Hur du tar hand om hudens mikrobiota: Alla bakterier är inte dåliga

Många hudåkommor orsakas av en obalans i hudfloran. Upptäck hur du tar hand om din hudens mikrobiota i dagens artikel.
Hur du tar hand om hudens mikrobiota: Alla bakterier är inte dåliga
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 29 juni, 2023

När man pratar om bakterier, virus eller parasiter är det vanligt att känna viss oro och koppla det till något negativt. Vissa av dessa mikroorganismer finns dock i de yttre lagren av huden och bidrar till hudens skydd. Upptäck hur du tar hand om din huds mikrobiota och vad som händer när den blir obalanserad.

Vad är hudens mikrobiota och hur tar du hand om den?

Utöver dess negativa klang är inte alla bakterier dåliga. Det finns en uppsättning av dem, tillsammans med virus, parasiter och svampar som koloniserar delar av människokroppen från födseln. Detta är känt som mikrobiota och det uppskattas att det består av mer än 100 biljoner mikroorganismer.

I interaktion med värdceller lever mikroorganismer tillsammans i symbios, dvs de gynnar varandra för sin utveckling. Som regel utför dessa bakterier skyddande funktioner, producerar vitaminer och hjälper till med matsmältningsprocessen. I utbyte får de en plats att upprätthålla sig på.

Det finns tre huvudtyper av mikrobiota beroende på vilken sektor de ockuperar:

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Ta hand om din tarmmikrobiota för att minska dina klimakteriebesvär

Den kutana mikrobiotan

Även känd som kutan flora, detta är gruppen av bakterier, svampar, parasiter och andra mikroorganismer som finns på huden. De bildar ett komplext symbiotiskt ekosystem, med vilket de fungerar som en skyddande barriär mot yttre hot.

Därför är en balanserad mikrobiota avgörande för att organismen ska fungera korrekt.

Enligt en studie publicerad i Journal of the Colombian Association of Dermatology and Dermatologic Surgery har 9 av 10 mänskliga celler symbiotiska relationer med mikrobiotan. Med andra ord, en obalans av detta “förvärvade organ” representerar exponering för olika hudsjukdomar.

Hur du skyddar din huds mikrobiota från eventuella förändringar

Att ha återfuktad, vacker och frisk hud är – till stor del – en produkt av balansen i hudfloran. Men det finns olika situationer som kan förändra denna samexistens. Denna förändring är känd som “dysbios” eller “dysbakterios”.

Vissa orsaker är kopplade till yttre aspekter, medan andra beror på personlig omvårdnad. Följande situationer tenderar att förändra mikrobiotan:

Om någon av dessa faktorer, eller en kombination av dem, ger dysbios, kan det översättas till olika hudproblem. Till exempel klåda, fjällning och utslag. Dessutom kan det också bidra till utvecklingen av psoriasis eller rosacea.

Men det är möjligt att utföra olika typer av vård för att undvika eller motverka denna obalans. Dessa är dagliga åtgärder som att ha en hälsosam kost, regelbunden motion och undvika vissa hygienprodukter.

Det är också viktigt att inte självmedicinera och exempelvis att undvika felaktig konsumtion av antibiotika som förändrar mikrobiotan.

Tips på hur du tar hand om hudens mikrobiota

Vissa faktorer som påverkar hudfloran har att göra med förändringar i miljön, men andra är relaterade till konsumtion av läkemedel, mat och hygienprodukter. Även om vi inte har total kontroll över de situationer som påverkar den, finns det en rad personliga omhändertaganden vi kan utföra.

Kontrollera dina hygienprodukter

Även om hudens renhet och allmän hygien är grundläggande för hälsan finns det kommersiella produkter som kan förändra balansen i mikrobiotan. Till exempel schampon och tvålar med sulfater och andra kemikalier som påverkar pH-nivån i huden.

I dessa fall rekommenderas det att använda naturligt framställda produkter och att reglera intensiteten och frekvensen av appliceringen. Detta inkluderar hårvårdsprodukter, tvål samt kosmetika och parfymer. Vissa produkter innehåller probiotika som verkar för att återställa hudfloran.

Tvätta med omsorg när du tar hand om hudens mikrobiota

Förutom tvättfrekvensen bör man också vara uppmärksam på hur produkterna appliceras på huden. Ett bad med vatten som inte är så varmt, av kort varaktighet och utan användning av svampar rekommenderas. Torka sedan huden försiktigt och utan att gnugga för mycket.

Säkerställ korrekt återfuktning

För att ta hand om hudfloran är det viktigt att undvika torrhet och applicera mjuka krämer som främjar hudens återfuktning. Dessutom finns det regenerativa produkter som respekterar huden.

Återfuktning hänvisar också till det föreslagna dagliga vattenintaget. Amerikanska Mayo Clinic rekokemderar ett dagligt intag på 2,7 liter vatten för kvinnor och 32,7 liter för män.

Du tar hand om hudens mikrobiota när du skyddar dig från solen

Det är uppenbart att UV-strålar innebär många komplexiteter för huden. Hudens bakterieflora kan drabbas av obalanser om den inte får vården med solskydd året runt. Dessutom bör du undvika exponering för intensiv strålning.

Som sagt, det är viktigt att applicera solskyddsmedel med en skyddsfaktor på mer än 30 och att bära kläder och accessoarer som hjälper till att täcka huden från direkt solpåverkan (långa skjortor, solglasögon, hattar etc.).

Att ta hand om din kost och vila är nyckeln

En balanserad kost som inehåller grönsaker, proteiner och fibrer, hjälper mikrobiotan. Å andra sidan bidrar regelbunden vila också till ett hälsosamt tillstånd för hudfloran och hela kroppen i övrigt.

Självmedicinera inte

Felaktigt intag av läkemedel, särskilt antibiotika, leder till förändringar i hudens mikrobiota. Dessutom, som beskrivs i en recension i Science Translational Medicine, kan detta bidra till problemet med antibiotikaresistens.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tarmmikrobiotan och dess roll i autism

Skydda de bakterier som jobbar för kroppen

Kom ihåg: inte alla bakterier är dåliga. De som utgör mikrobiotan i huden är ansvariga för att skapa en skyddande barriär mot möjliga patogener.

Därför är det viktigt att ta väl hand om dem för att få en mjuk, frisk hud med tillräckligt försvar för att uppfylla sin barriärfunktion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.