Hälsoeffekterna av plötsliga temperaturförändringar
Plötsliga temperaturförändringar kan vara förknippade med olika hälsofaktorer. Vi vet att olika hälsotillstånd vanligtvis påverkas av årstidernas förändringar och klimatförändringar som förändrar de naturliga cyklerna. Sanningen är att att gå från kyla till värme eller från värme till kyla kan förändra och påverka vår hälsa.
Kroppen har ett naturligt system som reglerar temperaturen och är beroende av balansen mellan värmeproduktion och värmeförlust. Tre mekanismer är involverade i denna process:
- Termoreceptorer i huden och i den preoptiska kärnan i hypotalamus
- Svettningar och perifer vasodilatation
- Kontrollområdet i hjärnan
Det finns många omständigheter som kan orsaka förändringar i termoregleringen. Till exempel kan exponering för låga omgivningstemperaturer orsaka oavsiktlig hypotermi om det finns ett fall på mer än 35 °C i kroppen.
Plötsliga temperaturförändringar: Hur påverkar plötslig värme kroppen?
När utomhustemperaturen stiger reagerar människokroppen och aktiverar sin termoreglerande mekanism för att kyla sig själv. Men ibland räcker inte den svettning som uppstår för detta ändamål för att kyla kroppen. Detta kan leda till en farlig ökning av kroppstemperaturen.
Värmeslag är till exempel en av de åkommor som kan uppstå. Det anses vara en av de allvarligaste värmeskadorna och inträffar oftast under sommarmånaderna när temperaturen når över 40 °C. Hypertermi är en livshotande nödsituation.
Symtom på värmeslag inkluderar feber, torr hud, överdriven svettning, illamående och kräkningar. Röd hud, snabb puls, svår huvudvärk och svimning kan också förekomma.
Bland orsakerna är exponering för varma miljöer under ett träningspass eller även i vila. Men vissa mediciner kan också minska mängden blod som pumpas av hjärtat, vilket begränsar blodflödet till huden. Detta tillstånd kan vara dödligt i fall då värmen ökning plötsligt.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: När anses hög kroppstemperatur vara allvarligt?
Hur påverkar plötslig kyla vår hälsa?
Å andra sidan finner vi att kallt väder bidrar till utvecklingen av andnings- och kardiovaskulära sjukdomstillstånd. Låga temperaturer kan göra att blodkärlen blir trängre vilket kallas vasokonstriktion.
Detta tillstånd påverkar blodtrycket och hjärtfrekvensen. Dessutom, hos personer som har kardiovaskulära hälsorisker, ökar det sannolikheten för hjärtinfarkt och trombosbildning.
När denna vasokonstriktion uppstår i näsområdet blir slemmet tjockare och möjligheten att eliminera mikroorganismer minskar. Dessutom minskar flimmerhåren i andningssystemet, vilket är små mikroskopiska borst, deras rörelser, vilket gör det svårare att eliminera slem och virus som kan kolonisera slemhinnan.
Å andra sidan påverkar kalla temperaturer immunförsvarets kapacitet. Detta kan vara kopplat till vasokonstriktion, men också till svårigheten att syntetisera vitamin D.
Minskningen av solljustimmar som är karakteristisk för vintern kan också generera vissa psykologiska manifestationer. Detta beror på att syntesen av vissa signalsubstanser som serotonin och dopamin minskar. Minskningen av dessa ämnen tenderar att generera apati, håglöshet och mindre fysisk aktivitet.
Virus och bakterier gillar kall luft
När temperaturen sjunker, minskar också luftfuktigheten i miljön, vilket gynnar spridningen av virus och bakterier. Det är inte förkylning i sig som orsakar influensa eller allergier. I verkligheten är detta ett klimat som främjar koloniseringen av mikroorganismer.
Studier visar också att kalla temperaturer, såväl som torr luft, ökar risken för att få rhinovirusinfektion, en av huvudorsakerna till förkylningar.
Det är dock inte så att det inte finns några virus under sommaren. Vad som i själva verket händer är att varma klimat och högre luftfuktighet bromsar deras tillgång till andningsorganen. Detta minimerar risken för spridning.
Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Hur extrema temperaturer påverkar människokroppen
Effekterna av luftkonditionering och uppvärmning på hälsan
Det är normalt på sommaren att vi överanvänder luftkonditionering i hem, kontor, restauranger och andra slutna utrymmen. För många människor kan det vara en räddning att kunna sitta på en sval plats utomhus. Motsvarande upplever vi på vintern när vi slår på värmen
Men dessa plötsliga temperaturförändringar påverkar vår hälsa och kan ge upphov till säsongsbetonade förkylningar och allergier. Den spanska föreningen för Öron- , n äs- och halssjukdomar och huvud- och nackkirurgi (SEORL-CCC ), till exempel, varnar för att användningen av luftkonditionering är en av de främsta utlösare av halsproblem under sommaren.
Institutionen anger att den plötsliga förändringen i miljön bidrar till uppkomsten av sjukdomar som faryngit och laryngit. Dessa är de vanligaste orsakerna till medicinsk konsultation och konsumtion av antibiotika.
Men också uppvärmning har sina problem, eftersom det kan torka ut miljön för mycket. Detta orsakar en kliande hals och hosta eftersom luftvägarna blir irriterade. Brist på fukt och torr näsa är den idealiska miljön för spridning av bakterier och virus. Enligt en studie är barn de mest drabbade.
Hur hanterar man plötsliga temperaturförändringar?
För att undvika effekterna av plötsliga temperaturförändringar kan du vidta vissa försiktighetsåtgärder, särskilt i det fall som de inträffar på grund av uppvärmning eller luftkonditionering. Huvudnyckeln är att inte missbruka dessa apparater.
Du kan också vidta följande åtgärder:
- Bli inte för varm på varma platser och se till att du har nära tillgång till svalkanade miljöer.
- Reglera temperaturen hemma och på kontoret till 21 till 23 grader.
- Ta med dig en kappa ifall omgivningstemperaturen plötsligt skulle sjunka.
- Använd solkräm, hatt eller parasoll på sommaren.
- Undvik att uppehålla dig för lång tid på luftkonditionerade platser; vänta med att acklimatisera dig lite innan du gör det.
- Drick tillräckligt med vatten under dagen, särskilt om du är ute och tränar.
- Bär lämpliga kläder, beroende på årstid.
- Håll en bra kost och goda sömnvanor för att stärka ditt immunförsvar.
- Tvätta händerna med tvål och vatten ofta.
- Undvik platser med dålig ventilation.
Vi kan ofta inte kontrollera plötsliga temperaturförändringar
De enda plötsliga temperaturförändringar som vi kan förutse är de som är relaterade till luftkonditionering och uppvärmning. I andra situationer som när det kommer till vädret är det omöjligt. Men för att undvika att påverka vår hälsa, kan vi under alla omständigheter vidta försiktighetsåtgärder som de som vi nämner ovan.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- E. Lizarralde Palacios, A. Gutiérrez Macías, M. Martínez Ortiz de Zárate. Alteraciones de la termorregulación. emergencias 2000;12:192-207. Disponible en: http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/anestesiologia/alteraciones_termoregulacion.pdf
- Golpe de calor. Mayo Clinic.
- Vasoconstricción. Medlineplus.
- Ikäheimo, T. M., Jaakkola, K., Jokelainen, J., Saukkoriipi, A., Roivainen, M., Juvonen, R., Vainio, O., & Jaakkola, J. J. (2016). A Decrease in Temperature and Humidity Precedes Human Rhinovirus Infections in a Cold Climate. Viruses, 8(9), 244. https://doi.org/10.3390/v8090244
- El uso del aire acondicionado incrementa los problemas de garganta en verano. Sociedad Española de
Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello (SEORL-CCC). - Carlos Ubilla, Karla Yohannessen. CONTAMINACIÓN ATMOSFÉRICA EFECTOS EN LA SALUD RESPIRATORIA EN EL NIÑO. Revista Médica Clínica Las Condes. Volume 28. Issue 1, 2017. Pág. 111-118. SSN 0716-8640. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2016.12.003.