Hur man kan tappa vikt snabbt och hälsosamt

Hur man kan tappa vikt snabbt och hälsosamt
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många gånger vill vi desperat tappa vikt snabbt. Vi kanske har en viktig tillställning som vi vill se bra ut till, eller så kanske vi vill komma i den där klänningen som har legat i garderoben för länge. Snabba trick för att tappa vikt snabbt är dock ofta ohälsosamma och ineffektiva.

Som tur är finns det faktiskt metoder för att gå ned i vikt snabbt utan att sätta vår hälsa och vårt välbefinnande i riskzonen. Vidare behöver de inte ha en jojoeffekt – det vill säga att du lätt går upp den oönskade vikten igen.

Låt oss lära oss några mer hälsosamma sätt att nå våra viktmål på mindre tid.

Du måste dricka mycket vatten

Det är väldigt viktigt att undvika fruktjuicer (från paket), läsk, energidrycker, öl och andra drycker med mycket kalorier, socker, natrium och kolhydrater, eftersom de får din kropp att samla på sig vätska samtidigt som de inte gör dig mindre hungrig.

Den enda dryck som verkligen släcker din törst, som inte får dig att behålla vätska och som inte innehåller kalorier är vatten. Du kan dricka åtta glas vatten om dagen för att omedelbart märka av förändringar.

Du måste minska ditt matintag för att tappa vikt snabbt

Du ska inte bara lägga fokus vid hur många kalorier du konsumerar, utan även lära dig att kontrollera kvantiteten och kvaliteten av de näringsämnen du intar vid varje måltid.

En annan viktig sak du bör ha i åtanke är att inte hoppa över måltider för att minska ditt kaloriintag. Många gör detta allvarliga problem i tron att det är det bästa sättet att tappa vikt, när det i själva verket gör att de vid nästa måltid är så hungriga att de äter dubbelt så mycket.

Det är därför inte värt att hoppa över måltider. Alla bör äta minst tre gånger per dag, men i små portioner, och dricka vatten mellan måltiderna.

Du måste träna varje dag

Om du vill gå ner i vikt snabbt behöver du träna ganska mycket. Det bästa är att göra det två gånger per dag om du vill uppnå önskad effekt snabbare. Du kan gå ut och springa på morgonen och eftermiddagen eller, om du föredrar, gå till ett bra gym.

I slutändan är det viktigaste att du rör på dig så att kroppen når sitt mål.

Du måste äta färre kolhydrater och mer fibrer

En väldigt viktig åtgärd är att försöka konsumera mer fibrer och färre kolhydrater, detta eftersom livsmedel med mycket fibrer hjälper matsmältningsprocessen och rensar bort gifter, vilket gör det lättare att tappa vikt.

En annan viktig punkt är att du vill bör göra dina muskler fastare samt lägga till protein i din diet, vilket även är bra för att bränna fett snabbare när du tränar.

Livsmedel du måste undvika för att tappa vikt snabbt

Det är viktigt att du undviker livsmedel som innehåller stora mängder fett (såsom oljor, smör och ost), såväl som potatis, snabbmat och desserter (speciellt choklad och glass).

Kom ihåg att det viktigaste är din hälsa. Viljan att tappa vikt är en väldigt bra sådan, men det är bäst att göra det med din hälsa i åtanke. När du går ner i vikt känner du dig mer energisk och minskar dessutom riskerna för att drabbas av diverse sjukdomar.

Tappa vikt av hälsoskäl, inte av fåfänga. Trots att en smal person ser bra ut ska man inte överdriva eller försöka imitera andra. Alla är som de är, så kom ihåg att älska dig själv, respektera din kropp och inte må dåligt över att vara lite överviktig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buschmann, M., Steiniger, J., Hille, U., Tank, J., Adams, F., Sharma, A. M., … Jordan, J. (2003). Water-Induced Thermogenesis. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1210/jc.2003-030780
  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weigth loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.