Har du svårt att vakna på morgonen? 10 knep för att ta dig upp ur sängen
För vissa människor kan det vara en riktig utmaning att stiga upp ur sängen på morgonen. När väckningsalarmet ringer är vi många som direkt trycker på snoozeknappen för att snooza fem minuter till – flera gånger. Och när vi slutligen stiger upp upptäcker vi att vi har ägnat en halvtimme eller till och med mer på att skjuta fram morgonen, och vi hinner inte med de rutiner vi skulle vilja och kommer för sent till morgonmötet och dagens skyldigheter.
Enligt amerikanska Sleep Foundation resulterar tryckningarna på snooze-knappen i fragmenterad sömn, vilket inte ger oss samma kvalitet som kontinuerlig sömn, och kan även vara förknippat med större stress.
Det ideala är att kliva upp direkt larmet ringer. Men om du är en av dem som ser den här bedriften som ett omöjligt uppdrag, finns det några enkla knep du kan sätta i praktiken för att ta dig upp ur sängen. Allt eftersom dagarna går kommer de att hjälpa dig att vakna snabbare, med större dynamik och utan att falla i frestelsen att snooza “fem minuter till”.
1. Ställ väckarklockan en bit bort från sängen
Detta är ett enkelt men mycket effektivt knep. Ofta har vi väckarklockan eller mobilen på nattduksbordet, så när alarmet ringer behöver vi bara sträcka ut armen för att stänga av det eller trycka på snoozeknappen. Så om du lägger mobilen eller ställer väckarklockan i andra ändan av rummet måste du stiga upp för att stänga av alarmet. Med denna lilla handling har du redan gjort den svåraste delen: att ta dg upp ur sängen.
Du kanske också är intresserad av: Hur mycket djupsömn behöver du för att vakna utvilad?
2. Låt gardiner och persienner stå öppna
Solen gör det lättare att komma upp ur sängen. Detta beror på att dess strålar minskar produktionen av melatonin (hormonet som främjar sömn). Så låt gardinerna vara öppna eller fäll upp persiennerna innan du går och lägger dig. När solen sedan stiger upp, kommer morgonljuset att säga till dig att det är dags att lämna sängen.
Ett annat alternativ är att använda en solväckarklocka. Den simulerar gryning och ändrar ljusets nyanser och intensitet. Den börjar med orange och går över till gult under en viss tidsperiod. Detta är ett bra alternativ om du har grannar väldigt nära inpå och du inte vill lämna gardinerna öppna.
3. Använd rött ljus för att ta dig upp ur sängen
Rött ljus används vanligtvis som hjälp för att somna. Faktum är dock att det också kan hjälpa dig att ta dig upp ur sängen på morgonen. Rött ljus på stängda ögonlock hjälper till att minska sömntrögheten. Vad är sömntröghet? Det är den där känslan av dåsighet eller sömnighet du har när du vaknar, och som gör att du vill ligga kvar i sängen längre.
För att utföra detta trick kan du använda solväckarklockan vi tipsade om ovan. Många av dem har nämligen alternativet för rött ljus. Du kan också använda en röd glödlampa i rummet och ställa in den så att den tänds med en timer. Om du väljer detta alternativ, försök hitta en glödlampa som har en lång våglängd, 650 nanometer.
4. Använd ett utmanande larm
Ett tekniskt tips för att ta dig ur sängen är att byta ut ditt gamla mobilalarm mot ett som “utmanar” dig. Har du hört talas om dessa? Jo, det finns appar, som Alarm eller Alarm Clock Challenges, där du måste utföra en utmaning för att kunna stänga larmet.
Utmaningen kan vara till exempel att du ska utföra en matematisk operation, ta en selfie eller memorera något – du väljer det alternativ du gillar bäst. Detta aktiverar din hjärna och gör det lättare för dig att ta dig upp ur sängen.
5. Ändra väckningsalarmet till en melodisk ton
Att ändra alarmsignalen kan hjälpa dig att ta dig upp ur sängen på morgonen. Melodiska toner är förknippade med mindre sömntröghet, så om ditt larm är den typiska “ring-ring” eller ” pip-pip “; ändra detta till ett alarm med en melodi – detta kan hjälpa dig att vakna med mer dynamisk.
6. Prova 10-sekundersmetoden för att ta dig upp ur sängen
Tiosekundersmetoden har blivit populärt på sociala medier som ett knep för att ta sig ur sängen. Sömnexperten och VD för MattressNextDay, Martin Seeley, tipsade om denna i en intervju för den brittiska tidningen The Mirror.
