Hur man behandlar cystit under graviditeten med huskurer

Om du tror att du kan ha cystit under din graviditet, prata med en läkare. Det finns några naturläkemedel som kan hjälpa till att förhindra det och bidra till behandlingen, men de kan inte ersätta antibiotika.
Hur man behandlar cystit under graviditeten med huskurer

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Cystit under graviditeten är mycket vanligt, eftersom de anatomiska egenskaperna hos en gravid kvinna främjar risken för att utveckla denna urinvägsinfektion. Specialister uppskattar att mellan 5 och 10% av gravida kvinnor utvecklar detta tillstånd.

Detta beror på att ökningen i storlek av livmodern leder till ett ökat tryck på urinblåsan, vilket främjar ansamling av vätska och därmed också utvecklingen av patogener. Om närvaron av glukos i urinen samtidigt ökar, ökar tillväxten av bakterier genom att den bidrar med mer substrat.

Vilka är de olika tecknen och symptomen på cystit under graviditeten?

Cystit under en graviditet ger upphov till samma symptom som sjukdomen gör hos kvinnor som inte är gravida. Den mest karakteristiska manifestationen är en brännande känsla vid urinering – en känsla som människor beskriver som brännande, smärtsam, irriterande eller obehaglig.

Det är också mycket vanligt att ha ett symptom som kallas frekvent urinering, vilket innebär urinering mycket ofta men i små mängder. Endast i vissa fall förekommer polyuri, vilket är ökad urinering.

Liknande är det vanligt att cystit under graviditeten orsakar nokturi, vilket är ett akut behov av att urinera på natten. Många kvinnor med detta problem har också känslan att de behöver kissa, även om de just har gjort det, men utan att kunna göra det.

cystit under din graviditet: gravid kvinna dricker vatten
Att dricka tillräckligt med vatten under graviditeten är nyckeln till att främja rengöringen av njurarna.

Huskurer mot cystit under graviditeten

Cystit under graviditeten bör man behandla så snart det upptäcks, eftersom alla urinvägsinfektioner kan vara skadliga för fostret. Förutom att gå till en läkare och följa deras vägledning finns det flera huskurer som kan vara till hjälp.

Ökat vätskeintag

En studie publicerad i JAMA Internal Medicine och genomförd i USA indikerar att ett ökat vätskeintag kan minska risken för återkommande cystit med upp till 50%. Läkare rekommenderar att man dricker mellan två och tre liter vatten om dagen för att påskynda utsöndringen av toxiner.

Att dricka tillräckligt med vätska är alltid en relevant aspekt, men särskilt under en graviditet. Om kvinnan lever i ett varmt klimat eller om en stor del av graviditeten kommer att ske under sommaren är det viktigt att hon dricker tillräckligt med vatten!

Regelbunden urinering

Genom att hålla njurarna aktiva och tömma urinblåsan regelbundet kan man hjälpa till att förhindra cystit under graviditeten. Detta eftersom att om urinrester ackumuleras på grund av att urinblåsan inte töms helt ökar risken för bakteriell infektion.

Under inga omständigheter ska man hålla sig när man behöver gå och kissa. En extrem form av detta tillstånd är akut urinretention, vilket är en situation där man upplever en oförmåga att urinera.

Användning av probiotika kan förebygga cystit under graviditeten

Flera studier har visat att probiotika som innehåller laktobaciller är effektiva för att återställa vaginala bakterier. Detta stabiliserar mikrobiotan och förhindrar utveckling av patogener som Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophiticus och Klebsiella pneumoniae.

Detta förhindrar förekomsten av cystit under graviditeten. Det är bäst att ta dem i början av behandlingen med antibiotika och sedan fortsätta att ta dem regelbundet för att undvika återfall.

Dricka tranbärsjuice

Flera studier har påpekat att tranbärsjuice har sammandragande och bakteriedödande egenskaper. Det är ett lämpligt val för att förhindra cystit under graviditeten. Detta beror på att det hindrar bakterier från att fästa sig på urinvägsväggarna.

