Hur man kan förebygga hjärtsjukdomar hos kvinnor
En av de huvudsakliga dödsorsakerna för kvinnor tros vara hjärtsjukdomar. Trots att det är sant att de drabbar båda könen lika mycket, har kvinnor vissa specifika karaktärsdrag att tänka på, och det kan hjälpa dig att förebygga hjärtsjukdomar. Vill du veta mer?
Hjärtsjukdomar drabbar inte bara män. Studier visar att de är på uppgång för det kvinnliga könet, och var 90:e minut drabbas en kvinna i ett västerländskt land av en hjärtattack. Vad kan man göra åt det? Vilka livsstilsändringar kan man göra för att förebygga hjärtsjukdomar?
Hjärtsjukdomar som främst drabbar kvinnor
Ateroskleros
- Det är definitivt den vanligaste hjärtsjukdomen för kvinnor. Ateroskleros inträffar på grund av ansamling i vävnaden och kolesterol som blockerar artärer. Med tiden är det inte bara möjligt att de blir stela, utan även att de inte får tillräckligt med utrymme för blod att passera. Det leder till slut till att hjärtat drabbas av ischemi. Om blodet inte når hjärtat drabbas du av en hjärtattack.
Vilka symtom får kvinnor?
- Problemet med hjärtproblem för kvinnor är att symtomen ibland blandas ihop med andra symtom. Du känner trötthet, smärta i rygg eller nacke och får ont i magen… medan män känner en dov smärta i sin vänstra arm får kvinnor symtom som är mycket vanligare: yrsel, extrem trötthet…
- Ett annat viktigt tecken visar sig när du tar en titt på dina vener i nacken. Om dina anklar är svullna och så även dina nackvener måste du omedelbart uppsöka läkare.
Brustet hjärta eller kardiomyopati från stress
- Det är definitivt en av de mest karaktäristiska hjärtsjukdomarna hos kvinnor. Den kopplas ihop med en väldigt starkt, emotionell stressnivå. Det är vanligt för kvinnor att leva liv fulla av ansvar och förpliktelser. Arbete, hem, barn och till och med att ta hand om en sjuk familjemedlem. Allt detta gör att stressen får en mycket intensiv påverkan.
- Vid kardiomyopati överstimuleras och sväller den vänstra hjärtkammaren. Det är inte alltid dödligt och inte heller lika allvarligt som en hjärtattack, men du måste veta om det för att kunna känna igen och behandla tillståndet i tid. Oddsen är generellt sett bra.
Vilka symtom får kvinnor?
- Symtomen är väldigt lika en hjärtattack. Du bör vara medveten om din generella hälsa. Är du extremt trött utan att veta varför? Lider du av illamående och smärta i magen och den nedre delen av buken? Om så är fallet och du även går igenom en väldigt stressig period ska du uppsöka läkare.
Hur är hjärtsjukdom och klimakteriet relaterade?
Relationen är väldigt nära. Tänk på östrogenet och dess fantastiska funktionalitet. Det skyddar från hjärtsjukdomar, men när du går igenom klimakteriet och mängden östrogen minskar kan följande hända:
- Förändringar i dina blodkärls väggar. De kan hårdna, plack kan bildas och blodproppar kan dyka upp.
- Kolesterolförändringar. Dåligt kolesterol, så kallat LDL, ökar.
- Mängden av ett koagulationsprotein vid namn fibrinogen kan öka vilket kan leda till blodproppar, hjärtattacker och hjärnblödningar.
Hjärtattacker är annorlunda för kvinnor
- Som vi precis sa kan klimakteriet orsaka förändringar i kroppen som gör dig sårbar för hjärtsjukdomar. Den lägre östrogenhalten är en avgörande faktor i varför dessa förändringar inträffar.
- Risken för att drabbas av hjärtsjukdomar ökar markant under klimakteriet. Det viktigaste är dock enligt studier att kvinnor har svårare att återhämta sig efter att ha drabbats av en hjärtattack eftersom de tenderar att ta längre tid på sig att upptäcka symtomen och uppsöka en läkare. De associerar trötthet med andra saker, muskel- och magsmärtor med andra sjukdomar, utan att veta att deras hjärta bönar efter hjälp.