Det är praktiskt en väldigt simpel metod. Stig bara resolut upp ur sängen inom tio sekunder efter väckarlarmet ringer, svep in dig i en varm morgonrock eller filt och lämna rummet. På så sätt behåller du den behagliga värmen från sängen men undviker frestelsen att återvända till den, eftersom du redan har lämnat sovrummet.
7. Skruva upp värmen
Seeley föreslår också detta trick för att komma upp ur sängen på vintern. Du kan programmera ditt rums värmesystem att slå på några minuter innan väckningslarmet ringer, så att du inte vaknar upp i ett obehagligt kallt rum. På så sätt minskar du frestelsen att kura ihop dig under det varma täcket och stanna för länge i din varma säng.
Du kan även använda detta trick på sommaren. På sommaren kan den där extra värmen vara precis den push du behöver för att ta dig upp ur sängen och in i duschen, vilket ger dig ännu mer energi.
8. Bli motiverad
Har du någon gång varit på semester och stigit upp tidigt på morgonen utan ansträngning för att du är så exalterad över den kommande dagen? Tja, du skulle egentligen kunna tillämpa samma princip i ditt dagliga liv. Som Sleep Foundation påpekar är nyckeln att inkludera en aktivitet i din morgonrutin som du tycker om och som motiverar dig att gå upp ur sängen.
Till exempel, när ditt larm ringer, påminn dig själv om att du ska äta något du gillar till frukost eller att du ska gå en promenad i naturen (om detta är något du tycker om att göra). Att tänka på dessa aktiviteter kommer att ge dig motivationen du behöver att lämna din säng och möta dagen.
9. Schemalägg kaffet för att ta dig upp ur sängen
Det här tricket för att komma ur sängen är perfekt för dig om du är en kaffefanatiker. För att göra detta behöver du en programmerbar kaffebryggare eller en timer kopplad till din elektriska kaffebryggare. Ställ in timern kvällen innan att bryggaren ska sätta igång några minuter innan ditt väckaralarm ringer. När det sedan är dags att stiga upp kommer du att känna doften av nybryggt kaffe och bli mer motiverad att gå upp ur sängen.
10. Skapa en vana
Tanken är att det med tiden ska bli en vana att gå upp ur sängen. Ett sätt för att skapa denna vana är att följa ett sömnschema. Det vill säga att alltid gå upp samma tid, även på helger och helgdagar. Detta hjälper din kropp att reglera sin sömn-vakna cykel, vilket gör det mycket lättare för dig att ta dig upp ur sängen på morgonen.
Kvällen innan har mycket inflytande
Hur många enkla knep det än finns som kan hjälpa dig att komma upp på morgonen, om du inte får en god natts sömn blir det svårt att ta dig ur sängen. Om du till exempel går och lägger dig klockan 3 på natten blir det svårt att gå upp klockan 7.
Du behöver sova en lämplig mängd timmar för din ålder. Enligt forskning bör en vuxen sova minst sju timmar om natten. Likaså är det tillrådligt att utöva god sömnhygien, som att undvika koffein på eftermiddagen och kvällen, samt att undvika använda skärmar före sänggåendet. Dessa punkter, i kombination med våra tips ovan, kommer att göra att du tar dig upp lätt och snabbt om morgnarna.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Eklund, Z. (2022, 13 de noviembre). Sleep expert’s ’10 second rule’ will help you get out of bed on a cold morning. The Mirror. https://www.mirror.co.uk/news/weird-news/sleep-experts-10-second-rule-28451271
- Figueiro, M. G., Sahin, L., Roohan, C., Kalsher, M., Plitnick, B., & Rea, M. S. (2019). Effects of red light on sleep inertia. Nature and science of sleep, 11, 45–57. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6506010/
- Fundación del sueño. (2023). How to Wake Up Easier. Consultado el 17 de marzo de 2025. https://www.sleepfoundation.org/sleep-faqs/how-to-wake-up-easier
- Fundación del sueño. (2024). How to Become a Morning Person. Consultado el 17 de marzo de 2025. https://www.sleepfoundation.org/sleep-faqs/how-to-become-a-morning-person
- McFarlane, S., Garcia, J., Verhagen, D., Dyer, A. (2020) Alarm tones, music and their elements: Analysis of reported waking sounds to counteract sleep inertia. PLoS ONE 15(1). https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0215788