Hur man behandlar karpaltunnelsyndrom

Om du arbetar hela dagen vid en dator och vill undvika problem är det viktigt att du tar pauser emellanåt och gör några enkla hand- och handledsövningar.
Hur man behandlar karpaltunnelsyndrom
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Karpaltunnelsyndrom drabbar främst personer som arbetar med tangentbord och mus under större delen av arbetsdagen. Tillståndet har sitt ursprung i benen i handleden (kända som handlovsbenen). Ta reda på mer om detta tillstånd och hur man behandlar karpaltunnelsyndrom i dagens artikel.

Vad är karpaltunnelsyndrom?

Ur en strikt medicinsk synvinkel är det “ett kumulativt trauma som orsakas av konstanta och repetitiva rörelser som sliter på händer och handleder”. Det innebär att du kan drabbas av karpaltunnelsyndrom om du regelbundet utför samma aktivitet.

Det kan också uppstå om du sover med handlederna böjda under din kropp eller kudde. Det finns även vissa sporter som kan orsaka detta syndrom, såsom tennis och tyngdlyftning.

Karpaltunnelsyndrom orsakar inflammation i dina senor och kompression i mitten av handleden, på en nerv som ligger halvvägs mellan benen på handleden och ligamenten i fingrarna.

Handledssmärta vid datoranvändning
De vanligaste symtomen vid detta syndrom är:
  • Domningar i tummen eller långfingret
  • Stickningar och/eller smärta i handen eller handleden
  • Domningar i regionen nattetid
  • Oförmåga att greppa objekt
  • En varm känsla i fingrarna
  • Smärta som strålar ut till armbågen
  • Koordinationsproblem eller darrningar i fingrarna
  • Händer som alltid är kalla

Även om vem som helst kan drabbas är det vanligast förekommande bland kvinnor mellan 40 och 60 år.

Rekommendationer för hur man behandlar karpaltunnelsyndrom

Läkartidningen varnar att operation av karpaltunnelsyndrom kan leda till allvarliga skador om allt inte går rätt. Därför är det bäst att undvika detta tillstånd och försöka minimera dess utveckling om man redan drabbats.

Om du upplever något av ovanstående symtom och inte vill att problemet förvärras, rekommenderar vi att du ändrar några av de vanor som kan orsaka det. Du kanske inte kan byta jobb eller sluta använda den drabbade handen, men du kan förbättra dina utsikter genom att göra följande:

Upprätthåll en neutral handställning

Helst bör dina handleder och händer hållas utsträckta. För att uppnå detta bör tangentbordet placeras på ett sätt som gör att underarmarna kan vila samtidigt som du inte behöver böja handlederna.

Detta ger också färre problem med smärta i armar, axlar, nacke och rygg.

Greppa föremål med hela handen

Låt inte bara en eller två fingrar göra allt arbete när du greppar, lyfter eller skruvar något. När du bara använder pekfingret och tummen sätter du mer press på handleden. Försök att använda hela handen och alternera mellan vänster och höger hand.

Smärta i handleden

Upprätthåll en hälsosam livsstil

Det är viktigt att du ser till att dina ådror är i gott skick och att du har god cirkulation i hela kroppen. På så sätt kan blodet försörja dina händer utan att blockeras.

Bland de många goda vanor du kan skaffa dig för att förbättra cirkulationen är några att få massor av sömn, träna regelbundet, inte röka, inte ha en stillasittande livsstil och att upprätthålla en balanserad kost.

Välj ergonomiska arbetsredskap

Det finns arbetsredskap som är utformade för att öka komforten för dina händer och handleder, såsom speciella tangentbord och musmattor. Dessa bidrar till att minska en del av trycket under arbetet.

Om din arbetsgivare inte förser dig med sådana kan köpa själv – det är det värt.

Gör hand- och handledsövningar

Vem har sagt att du inte kan träna handlederna? Det är viktigt för att förebygga och behandla karpaltunnelsyndrom! Några intressanta alternativ inkluderar:

  • Gör cirkelrörelser med handlederna. Med handflatorna vända nedåt och utåt vrider du båda handlederna till höger fem gånger, och sedan till vänster fem gånger.
  • Sträck på fingrarna. Sträck ut dem rakt så långt du kan och håll positionen i 10 sekunder. Upprepa minst 3 gånger om dagen.
  • Spänd tumme. Greppa din tumme med den andra handen. Dra den bakåt tills du känner ett lätt tryck. Var noga med att inte dra för snabbt eller för kraftigt eftersom du då kan flytta ut benet, vilket gör ganska ont.
  • Spänn handen. Knyt näven så hårt du kan. Du kan använda en liten gummiboll eller en stressboll. Pressa och släpp ca 10 gånger med varje hand.
  • Lyft en vikt. Använd alltid en liten vikt på högst 2 kg. Du kan antingen köpa en hantel eller fylla en vattenflaska med lite sand eller jord.
  • Sitt vid ett bord. Stötta din underarm mot bordsskivan och låt handen hänga fritt utanför kanten. Håll en vikt i handen och gunga handleden upp och ner. Upprepa 10 gånger och byt sedan sida.

En del av dessa övningar går utmärkt att göra medan du pratar i telefon, ser en film eller sitter på tunnelbanan.

Naturliga huskurer som behandlar karpaltunnelsyndrom

Visste du att det finns några naturliga juicer som hjälper dig att lindra symptomen av detta smärtsamma tillstånd?

Juice på ananas, apelsin och grapefrukt

Drick en kopp av denna juice var tredje dag som en förebyggande åtgärd när du arbetar vid datorn hela dagen eller utför monotona aktiviteter. Om du redan upplever symptom ska du dricka den varje dag.

Ingredienser

Gör så här

  • Extrahera saften från citrusfrukterna och hacka ananasskivan.
  • Lägg alla ingredienser i en mixer och processa ordentligt. Du kan lägga till ett par isbitar om du vill.

Juice på kål, grönt äpple och lime behandlar karpaltunnelsyndrom naturligt

Det här är en annan kur som effektivt hjälper dig att lindra symtomen vid karpaltunnelsyndrom.

Ingredienser

  • 1 kålblad
  • 2 gröna äpplen
  • 1 limefrukt
  • Lite vatten

Gör så här

Stödförband
  • Skala och skiva äpplena och limefrukten.
  • Lägg skivorna i en mixer tillsammans med kål och vatten och processa tills du fått en slät juice.
  • Drick den varje dag.

Nu vet du hur man behandlar karpaltunnelsyndrom, men det bästa är givetvis att inte drabbas i första taget. Säkerställ därför god ergonomi när du arbetar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.