Hur länge kan jag ta p-piller?

Det är vanligt att man undrar hur länge man kan ta p-piller, och många tror att man måste ta en paus med jämna mellanrum. Läs vidare för att få klarhet i denna fråga.
Hur länge kan jag ta p-piller?

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2022

Det är vanligt att man undrar hur länge man kan ta p-piller, och många tror att man måste ta en paus med jämna mellanrum. Men detta är en myt, som vi kommer att förklara i den här artikeln. Har du någonsin frågat dig själv hur länge du kan ta p-piller?

P-piller är en vanlig preventivmetod. De används över hela världen av kvinnor i olika åldrar, inklusive under perioden före klimakteriet.

Denna metod är mycket säker och vi kan säga att dess största nackdel är att kvinnan måste komma ihåg att ta sina piller vid rätt tidpunkt. Idag, med till exempel mobiltelefoners elektroniska kalendrar och appar, är detta ett mindre problem. Men många kvinnor föredrar att använda en annan form av preventivmedel eftersom de är rädda för att de kommer att glömma att ta dem.

Det finns många myter kring p-piller. De flesta av dem är ogrundade, men de sprider sig sakta men säkert bland många av dess användare, vilket får många att tro att de är sanna.

Hälsomyndigheter genomför ofta kampanjer för att reda ut dessa falska föreställningar. Problemet är att, trots tillgång till denna korrekta information, fortsätter sociala nätverk och internetforum att sprida vilseledande information.

En vanlig fråga bland kvinnor är hur länge de kan ta p-piller och om de behöver ta en paus då och då. Detta beror på rädslan för utvecklingen av negativa effekter på grund av en förmodad hormonell överbelastning. Som vi kommer att se är detta bara en myt.

Vad är p-piller?

P-piller är en form av hormonellt preventivmedel. Det vill säga, de innehåller konstgjorda hormoner för att reglera kvinnans menstruationscykel och förhindra ägglossning.

Genom att stoppa ägglossningen, som inträffar varje månad, hindrar de möjligheten för en graviditet att ske. Utan ägglossning finns det inget cirkulerande ägg och därför, vid samlag, har spermierna inget att befrukta.

För att uppnå sitt mål emulerar denna metod de hormonella förändringarna i den normala cykeln genom att de innehåller en eller två substanser i form av piller. Vissa preventivmedel har två komponenter – östrogen och gestagen – medan andra p-piller bara har en – till exempel drospirenon.

Antalet tabletter varierar också för olika typer av p-piller. Det finns förpackningar med 21 piller, andra med 24 och andra med 28. Bland dem med 28 kan det finnas 21 av en färg och 7 av en annan, eller 24 av en färg och 4 av en annan.

Skillnaderna är baserade på de doser av hormonerna som laboratorier bestämmer sig för att använda. I vilket fall som helst är de alltid avsedda att följa fluktuationerna i en genomsnittlig menstruationscykel, som vanligtvis varar 28 dagar totalt, mellan en menstruation och en annan.

En kvinna som läser information om hennes p-piller.
P-piller har hormoner som efterliknar den normala menstruationscykeln.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Är det sant att menstruationen kan synkroniseras?

Bör jag ta en paus från att använda p-piller då och då?

Myten om att man bör ta en paus från p-piller uppstod utifrån de hormonella doser de använder. I början av tillverkningen av denna metod hade läkemedlen höga koncentrationer av östrogener och gestagener.

Idag har dessa doser minskats med nästan 10 gånger. Det finns också många fler vetenskapliga studier som utvärderat säkerheten för pillren för att undersöka deras långsiktiga effekter.

Tack vare den kunskap vi har skaffat oss kan vi vara säkra på att vi inte behöver ta några pauser. Det finns ingen anledning att sluta ta dem då och då, och det är uppenbart att detta bara är en seglivad myt som inte är underbyggd.

P-pillermetoden förhindrar ägglossning i varje cykel men påverkar inte tillgången på ägg. Det betyder att om en kvinna slutar ta p-piller för att försöka bli gravid, kommer hon att ha samma chanser som en kvinna som aldrig tagit piller. Det är en metod som inte orsakar infertilitet.

Lila piller som bildar det kvinnliga tecknet.
Det är en myt att det är nödvändigt att ta en paus från p-piller.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  P-piller som bara innehåller progestin: Fördelar och biverkningar

Andra myter om hormoner i dessa piller

Myterna om de negativa effekterna av p-piller handlar även om annat än det förmodade behovet av en paus, och de florerar inte bara bland specifikt tonåringar. Tyvärr kan spridningen av dessa myter skada vissa familjeplaneringsprogram.

Tron på att p-piller är farliga för vår fertilitet och hälsa är falsk. Med korrekt användning kan de vara 99% effektiva, vilket är mycket högt. När det gäller minskningen av sexuell lust som vissa kvinnor fruktar, är informationen emellertid tvetydig.

Något liknande gäller viktökningen som tillskrivs denna preventivmetod. Gynekologer är överens om att det är effekter som kan uppstå i början av användningen, men att de mer eller mindre försvinner efter den tredje användningscykeln. Det är inte heller alla användare som upplever dessa biverkningar.

Ett personligt förhållningssätt till preventivmedel är det bästa. Varje kvinna bör rådgöra med en gynekolog för att välja den kombination av hormoner som bäst passar hennes livsstil, kroppskonstitution, ålder och eventuell samsjuklighet.

Det finns ingen anledning att ta en paus från p-piller

På frågan om hur länge du kan ta p-piller är svaret att det inte finns någon tidsgräns. Vetenskapen har idag visat att inga pauser behövs och att de hormonella doserna av de nuvarande presentationerna är minimala, så enligt denna förekommer det ingen ackumulering och användningen ska inte påverka fertiliteten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Brito Pérez, Cintia, and Ángela Suárez Porta. “Intervenciones eficaces en la adherencia a la medicación contraceptiva: Revisión sistemática.” (2019).
  • Villanueva Egan, Luis Alberto, and Mauricio Pichardo Cuevas. “Adelantos en anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 75.1 (2007).
  • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson (2003): p887-912.
  • Soubies, M. E., et al. “Adolescentes de hoy…¿ Mitos de ayer?.” Rev Hosp Niños BAires Diciembre 52.239 (2010): 535.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.