4 vanliga orsaker till hjärtklappning

Även om den normala reaktionen kan vara att bli rädd när man känner hjärtklappning, är det ingenting att oroa sig över eftersom det kan orsakas av många olika saker. Men du bör uppsöka sjukvården.
4 vanliga orsaker till hjärtklappning

Skriven av Ángela Aragón

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Alla säger att du måste gå till doktorn, men du gör det inte. Du låtsas att du inte bryr dig, men på insidan är du rädd. Du vet inte varför du får hjärtklappning, men du har haft det ett tag. Det finns flera orsaker till hjärtklappning.

Plötsligt när du håller på med någonting som du alltid brukar göra, uppträder känslan plötsligt, och du är rädd att det är någonting allvarligt. Men du bestämmer dig ändå varje gång det händer för att ignorera det, så att du slipper möta känslan som tar över ditt sinne.

Dina vänner och din familj har rätt. Det bästa du kan göra är att träffa en läkare, även om det inte är något allvarligt. Han eller hon är den enda som kan slå fast de orsaker till hjärtklappning som råder i ditt specifika fall.

Det kan vara början på någonting allvarligt, men det kan likaväl vara någonting som du kan ta under kontroll. Vill du veta vad som kan vara orsaken till din hjärtklappning?

Möjliga orsaker till hjärtklappning

1. Du dricker kaffe och röker

Rökning och kaffedrickande kan ge hjärtklappning

Bland alla möjliga orsaker till hjärtklappning kan det vara något så enkelt som det här. Vi har långa, intensiva arbetsdagar som vi orkar ta oss igenom genom att dricka kaffe eller te. Och kanske du dessutom röker.

Men alla nervsystem är inte likadana. Vissa är känsligare än andra när det gäller dessa typer av stimulanser.

 • Försök att minska ditt intag i minst två veckor och se hur du känner dig.
 • Om hjärtklappningen försvinner, men du känner dig trött, föreslår vi andra uppiggande metoder som morgonträning eller stimulerande smoothies.

Om du röker, gör det situationen värre. Nikotin är också en stimulant, det är därför cocktailen är explosiv.

 • Att sluta med allt på en gång är förmodligen för svårt.
 • Försök helst att minska antalet cigaretter gradvis tills du slutat helt.

2. Oro

Det åtföljs vanligtvis av smärta, en tyngd, som kan få en att känna som att man har en hjärtattack.

Oro är ett tillstånd av att vara permanent alert. Det fungerar på följande sätt: en fara uppfattas och hjärtat aktiveras så att du kan komma bort från hotet så snabbt som möjligt.

Problemet kommer när vi ser livet på samma sätt eftersom dessa hjärtklappningar visar sig för att göra oss skrämda, ännu mer än vi redan är. Och så lägger vi till en annan orsak till oron.

 • Så det enda sättet att stoppa den här onda spiralen är att uppsöka en läkare.
 • Du kommer bli lättad att veta att du inte lider av något fysiskt allvarligt, och du kan börja fokusera på att finna orsaken till problemet så att det kan behandlas.

3. Anemi

Anemi påverkar hjärtats syresättningsförmåga

Anemi uppstår när kroppen har en låg nivå av röda blodkroppar. Dessa är mycket viktiga för hjärtats syresättningsförmåga. Så lider du av detta, kan det vara anledningen till att du får hjärtklappning utan någon direkt förklaring.

 • Genom att du inte får i dig en adekvat kost måste hjärtat arbeta hårdare, och detta kan göra att du känner dina hjärtslag starkare än vanligt.
 • Det är inte ovanligt att detta även slås ihop med föregående exempel. När man upptäcker detta problem, tenderar stressnivåerna att stiga, vilket förvärrar tillståndet.
 • Anemi gör också att man lättare blir trött. Bara en liten trappa kan vara uttröttande att ta sig uppför, och man förstår inte varför.

Intensiteten av hjärtklappningen beror på graden av anemi.

4. Hjärt- och kärlsjukdom

Hjärtklappning kan vara ett symtom på hjärt- och kärlsjukdom

Det är sant att hjärtklappningar också kan vara ett tecken på att du lider av denna typ av tillstånd. Det kan orsakas av en skada i muskeln, artärerna eller i blodcirkulationen.

I vilket fall är det en fördel att det har manifesterats på detta sätt.

Många upptäcker att de har denna typ av tillstånd först när situationen redan hunnit bli mycket allvarlig.

 • Men dessa varningstecken hjälper till att lokalisera problemet, innan det blir värre. Tänk på att när du drabbas av en hjärtinfarkt blir en del av hjärtat oanvändbart.
 • Men om du ser till att göra någonting åt problemet så snabbt som möjligt, kan det innebära att du bara behöver någon medicin eller en minimal operation.
 • Kom ihåg att det idag finns ett stort antal lösningar för hjärtrelaterade besvär.

Sammanfattningsvis…

Det finns som vi nämnt flera orsaker till hjärtklappning och endast en läkare kan slå fast vad du drabbats av.

Om du inte kontaktar sjukvården, betyder det att du vänder ryggen till något som kanske inte går över, och det är därför som det är viktigt att snabbt vidta åtgärder. Är det något allvarligt, hinner du stoppa det. Och är det inte något farligt, kan du direkt sluta oroa dig.

Du vinner oavsett.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.