Den mest rekommenderade metoden är att späda ut en deciliter tranbärsjuice i två deciliter vatten och dricka denna dryck varje morgon i tio dagar. Idag är det möjligt att hitta färdigblandad juice i snabbköpet.

Ökat intag av vitamin C

Det finns inte tillräckligt med studier om effektiviteten av C-vitamin vid förebyggande eller behandling av urinvägsinfektioner för att kunna dra några definitiva slutsatser. Vissa forskare påpekar dock att detta ämne hjälper till att göra urinen surare och det kan hjälpa människor som har detta problem.

Intaget för en frisk vuxen bör vara mellan 75 och 85 mg per dag. Hos personer med cystit är denna siffra större. Det är bäst att rådfråga din läkare om vilken dos som är rätt för dig.

Hur man förhindrar cystit under graviditeten

Det bästa sättet att förhindra cystit under graviditeten är att hålla njurarna aktiva, äta en hälsosam kost och upprätthålla god hygien. Det är alltid bäst att försöka förhindra att cystit uppträder snarare än att behöva tillgripa antibiotika.

God hygien för att förhindra cystit under graviditeten

Det är viktigt att rengöra könsorganet ordentligt efter att du har gått på toaletten. Detta bör man göra framifrån och bak för att förhindra att fekala rester kommer in i slidan.
Det rekommenderas också att man använder bomullsunderkläder som inte sitter för hårt åt. Det är också bäst att urinera före och efter sex.

gravid kvinna med bär
Att äta bär har blivit associerat med en minskad förekomst av urinvägsinfektioner.

Mat och dryck

Enkla förebyggande åtgärder är att dricka tillräckligt med vatten under dagen och tömma urinblåsan helt när man känner en lust att urinera. Målet är att hålla njurarna aktiva och undvika urinretention.

Å andra sidan kan man minska faktorer som främjar bakteriekolonisering om man undviker drycker som innehåller socker och alkohol. På samma sätt rekommenderar vi att du undviker att äta kryddstark, fet eller friterad mat för ofta. Istället bör du öka ditt intag av grönsaker som är rika på vatten och röda frukter och bär, som tranbär.

Du bör informera din läkare om utvecklingen av cystit under graviditeten

Om smärtan eller den brännande känslan vid urinering börjar försvinna är det en förbättring. Om å andra sidan obehaget ökar, frekvensen av urinering ökar och urinen ser annorlunda ut, betyder det att tillståndet har blivit värre. Du bör informera din läkare bör om detta så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hooton, T. M. (2018, 1 noviembre). Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. Urology | JAMA Internal Medicine | JAMA Network. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079
  • Mulero, Lorena Amador, et al. “Efectividad de la ingestión de arándano rojo sobre las infecciones del tracto urinario en embarazadas.” Matronas profesión 2 (2014): 50-55.
  • Jiménez-Pacheco, A., & Jiménez-Pacheco, A. (2013). El uso de probióticos como alternativa en la prevención de las infecciones urinarias recurrentes en mujeres. Revista médica de Chile, 141(6), 809-810.
  • Martínez, E., Osorio, J., Delgado, J., Esparza, G. E., Motoa, G., Blanco, V. M., … & Ospina, W. (2013). Infecciones del tracto urinario bajo en adultos y embarazadas: consenso para el manejo empírico. Infectio, 17(3), 122-135.
  • García Hurtado, Kely Deyanira. Prevalencia de infecciones de vías urinarias en el embarazo. BS thesis. JIPIJAPA-UNESUM, 2019.
  • Martínez, Jesús Francisco Hernández, et al. “Efecto del embarazo en la prevalencia de vejiga hiperactiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 57.4 (2012): 276-279.
  • Kanashiro, A., et al. “Retención de orina en el embarazo y el postparto.” Departamento de servicios médicos-Dirección: Vacante (asume: H. Isábal) (2013): 121.
  • Osorio, María José Alonso. “Cistitis, una infección de alta incidencia.” El farmacéutico: profesión y cultura 576 (2019): 21-26.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.