Att förebygga hjärtsjukdomar hos kvinnor
Det är viktigt att du tar hand om din emotionella hälsa och hanterar stressiga situationer eftersom det annars kan leda till sjukdomar.Livsstilsändringar som hjälper dig att förebygga hjärtsjukdomar
- Ät frukt och grönsaker varje dag. Försök att äta fem bitar frukt eller grönsaker om dagen plus färskpressad citron- eller apelsinjuice. Undvik grönsaker på burk eftersom de innehåller salt. Vi rekommenderar att ångkoka grönsaker och smaksätta dem med olivolja.
- Begränsa ditt intag av salt.
- Sädesslag ska vara fullkorn: Speciellt ris, vete och råg.
- Nötter: Experter rekommenderar att äta nötter regelbundet. De hjälper din kardiovaskulära hälsa. Varför inte ha några valnötter i salladen?
- Mer fisk och mindre rött kött: Sardiner, makrill, tonfisk och lax har goda mängder omega 3. Därför bör du minska ditt intag av rött kött och öka mängden fisk.
- Undvik tobak, alkohol och sockerhaltiga drycker.
- Ät alltid fem måltider om dagen.
- Ta hand om ditt blodtryck.
- Ta hand om dina blodsockernivåer.
- Motionera en timme om dagen.
- Undvik att gå upp i vikt.
- Gå på regelbundna undersökningar.
- Och ta framförallt hand om ditt emotionella liv genom att minska stress och oro.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sociedad Argentina de Cardiología. 2019. Estrés: el riesgo cardiovascular es mayor durante el primer año. https://www.sac.org.ar/actualidad/estres-el-riesgo-cardiovascular/
- Dhandevi PEM and Rajesh JEEWON. 2015. Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/
- Francesco Palmero; Alicia Breva; José Diago; José Díez. 2000. Tasa cardíaca y síntomatología en mujeres con infarto de miocardio. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0103-863X2000000200010&script=sci_arttext
- Eugenio Arteaga Urzúa. 2016. Menopausia y riesgo cardiovascular. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872016001100001&script=sci_arttext&tlng=p
- Síndrome del corazón roto. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/broken-heart-syndrome/symptoms-causes/syc-20354617
- OMS. 2018. Salud de la mujer. https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/women-s-health
- Daniel Ferrante; Jonatan Konfino; Raúl Mejía; Pamela Coxson; Andrew Moran; Lee Goldman; Eliseo J. Pérez-Stable. Relación costo-utilidad de la disminución del consumo de sal y su efecto en la incidencia de enfermedades cardiovasculares en Argentina. Revista Panamericana de Salud Pública. https://www.scielosp.org/article/rpsp/2012.v32n4/274-280/pt/
- Eva Gimeno. 2002. Frutos secos y salud. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-frutos-secos-salud-13041300
- PESCADO AZUL, ¿POR QUÉ BENEFICIA A TU CORAZÓN? Fundación del Corazón. https://fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2829-pescado-azul-ipor-que-beneficia-a-tu-corazon.html
- Steven A. Schroeder. 2013. New Evidence That Cigarette Smoking Remains the Most Important Health Hazard. The New England Journal of Medicine. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMe1213751
- Actividad física. OMS. https://www.who.int/dietphysicalactivity/pa/es/
- Anchique, Claudia V. (2011). Enfermedad cardiovascular en la mujer. Revista Colombiana de Cardiología, 18(4), 177-182. Retrieved January 25, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-56332011000400001&lng=en&tlng=es.
- American Heart Association. Statistical Fact Sheet. Populations 2009 Update: international Cardiovascular Disease Statistics 2009.
- Towfighi A, Zheng L, Ovblagele B. Sex specific trends in middle coronary heart disease risk and prevalence. Arch Intern Med 2009; 169: 1752-1766.
- Johannes J, Merz CN. Is heart disease inevitable for women? Heart health. Tool kit for every decade of a woman´s life. Cardiology in review 2011; 19 (2): 76-80.