Hur man eliminerar eller minskar ärr

Hur man eliminerar eller minskar ärr
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Majoriteten av världens befolkning har något typ av ärr, oavsett om det kommer från operation, akne eller en olyckor. Trots att ärren kanske inte är särskilt synbara, vill vi oftast inte ha dem. Vi letar alltid efter enkla kurer som eliminerar eller minskar ärr, men samtidigt vill vi inte spendera alltför mycket på att behandla huden, och vi vill heller inte utsätta vår hud för behandlingar som kan förvärra tillståndet.

Eftersom vi inte vill ha dessa oönskade märken på huden så ska vi presentera några recept på huskurer som minskar ärr avsevärt.

Bikarbonat

Du kan göra en naturlig typ av mikrodermabrasion med bikarbonat. Följ bara dessa enkla steg:

  • Späd ut fem delar bikarbonat med en del vatten och blanda väl för att få en smet som du varsamt kan massera på ärret. Lämna lite och låt det torka på huden i minst fem minuter, varpå du sköljer med varmt vatten.

Du kan upprepa behandlingen två gånger per vecka.

Citronsaft

Citroner innehåller citronsyra, vilket är en speciellt komponent för att eliminera ärr. Till att börja med så ska du först tvätta det ärrade området väl. Blöt sedan en bomullstuss i citronsaft och applicera på ärret. Låt det verka i tio minuter och skölj sedan med varmt vatten.

Det är viktigt att påpeka att du inte får utsätta din citronbehandlade hud för för mycket sol, eftersom den kan bleka din hud och förvärra problemet. Det är rekommenderat att endast applicera citronsaft nattetid.

Aloe vera minskar ärr

Aloe vera har utmärkta hydrerande effekter som kan göra huden mer elastisk, minska svullnad, göra ärr mindre och mjuka upp deras utseende. Denna växt är en av de mest välkända huskurerna för att eliminera ärr, och eftersom den odlas på många platser i världen så är den enkel att få tag på.

Kakaosmör

Kakaosmör är perfekt för att naturligt minska ärr, och tillsammans med dess stora potential för att bota och eliminera ärr så är det även en av de bästa naturliga fuktgivarna som finns. Därför kommer det hjälpa till att läka din hud snabbare.

Till och med Naturskyddsföreningen rekommenderar att man gör egna hudkrämer med hjälp av kakaosmör.

Olivolja

Kvalitativ extra jungfruolivolja täpper inte igen porerna och rengör huden genom att ta bort döda celler. För att påbörja behandlingen så ska du massera det drabbade området med lite olivolja, och du kan även lämna lite över natten och skölja nästa dag. På så sätt kommer du eliminera ärr och göra din hud mjuk och silkeslen.

Något väldigt viktigt som du bör ha i åtanke är att du inte kan använda alla dessa behandlingar samtidigt, eftersom det kan göra de drabbade områdena irriterade. Välj en metod som du gillar eller som du tror kommer vara mest effektiv för ärret du har.

Kom ihåg att du måste vara försiktig och följa rekommendationerna även om det är naturliga produkter du använder, eftersom felaktig användning kan resultera i motsatsen till vad du vill uppnå. Var försiktig när du minskar ärr och ta förebyggande åtgärder, så kommer allt fungera bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.