Hur du bakar enkla vaniljkakor steg för steg
Vaniljkakor är en mycket populär efterrätt och de är även goda som tillbehör till en kopp te eller kaffe. Detta beror inte bara på deras läckra smak, utan också för att de är enkla att göra! Nedan brättar vi hur du bakar dessa enkla vaniljkakor steg för steg.
Det finns förstås olika sätt att göra dem. Men den tongivande ingrediensen är hur som helst vanilj, eftersom det är just denna smak vi är ute efter.
Denna säreget goda vaniljsmak gör att de passar bra till fika och mellanmål, till gäster eller som bas till andra efterrätter. Vill du lära dig hur du bakar dessa små godbitar? Läs då vidare, för i den här artikeln ska vi ge dig det traditionella receptet på vaniljkakor och ett sockerfritt recept med mindre kaloriinnehåll.
Vanilj: En tongivande ingrediens i dessa kakor
När det gäller detta aromatiska ämne bör man notera att, förutom att det är en ingrediens som man använder för att göra hundratals recept, är vanilj faktiskt en växt. Den kommer från orkidésläktet och växer i tropiska och subtropiska områden.
Enligt flera studier är det den enda aromatiska orkidén som vi människor använder inom livsmedelsindustrin och kosmetika. Denna växt har man använt sedan urminnes tider och var populär hos bland annat aztekerna. Det är inte bara dess arom som gör den så eftertraktad, utan den är också ett alternativ att använda vid behandling av olika sjukdomar.
I detta avseende nämner en studie publicerad i Revista Mexicana Agrociencia 2018 att den har bioaktiva substanser (som alkaloider, flavonoider, antocyaniner, steroler och terpenoider) som fungerar som antioxidanter och antiinflammatoriska medel.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Läckert recept på hembakat bröd med sesamfrön
Traditionellt recept på enkla vaniljkakor
Låt oss nu gå vidare till receptet så att du kan sätta igång och baka dessa läckra kakor. Tänk på att följa instruktionerna noggrant.
Ingredienser:
- 1 nypa salt
- 100 g socker
- 2 medelstora ägg
- 400 g vitt mjöl
- 1 tsk vaniljextrakt
- Florsocker: Den mängd som krävs för att pudra kakorna
- 170 g smör
- 1 tsk bakpulver
Instruktioner steg för steg
Så här börjar du:
Börja med att sätta på ugnen på 160 °C. Sedan börjar du med äggblandningen:
- Dela äggen. Separera äggvitorna från äggulorna.
- Lägg äggvitorna i en skål och tillsätt 2 msk socker. Vispa med en elvisp eller stavmixer, börja på låg hastighet och öka vartefter, tills det växt i volym och bildat ett skum.
- Tillsätt sedan 2 msk socker och fortsätt vispa tills blandningen är stel och du har en maräng.
Nu fortsätter du med degen:
- Vispa de 2 äggulorna, smöret, vaniljextraktet och resten av sockret.
- Fortsätt vispa tills blandningen tjocknar.
- Blanda sedan mjölet med bakpulver och en nypa salt. Tillsätt det lite i taget till föregående blandning. Gör detta försiktigt med en spatel.
- Tillsätt slutligen marängen i den här skålen tills du får en smidig deg. Om du tycker att det är väldigt kladdigt, tillsätt mer mjöl tills du får en smidig deg.
Slutligen gör du dina kakor enligt följande:
- Strö mjöl på en ren bordsskiva, lägg degen på den och kavla ut den med hjälp av en kavel. Du vill kavla ut degen jämnt. När den är klar ska degen inte vara mer än 1 1/2 centimeter hög.
- Sedan börjar du skära ut kakorna i den form du föredrar. Du kan använda en kniv eller ett kakmått. När du är klar tar du bort resten av degen för att inte skada kakorna du nyss gjort.
- Förflytta försiktigt kakorna och lägg dem på en plåt, de ska inte röra vid varandra.
- Med den återstående degen upprepar du processen med att kavla ut och göra kakor till du använt all deg.
- Till sist, när du inte har mer deg kvar, pudra över florsocker och grädda dem i ugnen i 15 minuter.
Upptäck mer i den här artikeln: Njut av fördelarna med äpplen med dessa nio recept
Recept på enkla vaniljkakor med färre kalorier
Det här andra alternativet passar bättre om du vill dela det med någon som av hälsoskäl inte kan konsumera socker. Du kan också välja det om du bara vill få ett mindre kaloriinnehåll i traditionella kakor. Ställ fram de nödvändiga ingredienserna och följ instruktionerna.
Ingredienser:
- 400 g fullkornsmjöl
- 1 ägg
- 3 msk flytande sötningsmedel lämpligt för bakning
- 1 tsk vaniljextrakt
- 3 matskedar olja
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Så här bakar du steg för steg:
- Vispa ägget i en skål med en elektrisk visp för att få det att öka i volym.
- Tillsätt sedan vaniljextrakt, sötningsmedel och 3 msk olja. Fortsätt blanda, men den här gången med en spatel.
- I en annan skål blandar du ihop fullkornsmjöl, bakpulver och en nypa salt.
- Vänd ner de torra ingredienserna i skålen med ägget och blanda tills du har en smidig deg. Som i föregående recept, tillsätt mer mjöl, om det behövs, till den punkt där du kan knåda degen utan att den fastnar.
- Upprepa sedan stegen för att forma kakor som i det föregående receptet. Det vill säga kavla ut degen, använd en kniv eller kakmått, lägg kakorna på en smord plåt och grädda dem i 160 °C i cirka 15 minuter.
Baka dessa enkla vaniljkakor snabbt till fikat
Oavsett om du väljer att baka de klassiska eller sockerfria, är dessa vaniljkakor lätta att baka. Du kan så klart också göra olika varianter genom att tillsätta andra ingredienser som du tycker om. Uteslut hur som helst inte vispningsprocessen eftersom det hjälper till att ge dem rätt konsistens.
Kom ihåg att dessa kakor inte bara är goda att äta direkt från ugnen – du kan ocksåanvända dem som ingrediens för att göra desserter med vispgrädde eller krämer, som tiramisu eller fruktpajer. Låt dig väl smaka!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Andrade-Andrade, G., Delgado-Alvarado, A., Herrera-Cabrera, B. E., Arévalo-Galarza, L., & Caso-Barrera, L. (2018). Variación de compuestos fenólicos totales, flavonoides y taninos en Vanilla planifolia jacks. ex Andrews de la Huasteca Hidalguense, México. Agrociencia, 52(1), 55-66.
- Rodríguez-López, T., & Martínez-Castillo, J. (2019). Exploración actual sobre el conocimiento y uso de la vainilla (vanilla planifolia Andrews) en las Tierras Bajas Mayas del Norte, Yucatán, México. Polibotánica, (48), 169-184.
- González Minero, F. J., & Bravo Díaz, L. (2017). Estudio botánico y farmacéutico de productos con aplicación en cosmética y cuidado de la piel. Ars Pharmaceutica (Internet), 58(4), 175-191.