Hur känner man igen förlossningsvärkar?
Förlossningsvärkar är det mest efterlängtade symtomet hos gravida kvinnor vars förlossningsdatum närmar sig. Men de kan vara svåra att alltid identifiera. Hur känner man egentligen igen att det är förlossningsvärkar man upplever?
Förändringar i kvinnans kropp kan ibland vara en källa för ångest både när förlossningsdatumet närmar sig, och även under själva förlossningen. Det råder ingen tvekan om att sammandragningar är det symtom som orsakar mest ångest och också mest längtan. Detta beror på att vissa former av sammandragningar kan indikera att förlossningen är på väg att börja.
Tror du att du lätt skulle kunna identifiera förlossningsvärkar? I dagens artikel berättar vi om sammandragningar och hur de varierar under de sista veckorna av graviditeten. På så sätt kan du lära dig hur man känner igen förlossningsvärkar och kan vidta de åtgärder du behöver.
Braxton Hicks – också kallat falska värkar
För att veta om de sammandragningar du har indikerar att förlossningen är på gång, måste du först veta vad det är du kan förvänta dig. Sammandragningar, som namnet antyder, är sammandragningar av livmodermuskeln eller myometrium. Dessa värkar framstår som ett tryck som börjar vid livmoderns övre del och pressar barnet mot den nedre delen, det vill säga livmoderhalsen.
Under de sista dagarna av graviditeten är det vanligt att uppleva förändringar och symtom som är en del av födelseprocessen. I själva verket är de berömda sammandragningarna det mest framstående symtomet. Men det är inte alla sammandragningar som vidgar livmoderhalsen och garanterar förlossning.
Faktum är att kroppen måste göra en hel del jobb för att förbereda sig, och den gör det gradvis. Särskilt när det handlar om förstfödande mödrar. Därför kan du känna oregelbundna sammandragningar, eller Braxton Hicks-kontraktioner, medan kroppen försöker göra sig redo.
Det är mycket vanligt att känna oro under den sista delen av graviditeten då du känner att buken hårdnar vid vissa tider på dagen. Det kan också kännas som om du har menssmärta under de sista veckorna av graviditeten. Men försök att inte oroa dig. Var istället medveten om vilka symtom som indikerar att du är redo att föda.
Du kanske också är intresserad av: Fyra sätt att träna under graviditeten
Vad man ska göra under stadiet av falska värkar
Det huvudsakliga kännetecknet för falska värkar, jämfört med förlossningsvärkar, är att obehaget vanligtvis försvinner då man byter minskar sin fysiska aktivitet. Det finns därför några saker som du kan göra för att minska graden av obehag som du upplever, och samtidigt främja ditt välbefinnande.
Dessa är bland annat:
- Ett varmt bad eller en varm dusch. Vattnet behöver inte vara jättevarmt. Målet är att du ska känna dig bekväm.
- Använd en träningsboll för att stretcha ryggen och höfterna. Du bör sitta på bollen med benen i 90º vinkel, och låta dem öppna upp till ungefär 180º. Sedan kan du röra höfterna framåt, bakåt, åt sidorna eller i cirklar.
- Ländryggsmassage. För att kunna njuta av en ryggmassage behöver du rekrytera en andra person som kan hjälpa dig. Ni kan använda lite naturlig olja, typ mandelolja eller aloe vera, för att underlätta masserande.
Du kanske också vill läsa: Tips för att hantera förlossningsdepression och stress
Hur man känner igen förlossningsvärkar
När förlossningsvärkarna kommer oftare och ökar i intensitet, sätter det tryck på livmoderhalsen som utvidgas. Detta leder till framträdande av förlossningssymtom, bebisen sjunker ner i bäckenbenet och kommer snart att födas.
För att du ska vara säker på att dina tecken i själva verket är förlossningsvärkar, och för att kunna skilja dem från falska värkar, behöver du lära dig om deras specifika egenskaper:
- Regelbundenhet. Förlossningsvärkar är regelbundna i både frekvens och intensitet. Om du lägger märke till en upprätthållen rytm som är regelbunden i minst en timme, kan du vara rätt säker på att förlossningsprocessen har börjat.
- Varaktighet. Tilläggningsvis bör varje sammandragning pågå en minut från början till slut.
- Intuition. Sammandragningar uppfattas på olika sätt av olika kvinnor. Det som är säkert är att de sällan går obemärkt förbi. Smärta behöver inte vara ett symtom, eftersom det är väldigt subjektivt. Din intuition om vad som händer med dig är å andra sidan viktig. Så om du känner smärta tillsammans med ovanstående symtom är det troligtvis förlossningsvärkar.
Vad du ska göra om du känner att du har förlossningsvärkar
- Om du är övertygad om att du har förlossningsvärkar bör du hålla dig lugn och göra dig redo att åka till BB.
- Försök att koppla av.
- Ta tid på sammandragningarna.
- Behåll ditt lugn om du upptäcker fosterrörelser.
- Be en familjemedlem att köra dig.
- Ta med din bilbarnstol, resväskan och de patientjournaler du kan behöva.
- Ta dig till förlossningsavdelningen eller närmaste akutavdelning.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- MedlinePlus. ¿Estoy en trabajo de parto? 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/patientinstructions/000508.htm. Accessed 11/20, 2018.
- Kozhimannil, K. B., Johnson, P. J., Attanasio, L. B., Gjerdingen, D. K., & Mcgovern, P. M. (2013). Use of nonmedical methods of labor induction and pain management among U.S. women. Birth. https://doi.org/10.1111/birt.12064
- Chao, T. T., Bloom, S. L., Mitchell, J. S., McIntire, D. D., & Leveno, K. J. (2011). The diagnosis and natural history of false preterm labor. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318236e7db
- Bonapace, J., Chaillet, N., Gaumond, I., Paul-Savoie, É., & Marchand, S. (2013). Evaluation of the Bonapace Method: A specifc educational intervention to reduce pain during childbirth. Journal of Pain Research. https://doi.org/10.2147/JPR.S46693