Hudvårdstips vid hudförändringar efter förlossningen

Postpartumperioden är ett skede i en kvinnas liv där du inte bara står inför vård av sitt lilla barn, utan också inför hormonella och fysiska förändringar. Vad kan du göra?
Hudvårdstips vid hudförändringar efter förlossningen
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Mariel Mendoza

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2023

Hudförändringar efter förlossningen, dvs. vid postpartumperioden, uppstår på grund av hormonella förändringar under graviditeten. Därför bör vården börja från befruktningsögonblicket och du bör inte vänta till efter förlossningen.

Å andra sidan, förutom hormonförändringarna, påverkar också allmän trötthet i kombination med den nya situationen huden. Därför förtjänar din hud särskild uppmärksamhet just nu.

Hudförändringar associerade med tiden efter förlossningen inkluderar hudbristningar, förändringar i struktur, slapphet, celluliter och hyperpigmentering. Det mest drabbade är bukområdet.

Hudförändringar efter förlossningen: Bristningar

Bristningar är den huvudsakliga hudförändringen under tiden efter förlossningen. De uppstår på grund av utvidgning som kommer av viktökning under graviditeten och sedan återgången till det normala efter förlossningen. Denna process gör att kollagen- och elastinfibrer bryts ner.

De uppstår vanligen på buken, brösten och skinkorna. När de väl har dykt upp är det svårt att helt få bort dem. Rekommendationen är därför att förhindra att de uppstår över huvudtaget.

Dessa märken ser ut som linjer som är röda, rosa eller vita till färgen.

För bristningar rekommenderas användning av speciella krämer som innehåller centella asiatica och hyaluronsyra. Därtill innebär en del av hudvården efter förlossningen användning av fuktighetskrämer. Se till att dessa innehåller nypon och vitamin K, som stimulerar kollagenproduktionen.

Även om bristningarna inte försvinner, kan du i alla fall minska dem. Dessutom, om de har dykt upp nyligen, kan du minska synligheten på dem med estetisk laser- och radiofrekvensbehandling.

Vård inifrån, att dricka tillräckligt med vatten och att äta livsmedel som stimulerar syntesen av kollagen är också fördelaktigt.

Bristningar som behöver hudvård efter förlossningen.
Bristningar efter förlossningen är vanligt på grund av utvidgning av fibrerna i buken och skinkorna.

Hudförändringar efter förlossningen: Slapp hud

Speciellt i huden i buken kan en viss slapphet uppstå på grund av utvidgning och efterföljande minskning av bukomfånget. Det rekommenderas att använda fuktgivande och uppstramande krämer för detta.

De senare hjälper till att återställa fasthet och elasticitet och bör för detta ändamål innehålla föreningar som sötmandel, avokado, nypon, centella asiatica, sheaolja, vitamin E och jojoba.

Celluliter

Även känt som apelsinhud, uppstår genom ansamling av fettvävnad som bildar klumpar och hål i dermis. Det är mest tydligt på skinkor, lår och höfter.

Det är relaterat till familjeanlag, plötslig viktökning, stress, stillasittande liv, intag av stora mängder kolhydrater och vätskeretention. Det viktigaste här är att träna regelbundet och äta en balanserad kost.

Lymfdränage och massagebehandling är också effektiva metoder. Detta hjälper till att aktivera cirkulationen och minska vattenretention. Så kallade anti-cellulitkrämer kan hjälpa till med textur och färg, men löser inte upp klumparna.

Hudförändringar efter förlossningen: förändringar i ansiktshudens struktur

Två problem är mest märkbara vid denna tidpunkt:

  • Torr, flagnande hud: Den kraftiga minskningen av progesteron- och östrogennivåerna efter förlossningen gör att huden blir känsligare och torrare. Fuktgivande krämer med hyaluronsyra och en skonsam ansiktsrengöring rekommenderas.
  • Akne: På grund av den plötsliga minskningen av östrogennivån aktiveras talgkörtlarna och producerar mer olja. Akne kan också gynnas av stress som du upplever inför ditt barns ankomst. Krämer med azelainsyra eller bensoylperoxid rekommenderas.

Mörka ringar under ögonen

Trötthet, stress och långa sömnlösa nätter resulterar i påsar och hyperpigmentering kring ögonen. Det mest lämpliga är att vila, men när detta inte är möjligt kan du följa andra tips, såsom användning av koffeinbaserade krämer, geler eller serum, samt krämer som innehåller C-vitamin.

Du kanske också vill läsa: De 8 livsmedel som ger huden mest kollagen

Hyperpigmentering av huden efter förlossningen

På grund av hormonella förändringar kan hyperpigmentering av huden uppstå på grund av överskott av melanin. Under andra och tredje trimestern av graviditeten når det melanocytstimulerande hormonet sina högsta nivåer. Detta är ett resultat av ökat progesteron och östrogen.

Överskott av melanin (ett ämne som produceras av melanocyter i det yttersta lagret av huden), i samband med exponering för solljus, leder till hyperpigmentering. Det mest karakteristiska resultatet är brunaktiga fläckar på kinderna, överläppen, pannan och näsan. Detta kallas chloasma gravidarum eller melasma.

Fräknar, märken och ärr som fanns på huden före graviditeten kan också mörkna.

Melasma försvinner inte förrän 3 till 6 månader efter förlossningen, när hormonerna återgår till det normala. Samma sak händer med hyperpigmentering av bröstvårtornas vårtgård och bukens linea alba.

Användning av depigmenteringskrämer eller någon form av estetisk behandling rekommenderas inte förrän 6 månader efter förlossningen. Det bästa är att konsultera en hudläkare.

Den bästa metoden är dessutom att förhindra att det uppstår genom att använda fysiska (hatt, solglasögon, paraply) eller kemiska (solskyddsmedel) barriärer, särskilt på sommaren.

Använder solkräm.
Solskyddsmedel är viktigt under graviditeten för att förhindra pigmentering.

Spindelvener

En av förändringarna som sker i huden under postpartumperioden är uppkomsten av spindelvener. De uppstår eftersom det finns ett ökat blodflöde, vilket vidgar kärlen.

De ser ut som små ljusröda områden, omgivna av blodkärl som liknar spindelben. De försvinner vanligtvis gradvis senast den sjunde månaden.

Rekommendationer för hudvård efter förlossningen

Att ta sig tid att njuta och ta hand om sig själv är nyckeln. Be om lite ledighet från babyvård, duscha utan att titta på klockan och ägna dig åt en hudvårdsrutin.

Huden ska vara djupt återfuktad. Använd krämer över hela kroppen, och glöm inte vårtgården och bröstvårtorna. Du kan exfoliera kroppen en gång i veckan.

Utöver detta, försök att hålla dig aktiv. Utöva minst 30 minuters fysisk träning, 5 gånger i veckan.

Ät en hälsosam, balanserad kost, rik på kollagenstimulerande livsmedel. Inkludera även produkter med vitamin A och E, såsom följande:

  • Mejeriprodukter
  • Citrusfrukter
  • Kiwi
  • Nötter
  • Vegetabiliska oljor
  • Gröna bladgrönsaker

Processen kan ta ett tag, eftersom elasticiteten och fastheten måste få tid på sig att återgå till det normala efter att ha blivit utsträckt till nästan 10 gånger sin storlek. Det kan ta upp till 6 månader för buken att återgå till sitt normala tillstånd; så lång tid tar det för livmodern att dra ihop sig helt.

Hudvård efter förlossningen beror på livsstilsvanor. Fokusera på ditt barn, men försumma inte dig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.