Gurkmeja och 9 andra antiinflammatoriska kryddor vid artrit

Att inkludera antiinflammatoriska kryddor i kosten kan mildra artrit. Lär dig om några av de bästa kryddorna och vilka effekter de kan ha.
Gurkmeja och 9 andra antiinflammatoriska kryddor vid artrit
Maria Patricia Pinero Corredor

Skriven och verifierad av nutritionisten Maria Patricia Pinero Corredor.

Senaste uppdateringen: 29 maj, 2023

Tänk på att du endast bör konsumera antiinflammatoriska kryddor för artrit inom ramen för den behandling som din läkare föreslagit. Tänk också på att mat i sig inte har mirakulösa effekter mot en given sjukdom. Hur som helst så har den näring du ger till kroppen vissa effekter på utveckling och kliniska manifestationer vid artrit.

Finns det några bevis för detta? Absolut! I följande utrymme delar vi detaljerna med dig.

Antiinflammatoriska kryddor som hjälper till att lindra artrit

Hos patienter med artrit blir en eller flera leder svullna, ömma och stela. När sjukdomen fortskrider blir inflammationen kronisk och gör rörelse och dagliga aktiviteter omöjliga. Följaktligen minskar också livskvaliteten.

Lyckligtvis finns nu flera terapeutiska alternativ tillgängliga för att förbättra ledfunktionen och minska risken för komplikationer. Bland dessa spelar kosten en relevant roll. Och även om en individualiserad behandling är bäst, finns det några allmänna rekommendationer som alla kan tillämpa.

Regelbunden konsumtion av antiinflammatoriska kryddor ger till exempel ett mervärde till dina maträtter. Det förbättrar inte bara deras smak, utan det ger också en ytterligare effekt på regleringen av inflammation. En studie publicerad i Journal of Translational Medicine visar dessa egenskaper.

Enligt denna publikation har kryddor som bland annat gurkmeja, kryddnejlika, koriander, vitlök, ingefära och peppar potential att påverka inflammation i kroppen. Hur hjälper de vid artrit? Det ska vi gå in på nedan.

1. Antiinflammatoriska kryddor vid artrit: Gurkmeja

Den huvudsakliga aktiva föreningen i gurkmeja, curcumin, är naturligt antiinflammatorisk. Kryddan är en del av traditionell kinesisk och ayurvedisk medicin som ett adjuvans för att lindra smärta och svullnad i samband med olika muskuloskeletala sjukdomar, inklusive artrit och artros.

Forskning i Journal of Medicinal Food visar effekterna av användningen av denna ingrediens som ett kosttillskott vid inflammatoriska sjukdomar. I sin tur beskriver en recension i BMJ Open Sport & Exercise Medicine att gurkmeja har positiva effekter för att minska smärta och förbättra fysisk funktion hos personer med artros i knäna.

Dess verkningsmekanism är fortfarande under utredning, men hittills har forskare observerat att curcumin blockerar cytokiner och inflammatoriska enzymer. Således hämmar det produktionen av inflammatoriska mediatorer.

Du kan lägga till gurkmeja (se titelbilden) till en mängd olika rätter, som soppor, grytor och kött. Men i sin naturliga form är biotillgängligheten av curcumin emellertid låg. Arthritis Foundation rekommenderar att ta 500 mg curcuminextrakt i kapslar, två gånger om dagen.

Forskare rekommenderar också att kombinera det med svartpeppar för att främja dess absorption i kroppen. Men vi bör undvika samtidiga konsumtion med antikoagulantia, lipidsänkande medel och örttillskott av ginkgo biloba, vitlök och sågpalmetto.

2. Antiinflammatoriska kryddor vid artrit: kanel

Förutom att det passar utmärkt för att höja och förbättra smaken och doften i en mängd olika maträtter, har kanel också medicinska tillämpningar. Två av dess aktiva föreningar, kanelaldehyd och kanelsyra, har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter.

En studie publicerad i Biochemical Pharmacology visar att i synnerhet kanelaldehyd kan verka som ett terapeutiskt medel mot inflammatoriska sjukdomar. Dessutom, enligt en studie i Journal of the American College of Nutrition, visar den ha vissa fördelar vid sjukdomar som artrit.

Studien drar slutsatsen att kaneltillskott fungerar som ett säkert terapeutiskt komplement för att minska inflammation och kliniska symtom hos patienter med reumatoid artrit. Detta beror på att det minskar nivåerna av C-reaktivt protein i blodet, vilket är en av markörerna för inflammation.

Kryddan finns att köpa som tillskott, till exempel kapslar. Du kan även tillsätta vanligt kanelpulver i smoothies, havregrynsgröt, grytor och olika desserter. Ät dock inte överdrivna mängder, och undvik samtidiga intag med antikoagulantia.

Canela en rama.
Kanel är en av många kryddor som du kan äta vid artrit.

4. Vitlök

En av de mest använda antiinflammatoriska kryddorna i alla kök är vitlök. Det innehåller diallyldisulfid; ett ämne som hämmar effekterna av proinflammatoriska cytokiner. Att äta vitlök i dess naturliga form eller som tillskott kan minska svullnad och stelhet orsakad av artrit.

