Holiday heart syndrome: rubbningar på hjärtrytmen

Holiday heart syndrome innebär hjärtklappning, kvävning och yrsel. Fortsätt läsa för att ta reda på vad som orsakar detta tillstånd och vad det är som egentligen händer.
Holiday heart syndrome: rubbningar på hjärtrytmen

Skriven av Carmen Martín

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Under semestersäsongen ökar möjligheterna till fester och överflöd, både gällande mat och dryck. Det är på så sätt som holiday heart syndrome hamnar i centrum. Detta syndrom innebär oregelbundna hjärtslag och är ett tillstånd som beskrivits relativt nyligen, nämligen år 1978. Det är en förändring av hjärtfunktionen som kommer av ett stort intag av alkohol under en kort tid.

Första gången som holiday heart syndrome diagnostiserades var vid jultid. Men man ser också många fall på sommaren. Det är särskilt vanligt hos yngre som inte har någon annan hjärtsjukdom.

Enligt specialister orsakar syndromet ett stort antal hjärtarytmier. Faktum är att juldagen är dagen på året med flest dödsfall på grund av hjärtsvikt. Därför tar vi i den här artikeln upp allt du behöver veta om holiday heart syndrome.

Vad är holiday heart syndrome?

Som vi redan vet är hjärtat ett av de viktigaste organen i vår kropp. Det pumpar ut blod i hela kroppen. Det är också så celler får det syre de behöver för att leva.

För att detta ska ske slår hjärtat rytmiskt och kontinuerligt. Eftersom det finns en konstant rytm, fylls hjärtat med blod. Blodet kan sedan röra sig genom kroppen med rätt mängd tryck. Vid holiday heart syndrome uppstår en arytmi. Vanligtvis händer detta i ett av förmaken, vilka utgör den övre delen av hjärtat. Därefter ökar rytmen och hjärtat slår snabbare.

Att dricka mycket alkohol på kort tid orsakar arytmi. Detta är till exempel vanligare under specifika helgdagar som jul eller nyår. Det här är dagar då människor dricker mer alkohol än de normalt brukar.

Dessutom drabbar det här syndromet unga och friska människor. Men vi vet inte exakt hur alkohol orsakar denna respons. Det verkar som om kroppen släpper ut adrenalin och noradrenalin under fester, vilket ökar hjärtfrekvensen.

Kvinna håller sig för hjärtat

Du kanske också är intresserad av: 4 vanliga orsaker till hjärtklappning

Vilka är symtomen på holiday heart syndrome?

Som vi nämnde kan detta syndrom påverka vem som helst. Men det är vanligast hos unga och friska människor utan tidigare hjärtsjukdomar.

Eftersom det är en arytmi, är det vanligaste symtomet hjärtklappning. Du kan känna att ditt hjärta slår hårdare och snabbare än normalt. Dessutom kan du också känna bröstsmärta och andnöd.

Det är vanligt att människor också blir yra, vilket kan få dem att falla eller svimma. Men de flesta symtomen försvinner när kroppen har lyckats metabolisera all alkohol. Även om dessa symtom kan vara tillfälliga, är det viktigt att hålla ett öga på alla symtom som dyker upp. Ibland kan de till och med innebära fara för livet.

Läkare läser av ett EKG.

Går det att förhindra att denna situation uppstår?

Holiday heart syndrome uppstår bara om du dricker för mycket alkohol på kort tid. Därför är det lättast att undvika det genom att inte dricka alkohol alls. Men om du ändå vill dricka, se till att dricka ansvarsfullt.

Det är viktigt att berätta om detta syndrom för ungdomar. Många av dem känner inte till de farliga negativa effekterna som det kan ha. Dessutom tror de att bara äldre får hjärtsjukdomar.

Samtidigt kan också vuxna dricka för mycket på till exempel grillkvällar, middagar eller banketter där det också finns mycket mat. Vanligtvis är det mat som innehåller mycket fett och socker som serveras vid dessa tillfällen.

Redan då man äter på det här sättet gör det så att hjärtat arbetar hårdare. Av den anledningen bör du inte bara vara uppmärksam på hur mycket alkohol du dricker, särskilt under sommaren. Du bör också vara uppmärksam på din kost och naturligtvis också undvika att kombinera alkohol med läkemedel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.