Hårbehandling baserad på aspirin: vad händer?

Den kemiska kompositionen i dessa aspirinbaserade hårbehandlingar hjälper till att förgöra hudsvamp som kan orsaka mjäll. Inpackningen främjar dessutom bättre cirkulation i hårbotten.
Hårbehandling baserad på aspirin: vad händer?
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du kanske är så pass van vid att använda kommersiella produkter för hårvård att du ignorerar att det finns andra alternativ. Reklam och det stora utbudet av kosmetiska produkter har lett dig till att tro att kemiska behandlingar är det bästa sättet att hålla ditt hår friskt. Läs vidare för att lära dig hur aspirin kan lindra problem i hårbotten, och hur det kan stimulera hårväxt.

Hemmagjorda behandlingar

Långt innan kommersiella hårvårdsprodukter tog sig in på marknaden använde sig kvinnor av vad de hade hemma för att bli av med torrhet, mjäll och en myriad av andra problem. Idag har vissa börjat hitta tillbaka till de gamla recepten och har kommit fram till att effekterna fortfarande är lika bra som förut. Vi vill speciellt peka ut en hemmagjord behandling med aspirin för håret som lindrar vissa problem i hårbotten and stimulerar hårväxt.

Vilka är fördelarna med en aspirinbaserad hårbehandling?

aspirin-tabletter

Aspirin är en av de mest använda medlen för smärtlindring och blodförtunning i världen. Faktum är att det är något som nästan alla har hemma. Läkare rekommenderar det för smärta och generella obekvämligheter, men det kan också verka febernedsättande och skydda ditt hjärta. Den aktiva ingrediensen, acetylsalicylsyra, sänker risken för hjärtattack avsevärt och hjälper till att förebygga blodproppar för de som har problem med cirkulationen.

Utöver det används aspirin också av kosmetiska skäl. Det rengör ditt hår på djupet och eliminerar den svamp som orsakar mjäll och en torr hårbotten. Det främjar också bättre cirkulation och ökar utbudet av syre till hudens celler vilket främjar effektivare hårväxt. Det har dessutom en exfolierande effekt som tar bort döda hudceller, som i sin tur förbättrar absorptionen av näringsämnen och stärker hårsäckarna.

Hur förbereder man en hårbehandling med aspirin?

aspirin-i-shampo

Det är lätt att förbereda behandlingen för vardagsbruk så att du kan dra nytta av allt som aspirin har att erbjuda för ditt hår.

Ingredienser

 • 3 aspirintabletter
 • 3 matskedar schampo

Hur gör man?

 • Mal aspirinet till ett pulver med en mortel och mortelstöt.
 • Blanda tre matskedar av ditt vanliga schampo med aspirinet.
 • Medan du är i duschen fuktar du ditt hår och applicerar schampot tills det helt täcker hela håret.
 • Låt det sitta i fem minuter innan du tvättar som vanligt.
 • Om du vill så fortsätter du med att applicera ditt favoritbalsam.

Hur förbereder man en hårlotion med aspirin?

silkeslent-hår

Den här hårbehandlingen är en lotion som stärker din naturliga hårfärg och skyddar håret från olika väderlag. Det är också rekommenderat för de som färgar sitt hår och vill gå tillbaka till sin naturliga hårfärg.

Ingredienser

 • 8 aspirintabletter
 • 1/2 liter vatten

Hur gör man?

 • Mal aspirinet till ett pulver och blanda med en halvliter hett vatten.
 • Häll denna blandning i en sprayflaska och spraya ditt hår noga med blandningen.
 • Upprepa proceduren varje kväll.
 • Se till att du skakar på flaskan innan varje användning eftersom aspirinpulvret tenderar att sjunka till botten av flaskan.

Kom ihåg!

 • Effekterna från dessa behandlingar varierar beroende på din hårtyp och dina vardagliga vanor.
 • För bästa resultat, se till att använda dem regelbundet.
 • Det är också en bra idé att öka ditt intag av vatten såväl som mat rik på biotin, E-vitamin och protein.  
 • För att undvika allergiska reaktioner är det viktigt att testa produkten på ett litet område av hårbottnen innan du applicerar den fullständiga behandlingen. Om du upptäcker någon slags irritation eller klåda, avbryt behandlingen omedelbart.  

Kunde du någonsin föreställa dig att du kan ta hand om din hårbotten med aspirin? Nu när du vet alla fördelar ska du inte tveka att prova något av våra knep. Även om du inte ser resultat på en gång kommer du efter några dagar upptäcka att ditt hår är renare och mer silkeslent än tidigare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vane, J. R., & Botting, R. M. (2003). The mechanism of action of aspirin. In Thrombosis Research. https://doi.org/10.1016/S0049-3848(03)00379-7.
 • Gonzáles, M. A. (2002). La Aspirina. Revista Médica de La Universidad Veracruzana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.