Hur du förebygger håravfall på ett bra sätt

Hur du förebygger håravfall på ett bra sätt
Sofía Quintana Alonso

Granskad och godkänd av sjukgymnasten Sofía Quintana Alonso.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Håravfall är ett vanligt problem för både män och kvinnor, och kan orsakas av faktorer som gener, vitamin- och mineralbrist, blodbrist, stress, hormonförändringar, och användandet av vissa mediciner, mm. Idag berättar vi hur man förebygger håravfall.

Vi tappar ungefär 100 hårstrån per dag, vilket är normalt. När mycket hår faller av är det dock möjligt att något händer i din kropp och vi måste agera snabbt för att förebygga att håravfallet blir ett allvarligt problem.

Varför tappar vi hår?

Vårt hår är kopplat till vårt nervsystem, och när nervändarna är svaga tappar vi lättare hår. Denna svaghet orsakas vanligtvis av saker som väderförändringar, stress, allvarliga sjukdomar, sömnbrist, dålig matsmältning, och andra faktorer.

Annat som kan kopplas till håravfall är: att utsätta håret för höga temperaturer, att använda kemiska produkter, dålig näring, uttorkning, mm. Lyckligtvis kan några dagliga vanor hjälpa oss att undvika håravfall och få det att se ut som att vi ha tjockt, fylligt hår så att vi inte behöver lida av det här problemet.

Tips för hur man förebygger håravfall

När det gäller ärftligt håravfall, eller då någon har en allvarlig sjukdom, är det svårare att hitta en effektiv behandling. Men dessa enkla tips kan hjälpa dig att lindra problemet så att du snart kan se skillnaden.

Ät hälsosamt

Ät hälsosamt

Att äta en hälsosam kost är väldigt viktigt för att håret ska vara friskt och för att kunna undvika håravfall. Det är klokt att lägga till mat som är rikt på järn, vilket är nyckeln till att få starka hårsäckar. Du borde även öka ditt intag av vitamin A, B, C, och E. Undvik att äta mat som är rikt på onödiga fetter, och ät mer råa frukter och grönsaker.

Undvik överdriven värme

Användandet av locktänger och hårfönar, tillsammans med direkt solljus, är något som verkligen kan skada och försvaga håret, samt orsaka håravfall. Det är bäst att minska eller helt sluta med dessa vanor och alltid skydda ditt hår från solen när den är som starkast.

Använd rätt produkter

Det finns otroligt många hårprodukter på marknaden, och de flesta innehåller kemikalier som kan ha dåliga reaktioner. Det är viktigt att du vet vilka produkter som är bra för din hårtyp och skalp, för det är inte alltid alla är bra för just ditt hår.

Undvik att färga håret

Hår utan färg

Hårfärger innehåller flera kemikalier som försvagar håret och orsakar håravfall. Om du redan tappar hår borde du under inga omständigheter färga ditt hår eftersom det kan göra problemet ännu värre.

Drick mycket vatten

Att dricka mycket vatten är en av de hälsosammaste vanorna vi kan ha, och dess fördelar når även ditt hår. Genom att dricka extra mycket vatten som del av vår kost kan vi hjälpa till att stärka håret, hålla det återfuktat och se till att det behåller sin lyster.

Naturliga behandlingar

Naturliga behandlingar för håravfall är ett bra alternativ för att lindra och förebygga detta problem, och kan ge dig väldigt bra resultat.

Aloe vera

Aloe vera mot håravfall

Denna växt är perfekt för att stoppa håravfall och förbättrar faktiskt även hårväxten. Ha lite gel från växten på din skalp och låt det torka. Efter några timmar kan du skölja bort det med kallt vatten.

Morot och kokosnötsolja förebygger håravfall

Egenskaperna hos dessa två ingredienser kombineras till en mäktig behandling för håravfall. Blanda samma mängd morotsjuice som kokosnötsolja. Massera blandningen i hårbotten och håret och låt det sitta i 15 minuter innan du sköljer av det med kallt vatten.

Äggula

Tvätta med äggula

Ägg är rika på vitamin E, vilket är viktigt för friskt hår och hud. Utöver att äta mer ägg i din dagliga kost kan du ha i äggula direkt i hårbotten och låta det sitta i 30 minuter innan du sköljer det som vanligt.

Vitlök

Denna övernattningsbehandling kommer stärka ditt hår och ge det lyster. Skär en vitlöksklyfta på hälften och används den för att försiktigt massera hårbottnen med cirkelrörelser. Ha sedan lite olivolja i hårbottnen och täck huvudet med plast eller en duschmössa. Nästa morgon sköljer du din hårbotten med lite schampo och vatten för att få bort oljan och neutralisera lukten av vitlöken.

Så går det till när man förebygger håravfall.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.