Hur du behandlar hudfläckar naturligt

Du kan använda lök externt för att bekämpa fläckar och regenerera huden. Eftersom de är rika i sulfur och vitamin C hjälper lök även till att minska rynkor.
Hur du behandlar hudfläckar naturligt
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

De flesta av oss oroar oss lite för mycket om hudvård och att hitta sätt att få den att bli jämn, balanserad och utan fläckar eller annat som kan “förstöra” vårt utseende. Det finns dock vissa faktorer – inklusive solstrålar, hormonförändringar, bruk av kemiska produkter, med flera – som kan orsaka fläckar eller märken på huden. Som tur är finns det sätt att behandla eller minska dessa irriterande fläckar på, och bibehålla din naturliga skönhet. Lär dig hur du behandlar hudfläckar med naturliga huskurer i denna artikel.

Aloe vera

Sedan uråldriga tider har aloe vera använts som en skönhetsbehandling för hud, eftersom den tillhandahåller djup fuktgivning och hjälper till att läka sår, regenerera celler, behandla brännsår och ta bort hudfläckar. För att dra full nytta av aloe behöver du bara skrapa bort gelen från insidan av växtens blad, och applicera på det drabbade områden två gånger dagligen.

Citronsaft

Citron

Citronsaft är en av de mest effektiva, naturliga blekningsbehandlingarna du kan hitta för din hud. Detta eftersom den innehåller höga halter vitamin C, vilket reglerar produktionen av melanin och innehåller antioxidanter som stödjer cellregeneration. För att dra nytta av citron pressar du en halv frukt och applicerar saften direkt på det drabbade områden innan läggdags. Det är viktigt att du endast använder denna kur på natten, eftersom direkta solstrålar då kan skada din hud. Skölj av på morgonen med kallt vatten.

Lök

Lök är ytterligare en utmärkt bundsförvant för att främja god hudhälsa. Dess halter av sulfur och vitamin C bekämpar fläckar och ger frisk hud. Du kan använda dem externt för att minska rynkor, eliminera akne och ta bort fläckar. Pressa bara saften från en lök och applicera med en bomullstuss. Låt det sitta i tio minuter, varpå du sköljer med kallt vatten.

Vinäger mot hudfläckar

Äppelcidervinäger

Vinäger är utmärkt för dina skönhetsbehandlingar eftersom den har ett surt pH-värde, vilket hjälper dig uppnå len och skinande hud. Dränk en bomullstuss i äppelcidervinäger och applicera den sedan på drabbade områden. Låt det sitta i 20 minuter innan du sköljer med kallt vatten.

Yoghurt

Mjölksyran i yoghurt gör den till en av dina främsta bundsförvanter eftersom den hjälper till att ta bort döda hudceller från hudens yta, vilket i sin tur gör den otroligt mjuk och fräsch. Yoghurt passar perfekt för att rensa porer, desinfektera hud och bekämpa åldring i förtid. För att bekämpa fläckar och märken gör du bara en mask med hjälp av naturell yoghurt, som du sedan applicerar på drabbade områden och låter sitta i 20 minuter. Skölj därefter med varmt vatten.

Tips för att förebygga och behandla fläckar

De flesta av faktorerna som kan orsaka hudfläckar kan undvikas genom att följa dessa hälsosamma vanor och tips. Oavsett om du försöker förebygga att fläckar bildas eller vill ha ett hälsosamt sätt att ta bort dem bör du ha dessa idéer i åtanke:

  • Använd solkräm varje dag: Solens strålar orsakar skadliga brännmärken, fläckar och andra problem som kan förstöra din vackra hud. Att förebygga och undvika är bättre än att behandla, så använd alltid solkräm – speciellt om du har ljus hud eller sällan utsätter dig själv för solen – framförallt på mitten av dagen.
  • Undvik att gå ut i solen: Om du försöker göra din hud ljusare eller bli av med fläckar bör du genomföra dina behandlingar på natten för bästa resultat. Ibland kan utsättning för solen ha negativa effekter och göra existerande fläckar värre.
  • Bibehåll vätskebalansen: Att dricka ordentligt med vatten är viktigt när du vill hålla huden frisk och fri från hudfläckar. Håll vätskebalansen genom att dricka gott om vatten, och applicera även återfuktande lotion på din hud varje dag.
  • Ät rätt: Den avslutande nyckeln för att få frisk och vacker hud är att bibehålla en nyttig diet. Den ska inkluderar gott om frukt och grönsaker. Undvik att äta stekt mat eller livsmedel med mycket fett, socker och salt. Även annan skräpmat som är dålig för både kropp och hud.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.