Hur man använder groblad för hälsan

Hur man använder groblad för hälsan
Cesar Paul González

Granskad och godkänd av Biolog Cesar Paul González.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2023

Groblad är en ört som ger många fördelar för hälsan. Egenskaperna hos denna växt är så många och dess tillämpningar är så varierande att vi alltid bör ha den hemma.

Detta är en växt som kan hjälpa oss att behandla många vanligt förekommande tillstånd, såsom hosta, yttre och inre inflammation och, i viss mån, även vissa infektioner.

Vad är groblad? Kan man odla det?

Groblad är en flerårig växt som är lätt att hitta i Europa och även i Asien och Amerika. Den har mycket karakteristiska blad upp till 15 centimeter långa och gulaktiga blommor i piggar.

Ett par groblad stjälkar.
Groblad växer i jordbruksmark eller längs vägkanter, men också på fält rika på organiska gödningsmedel eller gårdar.

Groblad (Plantago major L.) är en växt som växer utan alltför stora krav på sin omgivande miljö. Den trivs i jordbruksmark eller längs vägkanter, men även på åkrar rika på organisk gödning eller gårdar.

Den är väldigt lätt att odla och kräver ingen speciell skötsel. Under rätt förhållanden kan den växa i din trädgård eller så kan du ha den som krukväxt under hela året.

Skörd och lagring av groblad

Bladen samlar du in under våren eller sommaren. De bör torkas på en skuggig och luftig plats (torkning i solen är snabbare, men denna metod förbrukar i hög grad egenskaperna hos alla växter som torkas). Efteråt, förvara dem i rena och lufttäta behållare.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: 13 hängväxter att ha inomhus för dekoration i hemmet

Vad innehåller groblad som är så bra för hälsan?

Att använda groblad är en bra idé av flera anledningar eftersom dess sammansättning innehåller en mängd nyttiga ämnen. Forskare har funnit att det innehåller flera aktiva föreningar som flavonoider, polysackarider, terpenoider, lipider och iridoidglykosider. Dessutom har det flera andra agenter:

 • Mucilago, ett ämne som hjälper vid luftvägsbesvär.
 • Tanniner, som ger den dess sammandragande egenskaper.
 • Olje- och linolsyror (omega-9- och omega-6-fettsyror).
 • Den innehåller också koffeinsyra. Detta gör det till en mycket hög naturlig källa till antioxidanter, med mycket intressanta effekter som vi ska förklara nedan.

Utöver alla dessa innehåller groblad alkaloider av typen plantagonin och indikain, samt vitamin C. Dessa ämnen ger den bland annat antioxiderande, läkande och immunförstärkande egenskaper.

5 medicinska användningsområden för groblad för hälsan

groblad te
Grobladsalva är säker och effektiv för att behandla andra gradens brännsår på grund av dess läkande egenskaper.

Det finns många fördelar med att använda groblad. Vi har redan tittat på några av dem. Låt oss nu förklara några andra som kommer att övertyga dig om fördelarna med denna växt.

1. Det påskyndar läkning

Det finns bevis för att grobladsalva är säker och effektiv för att behandla andra gradens brännsår på grund av dess läkande egenskaper. Dessutom är det en smärtstillande och antimikrobiell förening som kan bidra till förbättring av symtom och förbättra återhämtningsprognosen.

Det är också en säker växt, eftersom inga biverkningar har rapporterats från användningen. Det bästa sättet att dra fördel av det är med hudprodukter som innehåller det, men du kan också göra omslag med dess blad.

2. Groblad regenererar huden

Du kan också använda groblad för att desinficera och läka sår, eftersom det främjar hudförnyelse. Denna egenskap gör den mycket lämplig för behandling av dermatit, sår och andra liknande tillstånd.

Detta beror på dess rikedom av tanniner och allantoin, ett ämne som främjar den epidermala celltillväxten och främjar cellregenerering. Groblad används i kosmetikaindustrin i hudregenererande krämer på grund av denna egenskap.

Det är känt att det, tillsammans med aloe vera, förbättrar syntesen av kollagen och revaskularisering i hudskador. Det finns också studier som menar att det kan skydda mot solens svaga UV-strålar.

Ett enda färskt blad av denna växt, som du tvättar väl och applicerar på ett sår, hjälper till att stoppa blodflödet, läka det och förhindra risken för infektion.

3. Det kan hjälpa till att behandla luftvägsproblem

användning av groblad för ont i halsen

Det finns bevis för att groblad har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Därför kan du använda det halsont och ont i munnen. Det är också effektivt vid afoni.

På grund av dess milda slemlösande egenskaper kan du använda det för att minska inflammation i luftvägarna och driva ut slem, vilket är en kombination som hjälper oss att behandla hosta, faryngit, laryngit och bronkit.

