Hur du förbereder ett första hjälpen-kit till resan

Det är vanligt att drabbas av yrsel, matsmältningsbesvär, feber och utslag när man är ute och reser. Ett första hjälpen-kit till resan bör förberedas inför dessa omständigheter.
Hur du förbereder ett första hjälpen-kit till resan
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Ett första hjälpen-kit inför resan kan du anpassa individuellt, beroende på alla resenärers specifika behov. Tänk på vart ni ska resa, vilken typ av transport ni kommer att använda samt ålder och allmänna hälsa. Att resa ut på landsbygden eller till tropiska länder eller storstäder är inte samma sak. Anpassa ditt första hjälpen-kit efter destinationen och personliga behov. Du behöver också ta hänsyn till längden på resan och vilken typ av problem som kan tänkas uppkomma.

I denna artikel ska vi ta upp några tips.

Fundera på vad du ska lägga i ditt första hjälpen-kit

Sammantaget är några av de vanligaste problemen som uppstår när man reser:

  • Åksjuka
  • Utslag och efterföljande nässelfeber
  • Matsmältningsproblem
  • Småskador

Baserat på dessa vanligaste problem är det viktigt att inkludera produkter som täcker de behov som kan uppstå. Nedan förklarar vi mer detaljerat vad som är mest praktiskt för varje enskilt fall.

Åksjuka

Åksjuka kan uppstå från alla former av transport. Men om du reser med flyg kan symptomen förvärras på grund av oro för att flyga. De vanligaste symptomen är illamående, kräkningar, hyperventilation, svettning och en allmän yrselkänsla.

Se till att ta med mediciner i ditt resekit för att förhindra yrsel, såsom dimenhydrinat – som den är eller tillsammans med koffein – och meklozin. En engångsdos av meklozin har en långvarig effekt vilket gör den lämplig för långa resor. Dimenhydrinat kan kräva flera doser beroende på resans varaktighet. Detta är inte lämpligt för barn under 2 år.

Du bör dock söka råd från en läkare om du är gravid eller ammar. I dessa fall kan ingefära-kapslar eller tuggummi användas.

Ta med dig ett första hjälpen-kit på resan
Alla slags transporter kan generera åksjuka

Du kanske också vill läsa: Medicinska användningar för ingefära

Utslag och nässelfeber

Insektsbett eller reaktioner mot växter kan ske under resor till tropiska platser. Beroende på intensitet, hur mycket man blir utsatt för och personlig känslighet kan de orsaka allergiska symptom och kliande hudinfektioner.

Att förebygga är det bästa alternativet, så det är fördelaktigt att bära kläder som täcker armar och ben samt använda myggnät och avstötande hudkrämer. I ditt första hjälpen-kit inför resan kan du lägga med insektsavstötande medel, både som hudkräm som armband.

Som behandling kan du använda kalaminlotion och antihistaminkräm. Naturläkemedel och eteriska oljor är också användbara.

Matsmältningsbesvär

Vi ändrar våra matvanor när vi är ute och reser så det är normalt att drabbas av magbesvär. Exempel på detta är gaser, uppblåsthet, surhet och sveda. Förstoppning och diarré är också vanligt.

Ditt första hjälpen-kit bör innehålla antacida för att lindra uppblåsthet och surhet. Du kan också välja örtmedicin. Det finns produkter tillgängliga baserade på kombinationer av olika medicinska växter såsom papaya, kronärtskocka, mjölktistel, fänkål, anis och rabarber. För gaser kan gaslindrande medel användas såsom dimetikon eller gaslindrande växter såsom anis, kummin eller fänkål.

Förbered dig på diarré och förstoppning i ditt första hjälpen-kit till resan

För att lindra diarré, lägg med påsar med mineralsalter och glukos i ditt första hjälpen-kit som hjälper till att hjälpa till att återfukta. Det är också en bra idé att du tar med dig probiotika som hjälper tarmfloran att återhämta sig. Om du behöver stoppa diarrén kan du ta med medicin som innehåller loperamid. Och tvärtom, om du behöver lindra förstoppning bör du ha med något laxermedel såsom bisakodyl, natriumpikosulfat eller senna.

Detta kanske också intresserar dig: 5 lokala kurer för att lindra hudutslag

Förband till ditt första hjälpen-kit

Första hjälpen-kit
Skador är en viss risk när du reser så se till att vara förberedd

Du bör inkludera material för småsår, blåsor, brännskador eller stukningar i ditt första hjälpen-kit. Vi rekommenderar att du lägger med följande:

  • Fysiologisk saltlösning för rengöring av sår
  • Desinfektionsmedel såsom povidon-jod eller klorhexidinlösning
  • Förband såsom gasbindor, bandage, plåster, förband och stödbandage
  • Aktuella antiinflammatoriska medel såsom kräm eller salva för mindre och lätta brännskador
  • Solskydd
  • Kylomslag för omedelbar kylning
  • Handdesinfektionsmedel för desinficering av händer och ytor

Besvär såsom halsont, förkylning, feber, muskelsmärta och huvudvärk kan uppstå när som helst. Därför bör du också ha smärtstillande medel såsom paracetamol i ditt första hjälpen-kit.

Det är viktigt att vara förberedd

Om du förbereder ditt första hjälpen-kit ordentligt kan du undvika komplikationer som kan förstöra din semester. Om du är osäker kan apotekspersonal eller läkare hjälpa dig att förbereda ditt första hjälpen-kit.

Du bör också inse att det finns sjukdomar som du inte kan förbereda dig för. Därför är det viktigt att du har en reseförsäkring för dessa omständigheter och att du förbereder kontaktuppgifter till din destinations lokala sjukhus om det skulle behövas.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Educación sanitaria: el botiquín casero. (2004). Pharmacy Practice.

  • Gómez-Zorita, S., & Urdampilleta, A. (2014). Fármacos y suplementos nutricionales para llevar en el botiquín del alpinista. Farmacéuticos Comunitarios. https://doi.org/10.5672/fc.2173-9218.(2014/vol6).001.06

  • Martinez, B. (2006). El botiquín escolar. Investigación y Educación.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.