Hur förhindrar man att små barn får karies?

Visste du att nappflaskans innehåll kan innebära negativ påverkan av barnets tänder sker på grund av att den underlättar en spridning av bakterier? Hur känner man igen och förebygger problem med små barn som får karies? Lär dig svaret i den här artikeln!
Hur förhindrar man att små barn får karies?

Senaste uppdateringen: 28 juli, 2022

Att dricka från nappflaskor kan skada tänder genom att innehållet orsakar karies. Detta kan drabba både spädbarn och småbarn. Det kan leda till allvarliga konsekvenser, dvs. att dina små barn får karies, om det inte sköts ordentligt.

I dag vill vi ta tillfället i akt att detaljera vad det här problemet handlar om, hur man känner igen det och vilka åtgärder som ska vidtas för att minska riskerna.

Vad är egentligen karies?

Karies är en skadlig tandbakterieprocess. Dessa bakterier, som även normalt bor i munnen, trivs i denna miljö på grund av socker och andra matrester som finns kvar på tänderna.

Dessa hål drabbar mjölktänderna, särskilt hos flaskmatade spädbarn. Det kan också drabba barn upp till 4- och 5årsåldern.

En bebis som gråter.
Små barn som får karies blir offer för en destruktiv process som kommer av en överdriven spridning av bakterier.

Varför uppstår det?

Små barn som dricker vätskor som är rika på socker, såsom mjölk, fruktjuicer, milkshakes eller läsk är ofta benägna att bli drabbade av karies eftersom sockerarter samlar sig runt tänderna och tandköttet.

I allmänhet lever ett stort antal bakterier naturligt i munnen. När dessa bakterier möter en ansamling av sockerarter runt tanden, sätter de sig på den och börjar livnära sig på sockerarterna, men de får också smak för emalj och tandvävnad. Resultatet blir en progressivt försvagad tand.

Små barn som löper störst risk för denna typ av håligheter är de som får tillgång till sockerhaltiga vätskor under långa perioder. Till exempel bebisar som somnar med en flaska i munnen eller de vars föräldrar doppar deras napp i sötade vätskor och låter dem ha den i munnen i flera timmar åt gången.

Dessutom, ju längre tid tandköttet och tänderna går utan att bli borstade, desto mer sannolikt är det att hål i tänderna växer fram. Detta beror på att bakterierna då får mer tid att verka.

Symtom och konsekvenser hos små barn som får karies

Som du kan se är det viktigt att vara uppmärksam på alla symptom, oavsett hur små de kan vara. Främst för att en försening av diagnos och behandling kommer att leda till allvarligare konsekvenser.

Det första symtomet är små vita fläckar på tänderna. Dessa fläckar kommer att mörkna, bli gulaktiga och sedan bli bruna eller svarta. Utöver dessa fläckar kan det förekomma dålig andedräkt eller smärta i de drabbade delarna.

Får hålen i tänderna växa så kan barnet till och med förlora de drabbade tänderna. Tyvärr kan även den permanenta tandsättningen komma att bli påverkad. Detta kan leda till tal- eller bettproblem när de nya tänderna dyker upp.

Ett litet barn borstar tänderna.
När små barn får karies kan det orsaka allt från små fläckar på tänderna till tandlossning. Det kan till och med leda till problem i efterföljande, permanenta tänder.

Hur man går tillväga för att reglera tänder hor barn

Hur man förhindrar att små barn får karies

Det viktigaste för att förhindra hål i tänderna är naturligtvis en korrekt munhygien:

  • Massera barnets tandkött dagligen med en ren, fuktig trasa om det inte har några tänder.
  • Börja borsta mjölktänderna så fort de dyker upp med en mjuk tandborste och en tandkrämsmängd som uppgår till ungefär en tredjedel av storleken på en ärta.
  • Undvik de dåliga vanorna vi nämnde ovan (som att barnet somnar med flaskan, att doppa nappen i vätskor med socker etc.) eftersom de ökar risken för hål i tänderna.
  • Det är också viktigt att utöva korrekt munhygien när barnet använder flaska eller napp.
  • Barnet ska helst börja besöka tandläkaren snarast efter att tänderna börjar framträda.

Som alltid är en noggrann kontroll av alla dessa faktorer avgörande för att förhindra att situationen blir än mer komplicerad. Och det är viktigt att konsultera en specialist så snart något av ovanstående symtom uppträder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.