motverka lusten att hela tiden äta, eftersom en person som hela tiden äter godis får en ännu större lust att fortsätta äta mat med socker i.

Öka vattenintaget för att minska tröstätande

Drick mycket vatten

Experterna rekommenderar alltid att man dricker minst sex glas vatten per dag. Det är mycket viktigt att man följer detta kloka råd och anammar vanan att dricka vatten innan varje måltid för att motverka hungern.

Det rekommenderas att man äter flera gånger om dagen

Det rekommenderas att man inte hoppar över någon av de tre huvudmåltiderna, för om man gör det kommer det innebära att man äter betydligt mer vid de följande måltiderna, något som kommer resultera i att man går upp i vikt. Mellan dessa tre måltider bör man även ta någon mindre fika och se till att detta fika är nyttigt, som exempelvis frukt eller spannmål.

Träna varje dag

Detta är ett väldigt bra sätt för att kontrollera ångesten så att man inte tröstäter. Fysisk träning är något som man inte bör undvika i livet. Det är det bästa sättet att leva ett hälsosamt liv, både ur ett fysiskt och ett emotionellt perspektiv, speciellt när man är inne i en period av emotionella problem och ångest.

Distrahera sinnet
Distrahera dig med en bok

När man känner stark ångest och vill sluta med sitt tröstätande så är det bäst att försöka distrahera hjärnan med något annat. Det bästa är att avleda uppmärksamheten och fokusera den på något helt annat, vilket kan vara en föreläsning, ett telefonsamtal eller helt enkelt något annat som gör att man glömmer bort begäret, så att du kan sluta med ditt tröstätande.

Man bör aldrig hoppa över frukosten

Frukosten bör vara huvudmåltiden för varje person, och bör därför vidare vara en måltid som är så fullständig som möjligt, eftersom den påverkar metabolismens funktioner. Om man inte äter frukost eller äter något till frukost som inte är näringsrikt, kommer man att äta dubbelt under kvällen/natten eftersom kroppen då behöver mer mat.

Man måste tänka på att man inte bör äta någon mat alls under natten, och man bör därför kompensera för denna brist på mat ordentligt på morgonen.

Slappna av

Det finns vissa typer av örter som kan vara till stor hjälp för att motverka och lindra spänningar som kan vara ett resultat av många motgångar, som ofta uppkommer i varje persons liv. Dessa växter är följande: kamomill, grönt te och valeriana. Med dessa kan du tillreda avkok som man tar innan det är dags att gå och lägga sig, samt på morgonen. På detta sätt kommer du att reducera mycket av din ångest så att du inte fortsätter med ditt tröstätande.

Sov tillräckligt

Få tillräckligt med sömn

När sömnen är av en god kvalitet och man får tillräckligt av den, stimulerar detta leptinhormonet, vilket har som funktion att berätta för hjärnan att kroppen är nöjd och därför inte behöver någon extra mat för att må bra.

Konsumera mer protein

Om du under frukosten äter en stor mängd protein kommer kroppen att känna sig nöjd under resten av dagen, vilket reducerar behovet av tröstätande under onormala tider.

Studera den egna rutinen

Det är viktigt att man beaktar alla händelser under vardagen, och att man upptäcker de händelser som har en tendens att utlösa den ångest som bidrar till ens tröstätande. Ifall man hittar orsaken kommer det att bli betydligt lättare att hitta en lämplig lösning.

Eliminera alla spänningar

Utan tvekan så är det bästa sättet att undvika att känna sig spänd, att göra allt för att slappna av. Därför bör man, då man handlar, tänka på att endast köpa det man behöver och inte en massa annat, som godis och snacks som dom erbjuder i överflöd i affärerna. Det bästa är att köpa frukt.

Man bör försöka att vara glad

Serotonin är lyckans hormon, som levereras då man känner sig lycklig. Detta hormon är kopplat till aptiten och kan artificiellt produceras när man äter choklad.

Genom att följa dessa råd kan man reducera en stor del av ångesten som håller igång ens tröstätande, men det bästa sättet att uppnå mindre tröstätande är som sagt en stark vilja. Det hjälper inte ifall man bara undviker sitt tröstätande ibland, det är något man måste vara konsekvent med, och istället låta viljan att lösa problemet bli det som är beroendeframkallande.