För att göra detta gör du en hemlagad sirap: krossa bladen, filtrera dem, blanda den erhållna vätskan i lika delar med socker och lös upp allt i ett vattenbad. Ta sedan tre matskedar om dagen av sirapen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Behandling av olika typer av förkylningshosta

4. Det förbättrar kroppens försvar

Att använda groblad är indicerat för dem som har problem med lågt immunförsvar eftersom det stimulerar produktionen av antikroppar. Det förbättrar och stärker också vårt immunförsvar genom att det innehåller immunmodulerande egenskaper. Dessutom är det känt för att vara en antioxidant och motverka fria radikaler.

5. Groblad för hälsan för matsmältningssystemet

användning för magproblem

Groblad är effektivt för att stoppa diarré. Det är också användbart i fall av kolit och enterokolit och kan hjälpa till att minska smärtan som orsakas av magsår. Forskning visar också att det kan hjälpa till att förbättra tarmhälsan.

Allt detta beror på dess sammandragande och mjukgörande egenskaper (det innehåller trögflytande ämnen som ger lokalt skydd, liknande slemmet i våra inre membran). För att dra fördel av dem, drick en infusion av torkade blad tre gånger om dagen.

När det kommer till dess frön kan du dessa också användas för förstoppning. Tillaga en dryck genom att koka dess frön i mycket vatten. Tre matskedar dagligen i kombination med ditt dagliga vätskeintag på 8 glas vatten hjälper.

Andra fördelar för hälsan med att använda groblad

Den medicinska användningen av groblad som vi just har beskrivit har alla ett visst vetenskapligt stöd. Vi ska dock lämna dig med några andra möjliga fördelar som populärt tillskrivs groblad men som fortfarande kräver fler studier för att verifiera:

 • Många använder det för att minska produktionen av aflatoxiner (gifter som produceras av svampar av släktet Aspergillus).
 • Vissa människor använder groblad som ett mjukgörande medel genom att göra en infusion av torkade blad på 5% och dricka tre koppar dagligen.
 • Det kan öka urinproduktionen, så vissa använder det som ett naturligt diuretikum.
 • Det lugnar vid insektsbett.
 • Det är ett bra botemedel för att lindra trötta, röda eller inflammerade ögon. För detta ändamål gör du ett ögonbad med vätskan som härrör från avkok av 5 matskedar torkade blad per liter vatten i 1/4 timme.

Som du kan se är groblad ett gott stöd för vår hälsa i många olika aspekter. Tveka inte att ha denna växt nära till hands. Men om du är under någon permanent läkemedelsbehandling eller har ett hälsotillstånd, rådfråga din läkare innan du börjar använda det.

Foto med tillstånd av Koke Zúñiga


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Adom MB, Taher M, Mutalabisin MF, Amri MS, Abdul Kudos MB, Wan Sulaiman MWA, Sengupta P, Susanti D. Chemical constituents and medical benefits of Plantago major. Biomed Pharmacother. 2017 Dec;96:348-360.
 • Ashkani-Esfahani S, Khoshneviszadeh M, Noorafshan A, Miri R, Rafiee S, Hemyari K, Kardeh S, Koohi Hosseinabadi O, Fani D, Faridi E. The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds: Stereological Study. World J Plast Surg. 2019 Jan;8(1):51-57.
 • de Cássia Israel Cardoso F, Peruzzo Apolinário P, da Silva Cunha Breder J, Paranhos T, Ceretta Oliveira H, Dini Polidoro A, Souza Oliveira Kumakura AR, Melo Lima MH. A protocol for systematic review of Plantago major L. effectiveness in accelerating wound-healing in animal models. Syst Rev. 2019 Dec 23;8(1):337.
 • Farcaș AD, Moț AC, Pârvu AE, Toma VA, Popa MA, Mihai MC, Sevastre B, Roman I, Vlase L, Pârvu M. In Vivo Pharmacological and Anti-inflammatory Evaluation of Xerophyte Plantago sempervirens Crantz. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jun 2;2019:5049643.
 • Keshavarzi A, Montaseri H, Akrami R, Moradi Sarvestani H, Khosravi F, Foolad S, Zardosht M, Zareie S, Saharkhiz MJ, Shahriarirad R. Therapeutic Efficacy of Great Plantain (Plantago major L.) in the Treatment of Second-Degree Burn Wounds: A Case-Control Study. Int J Clin Pract. 2022 Aug 1;2022:4923277.
 • Nizioł-Łukaszewska, Z., Gaweł-Bęben, K., Rybczyńska-Tkaczyk, K., Jakubczyk, A., Karaś, M., & Bujak, T. Biochemical properties, UV-protecting and fibroblast growth-stimulating activity of Plantago lanceolata L. extracts. Industrial Crops and Products. 2019; 138: 111453.
 • Samuelsen AB. The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. J Ethnopharmacol. 2000 Jul;71(1-2):1-21.
 • Wegener T, Kraft K. Der Spitzwegerich (Plantago lanceolata L.): Reizlinderung bei Infektionen der oberen Atemwege [Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections]. Wien Med Wochenschr. 1999;149(8-10):211-6.
 • Zhang S, Hu J, Sun Y, Tan H, Yin J, Geng F, Nie S. Review of structure and bioactivity of the Plantago (Plantaginaceae) polysaccharides. Food Chem X. 2021 Nov 12;12:100158.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.