Hur man gör alkaliskt vatten och vilka hälsofördelar detta ger till kroppen

Alkaliskt vatten är en kommersiell produkt som inte har någon vetenskaplig uppbackning, men som har tillskrivits vissa fördelar för hälsan. Vi berättar om några av dem.
Hur man gör alkaliskt vatten och vilka hälsofördelar detta ger till kroppen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skriven och verifierad av läkare Nelton Abdon Ramos Rojas.

Senaste uppdateringen: 07 juni, 2023

Alkaliskt vatten är en joniserad vätska som kan ge vissa hälsofördelar till kroppen. Det kan exempelvis hjälpa kroppen att eliminera de sura rester som den producerar under matsmältningsprocessen, vilket hjälper till att hålla pH-värdet balanserat.

Kort sagt, denna dryck kan korrigera kroppens basala syrabalans. Det innehåller en negativ ORP, en oxidationsreduktionspotential, vilket alltså har antioxidativ verkan. Tack vare produktionen av hydroxyljoner främjar det produktionen av syre, vilket hjälper till att bekämpa effekten av fria radikaler och främjar cellregenerering. Detta bidrar inte bara till hälsan, utan hjälper oss också att känna oss uppfräschade.

Gör eget alkaliskt vatten och ta del av dess hälsofördelar

Det finns tre hemtips som du kan använda för att göra eget alkaliskt vatten. Låt oss ta en närmare titt på dem.

Alkaliskt vatten.
Man kan använda ingredienser som bikarbonat eller citronsaft för att alkalisera vatten.

Metod nummer 1

 • Du behöver två behållare.
 • Fyll en av behållarna med vatten och häll sedan detta i den andra tomma behållaren från en bra höjd.
 • När vattnet faller bubblar det, och när du upprepar denna processen 8 gånger eller mer, skapar detta en nivå av alkalinitet.
 • Vattnet vi använder har vanligen ett pH på 7,2. Med den här metoden kan vi öka detta med minst 5 tiondelar, vilket även om det inte är mycket, ändå når en nivå där det hjälper till att alkalisera kroppen.

Metod nummer 2

 • Den andra metoden för att göra eget alkaliskt vatten är att koka vatten i 5 minuter. Efter denna tid kommer vattnet att gå från ett pH på 7,2 till ett pH på 8,4, vilket är en tillräcklig nivå för att hjälpa till att alkalisera kroppen.
 • Vissa rekommenderar att dricka detta varmt, men sanningen är att när det svalnar behåller det fortfarande alkaliniteten.

Metod nummer 3

 • Den sista metoden du kan använda för att alkalisera vatten är att tillsätta en halv tesked bikarbonat i ett glas kranvatten.
 • Genom att göra det kommer vattnets pH att öka från 7,2 till 7,9.
 • Tänk på att för att betraktas som alkaliskt måste vatten överstiga ett pH på 7,3, och ju högre det stiger därefter, desto mer alkaliskt är det (dock ska vi naturligtvis inte låta det stiga för högt).

Vilka hälsofördelar får du genom att dricka alkaliskt vatten?

En kvinna som dricker vatten.

De fördelar som tillskrivs alkaliskt vatten är inte vetenskapligt bevisade och kan därför inte sägas vara helt pålitliga. Men vi ska ta upp dem nedan så att du kan själv kan analysera dem.

1. Det hjälper matsmältningen

Förutom att bidra till att eliminera ackumulerade gifter genom urinen kan alkaliskt vatten förbättra matsmältningen. Detta är möjligt eftersom det, genom att balansera kroppens pH, hjälper till att bibehålla god maghälsa.

2. Förebygger sjukdomar och infektioner

Eftersom det kan bidra till att upprätthålla god återfuktning i kroppen, sägs alkaliskt vatten kunna hjälpa till att förebygga njursjukdomar och urinvägsinfektioner. Det finns dock inga bevis för denna teori.

3. Det kan förhindra för tidigt åldrande

Ansamlingen av toxiner är inte bara skadligt för hälsan utan kan också orsaka för tidigt åldrande av huden. I detta avseende tror man att alkaliskt vatten kan eliminera dessa toxiner och, som en följd, förhindra för tidigt åldrande.

4. Det kan motverka vätskeretention

På samma vis som vanligt vatten så kan alkaliskt vatten hjälpa till att ge återfuktning och att bekämpa vätskeretention. Och genom att hjälpa till att eliminera avfall genom urinen, hjälper det till att återställa kroppens balans.

Man menar att en bättre pH-balans innebär att cellerna inte behöver behålla vätska för att bekämpa surhet. Det sägs också kunna sätta igång ämnesomsättningen.

5. Kan förebygga osteoporos

Att dricka alkaliskt vatten kan främja elimineringen av fast avfall, såsom urinsyra och njursten, genom urinen, och därigenom bidra till att förhindra benskörhet. Drycken sägs kunna hjälpa till att frigöra kalcium som fastnat i dessa avlagringar, vilket kan hjälpa blodet att återgå till ett alkaliskt pH.

Vad säger experter om alkaliskt vatten och dess eventuella hälsofördelar?

 • Adriana Mañas, vetenskapsman och Ph.D. i Cellular and Molecular Biology, menar att alkaliskt vatten inte är en dryck som ger verkliga hälsofördelar och som inte hjälper till att fördröja (eller förhindra) åldrande.
 • JM Mulet, Ph.D. in Biochemistry and Molecular Biology, klargör att alkaliskt vatten är en kommersiell produkt vars effekter inte har någon vetenskaplig grund.
 • Julio Basulto, expert på kost och näringslära, påpekar att det finns flera felaktiga uppfattningar om vattenkonsumtion.
  • Det är inte nödvändigt att dricka två liter vatten om dagen; detta är en myt. För att täcka det dagliga vätskebehovet är det nödvändigt att dricka efter törst.
  • För att veta om du dricker tillräckligt med vatten måste du vara uppmärksam på din urin. Om din urin är ljus i färgen dricker du tillräckligt. Om den är mörk och har en stark lukt, behöver du dricka mer vatten.
  • Det finns akuta faror förknippade med både otillräcklig vattenkonsumtion och överdriven vattenkonsumtion (hyperhydrering).
hälla vatten.
Alkaliskt vatten kan fungera som en slags naturlig antacida vilket sägs kunna hjälpa till att neutralisera surhetsnivåerna i kroppen. Denna föreställning har dock inget vetenskapligt stöd.

Naturligtvis kan du dricka alkaliskt vatten om du vill. Men hälsoexperter säger att detta inte är något de specifikt rekommenderar, och är än mindre något du måste göra.

Anta en hälsosam livsstil, följ din läkares rekommendationer och bibehåll konsekvens i dina vanor – det är detta som kan ge verkliga fördelar för din hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Agua alcalina, ¿verdad o mito? [Documento en línea].
 • Aquino, J.M. Mentiras embotelladas: el agua alcalina no mejora tu salud. Verificiencia. [Disponible en línea].
 • Pérez, D. Agua alcalina, ¿será milagrosa o es solo una moda? Conoce los mitos y verdades sobre el popular líquido. AARP. [Disponible en línea].
 • USGS. (2016). pH: Water properties, from the USGS Water-Science School.
 • Riché, E., Carrié, A., Andin, N., & Mabic, S. (2006). High-purity water and pH. American Laboratory.
 • World Health Organisation. (2007). pH in drinking-water. Guidelines for Drinking Water Quality. https://doi.org/WHO/SDE/WHO/03.04/12

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.