Hulk Hogan har tappat känseln i benen: Vad hände med WWE-legenden?

Hulk Hogan har tappat känseln i benen: Vad hände med WWE-legenden?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2023

World Wrestling Entertainment (WWE)-fans känner och beundrar Hulk Hogan som den som ändrade brottningens betydelse och popularitet. Han är en legend inom sitt område. Idag finns det oro för hans hälsa och det faktum att Hulk Hogan har tappat känseln i benen.

De senaste rapporterna från hans följe tyder på att han använder käpp för att ta sig runt och att han har tappat känseln i underkroppen. Detta kan möjligen ha skett som en konsekvens av den senaste operationen som utfördes på hans rygg. Där skars av misstag några av nerverna av som överför information från nedre delen av ryggen till benen och tvärtom.

“Hogan har opererats i ryggen igen. De skar av nerverna i hans ryggslut. Han har ingen känsel i sin underkropp.”

– Kurt Angle, WWE-brottare

Mer än 20 operationer för Hulk Hogan

Den senaste rapporten om WWE-legenden är en del av en rad operationer och komplikationer som brottaren har haft. Hans långa karriär inom disciplinen har haft en negativ inverkan på hans osteoartikulära hälsa.

Hans första officiella match var 1979, och hans pensionering inträffade 34 år senare, 2013, när han var 60 år gammal.

Från det ögonblicket fram till idag har han genomgått ett 25-tal operationer för olika smärttillstånd och funktionsbegränsningar. Han har opererats i axlar, knän, biceps och rygg. Hans armbågar och höfter har också krävt ingrepp som lindring av hans obehag och för att återställa rörelseförmåga.

Samtidigt har han genomgått upprepad sjukgymnastik, som stoppats eller pausats varje gång han behövt en ny operation. Men så fort han återfått vitaliteten var Hulk Hogan tillbaka på gymmet.

“Han har fått båda knäna utbytta flera gånger, två gånger för varje knä, tror jag. Så ja, han har gjort många operationer. Väldigt många.”

– Brooke, Hulk Hogans dotter

Även om vi inte känner till det specifika sammanhanget för WWE-stjärnans senaste ryggoperation, vet vi att skador på brottare inte är ovanliga. Faktum är att det kan innebära allvarliga konsekvenser på både kort och lång sikt.

Knäsmärta.
Brottare lider ofta av knäsmärtor.

Vilka är riskerna med brottning?

En recension från 2016 har tittat på förekomsten av skador inom brottningssporter, inklusive WWE-ligan. Enligt författarna ökar antalet skador under tävling jämfört med under träning .

Väl i brottningsarenan är de mest skadade områdena följande:

 • Huvud och ansikte
 • Knän och axlar
 • Armbågar, handleder och händer

Även om många av skadorna är lindriga eller måttliga kräver vissa situationer omedelbar medicinsk åtgärd. Samma författare som vi citerar ovan menar att det inte är osannolikt att deltagarna någon gång blir drabbade av hjärnskakning.

Mer specifik statistik rapporterar följande:

 • 85 % av alla brottare skadas någon gång under sin karriär.
 • En fjärdedel av de skadade har problem i knäna.
 • 61,5 % av alla skador finns i de nedre extremiteterna.
 • Cirka 9 % av alla brottare behöver någon form av kirurgiskt ingrepp på grund av dessa skador.

Eftersom det är en kontaktsport är det logiskt och kan förväntas att det finns en hög skadefrekvens. Problemen kan ligga i skadornas svårighetsgrad och efterverkan, som kan visa sig år senare. Fotboll och brottning uppskattas vara de två sporterna med högst risk för allvarliga skador; i sin tur står brottning och baseboll för de flesta dagar av inaktivitet när deras deltagare är skadade.

Misslyckad ryggkirurgi: är detta varför Hulk Hogan har tappat känseln?

Skador är mycket vanliga i WWE. Men det finns också komplikationer i samband med operationen som dessa skador kräver. Och det kan vara fallet för Hulk Hogan, som har tappat känseln i benen efter sin senaste ryggoperation.

Ett tillstånd av misslyckad ryggkirurgi definieras som kvarstående symtom relaterade till den initiala ryggsmärtan, som inte försvinner trots att man genomgått operation för att försöka lindra smärtan.

Faktorerna som påverkar misslyckandet av en operation av denna typ är flera. Det kan vara patientens tillstånd, alltså något specifikt som gör att patienten inte svarar på ingreppet. Men det kan också bero på medicinska fel eller iatrogen. Uttalandena om Hogan skulle antyda att vissa nerver blev avskurna av av misstag, men vi kan inte bekräfta detta.

I sig är statistiken över ryggkirurgi för smärta inte uppmuntrande. Hälften av patienterna uppnår terapeutisk framgång, men inte mer än 30 % anser att det skett en förbättring av deras livskvalitet efter interventionen. Detta innebär en fortsättning av smärtan eller uppkomsten av nya symtom.

Att Hulk Hogan har haft mer än 20 operationer är utan tvekan extraordinärt. Det är tydligt att flera riskfaktorer finns hos någon som har gjort cirka två operationer per år under det senaste decenniet.

Detta skulle säkert påverka humöret och livskvaliteten hos vem som helst. Enligt studier ökar dessutom förekomsten av depression före ryggoperationer risken för efterföljande komplikationer, särskilt neurologiska biverkningar.

Förberedelse för ryggkirurgi.
Skador på ryggraden är svåra att behandla. Kirurgi är inte alltid effektivt.

Vad väntar den före detta brottaren?

Hulk Hogans framtida hälsa ser ut att domineras av hans nya kamp med smärta och förlust av känslan i benen. Det är mycket möjligt att hans omfattande karriär i WWE har varit orsaken till de problem som nu plågar honom.

Hans arv inom sporten disciplinen förblir obefläckat. Ingen förnekar det inflytande han har haft.

Han har nu jobbet att rehabilitera sig själv på bästa möjliga sätt för att lösa sina neurologiska tillstånd. Under tiden är stödet från hans fans tydligt på sociala medier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Agarwal, S., & Mann, E. (2016). Knee Injuries in Wrestlers: A Prospective Study from the Indian Subcontinent. Asian journal of sports medicine7(4), e35000. https://doi.org/10.5812/asjsm.35000
 • Baber, Z., & Erdek, M. A. (2016). Failed back surgery syndrome: current perspectives. Journal of pain research, 979-987.
 • Barroso, B. G., Silva, J. M. A. D., Garcia, A. D. C., Ramos, N. C. D. O., Martinelli, M. O., Resende, V. R., … & Santili, C. (2011). Musculoskeletal injuries in wrestling athletes. Acta Ortopédica Brasileira19, 98-101.
 • Daniell, J. R., & Osti, O. L. (2018). Failed Back Surgery Syndrome: A Review Article. Asian spine journal12(2), 372–379. https://doi.org/10.4184/asj.2018.12.2.372
 • Kiningham, R., & Shadgan, B. (2020). Wrestling. Sports-related Fractures, Dislocations and Trauma: Advanced On-and Off-field Management, 981-984.
 • Schoell, K., Wang, C., D’Oro, A., Heindel, P., Lee, L., Wang, J. C., & Buser, Z. (2019). Depression increases the rates of neurological complications and failed back surgery syndrome in patients undergoing lumbar spine surgery. Clinical spine surgery32(2), E78-E85.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.