Hormonet östrogen: Ett viktigt hormon för kvinnor
Hormoner är nyckeln för att balansera vårt humör, särskilt för kvinnor. Människors humör, mentala välbefinnande och övergripande hälsa går hand i hand med hormoner, och för kvinnor är hormonet östrogen ett mycket viktigt hormon.
Hormonet östrogen – ett viktigt hormon
Östrogen är ett av de viktigaste ämnena som kvinnokroppen producerar. Det är ansvarigt för brösttillväxt, menstruation och breddning av höfterna. Under puberteten stiger produktionen och stimulerar livmoderns mognad, endometrium, äggledarna och slidan.
Medan både män och kvinnor producerar östrogen naturligt, upplever kvinnor effekterna av det under tre grundläggande stadier: puberteten, graviditeten och klimakteriet.
I allmänhet är detta hormons huvudansvar att se till att kroppen fungerar korrekt för ägglossning och befruktning. Det har också en roll i andra processer, såsom att kontrollera blodkolesterolnivåer och fettmetabolism.
Typer av östrogenhormon
Östrogen är ett steroid könshormon som härrör från androgener. Det finns tre typer av östrogen i kroppen, som alla uppfyller endokrina funktioner. Alla tre typerna verkar på kärnan i cellerna som reglerar proteinsyntes.
- Estron förvärvar enzymet aromatas genom syntes av progesteron. Produktionen sker i fettvävnad och äggstockarna.
- Estradiol erhåller enzymet aromatas från testosteron och erhålls i överflöd i kroppen under fertila år.
- Slutligen finns estriol. Det syntetiseras genom androsteron och förekommer i stora mängder under graviditeten.
En av nycklarna till ett hälsosamt sinne – hormonet östrogen
Östrogen hjälper till att reglera många viktiga funktioner i kroppen. Det har till exempel en förebyggande effekt på cerebrovaskulära sjukdomar. En annan av dess funktioner är att den fungerar som en integrerad del av människokroppens “kommandocenter”.
Östrogen ger dessa fördelar genom att främja ett kontinuerligt flöde av både blod och glukos till hjärnan. Detta är grundläggande för hälsan och funktionen hos neuroner och vissa neurotransmittorer.
Estradiol och hjärnan
Estradiol är det starkaste östrogenhormonet. Det har en viktig roll i motorfunktioner. Dessutom är det relaterat till minne och inlärningsprocesser, liksom smärtkänslighet.
Vissa specialister menar att östradiol även har förmågan att skydda hjärnan mot möjliga skador orsakade av sjukdomar såsom Alzheimers.
Andra fördelar
Förutom att reglera den reproduktiva cykelns funktion och arbeta tillsammans med androgener för att stimulera libido, stöttar kvinnliga hormon också utvecklingen av sekundära könskarakteristika.
Detta hormon hjälper också till att minska blodtrycket och skydda skelettet på grund av kalciumassimilering. Dessutom påverkar det också urinvägarnas funktion.
Under menstruationen varierar östrogennivåerna radikalt. Det är detta som orsakar humörsvängningar som i allmänhet är förknippade med menstruation. Några vanliga egenskaper som orsakas av detta inkluderar irritabilitet, sömnlöshet, förlust av kognitiva förmågor och ångest som uppstår utan några uppenbara motiv.
Kolla in denna artikel: Hormonproblem – symtom och eventuella orsaker
Klimakteriet och östrogenhormoner
När klimakteriet inträffar minskar östrogenproduktionen plötsligt, vilket leder till stora förändringar i kroppen.
Några vanliga symptom på klimakteriet inkluderar vaginal torrhet, radikala variationer i humör, extrem trötthet, överdriven svettning och benskörhet. Dessutom ökar riskerna för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns också bevis för att klimakteriet leder till förlust av kollagen och kalcium. Det är därför läkare under detta skede ofta rekommenderar vissa behandlingar för att motverka dessa symptom.
Du kanske vill läsa: Balansera dina hormoner och bränn fett
Sammantaget är en hälsosam kost den bästa metoden för att reglera hormoner. Detta, plus en personlig konsekvent träningsrutin, är grundläggande för att leva ett hälsosamt och balanserat liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Dr. Alberto Calderón Zúñiga. 2009. ESTROGENOS EN TERAPIA DE SUSTITUCION HORMONAL. Extraído de: http://www.binasss.sa.cr/revistas/farmacos/especial2009/art4.pdf
- Guillermo Bravo Prieto. 2016. Efecto de los Estrógenos en las Funciones cognitivas. Extraído de: https://uvadoc.uva.es/bitstream/10324/28474/1/TFG-M-L1050.pdf
- VV.AA. (2012).Premature menopause or early menopause and risk of ischemic stroke. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21993082
- Arteaga, Urzúa. (2016). Menopausia y riesgo cardiovascular. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rmc/v144n11/art01.pdf