En studie på råttor publicerad i Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology visar att diallyldisulfid från vitlök har artritmotverkande effekt. Specifikt minskar det inflammation och förhindrar broskförsämring.

Samtidigt drar forskning inom fytoterapi slutsatsen att vitlökstillskott kan förbättra inflammatoriska mediatorer genom att minska nivåerna av C-reaktivt protein och tumörnekrosfaktor (TNF). Detta leder i sin tur till en minskning av kliniska symtom på reumatoid artrit, såsom smärtande och svullna leder.

Vi behöver större och mer avgörande studier för att utvärdera effekterna av vitlök på artrit. Hur som helst så är det enkelt och ingen dum idé för hälsan att tillsätta vitlök i exempelvis soppor, pasta, grönsaksrätter. Det går också att ta det som ett tillskott som ett komplement till vissa mediciner, men detta bör du göra under medicinsk övervakning.

Vitlök är en av de tio antiinflammatoriska kryddorna för artrit.
Vitlök kan mildra smärta och svullnad.

4. Antiinflammatoriska kryddor vid artrit: cayennepeppar

Cayennepeppar, och även annan kryddstark chili, innehåller aktiva föreningar som kallas kapsaicin. I åratal har dessa varit i fokus för studier, eftersom de har visat sig ha smärtstillande, antiinflammatorisk och antioxidant aktivitet.

Forskning publicerad i tidskriften Molecules visar att kapsaicin kan användas i låga doser i topiska medel vid behandling av artrit. Tillämpningen är förknippad med minskad ledsmärta och ömhet.

Samtidigt drar en recension publicerad i tidskriften Osteoarthritis and Cartilage slutsatsen att användningen av en topisk kapsaicinkräm kan minska artrossmärta lika effektivt som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel. Och medan fler studier behövs för att styrka resultaten, kan du köpa dessa produkter på apotek och i naturkostbutiker.

Även om studier fokuserar på effekterna av extern användning av kapsaicin, tyder anekdotiska bevis på att intag av cayennepeppar också har positiva effekter för att lindra smärta och stelhet. För att ta del av dessa effekter kan du tillsätta kryddan i små mängder i soppor, grytor, såser och marinader.

Jugo de pimienta de cayena.
Cayennepeppar har antiinflammatorisk verkan.

5. Svartpeppar

På grund av dess speciella kryddiga smak är svartpeppar populärt för att smaksätta en mängd olika rätter. Vad många inte vet är att det innehåller aktiva substanser som piperin, som har antiinflammatoriska och antioxiderande effekter på kroppen. Inom traditionell medicin anser man det vara ett komplement mot ledbesvär.

En studie publicerad i European Journal of Pharmacology fastställer att piperinsyra, en molekyl som härrör från piperin, har smärtminskande och antiinflammatorisk aktivitet. Således minskar det inte inflammation, utan det minskar också smärtintensiteten.

En annan studie i en djurmodell, publicerad i Arthritis Research & Therapy, visar på liknande fynd. Forskarna drar slutsatsen att piperin har antiinflammatoriska, smärtminskande och artritmotverkande effekter. Därför rekommenderar forskarna ytterligare studier på dess potential som kosttillskott mot artrit.

Pimienta negra es una de las especias antiinflamatorias.
Svartpeppar kan minska smärta.

6. Kryddnejlika

Forskning om kryddnejlikans effekter mot artrit har gett blandade resultat. Men det finns bevis som tyder på att eugenol, en av dess aktiva föreningar, har antiinflammatoriska egenskaper som bidrar till att minska symtomen på denna sjukdom.

En recension publicerad i Oxidative Medicine and Cellular Longevity diskuterar den kliniska potentialen hos eugenol för behandling av sjukdomar associerade med oxidativ stress och inflammation. Det visar sig ha hälsofördelar och kunna förbättra livskvaliteten.

I en experimentell modell publicerad i Biological and Pharmaceutical Bulletin, var resultaten liknande. Eugenol visade sig förbättra experimentell artrit och kunde vara användbar som ett komplement vid behandling av human artrit.

När det gäller artrit kan man använda eugenol genom lokal applicering av eterisk kryddnejlikaolja. Man bör kombinera oljan med en bärarolja (t.ex. mandel-, kokos- eller olivolja), eftersom det annars är irriterande för huden. 5 till 10 droppar eterisk olja per 15 milliliter bärarolja rekommenderas.

Andra former av konsumtion är följande:

 • Pulver, i soppor, grytor och bakverk.
 • Hel, i te eller varma drycker.
Kryddnejlika är en av de tio antiinflammatoriska kryddorna för artrit.
Eterisk kryddnejlikaolja kan användas på huden om du blandar den med en bärarolja.

7. Antiinflammatoriska kryddor för artrit: ingefära

Ingefära innehåller två aktiva föreningar: gingerol och shogaol, som har bevisad antiinflammatorisk potential. En recension publicerad i Journal of Medicinal Food visar att denna krydda delar farmakologiska egenskaper med icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, men med färre biverkningar.

Forskning publicerad i tidskriften Gene fann att ingefäratillskott kan hjälpa till att behandla reumatoid artrit genom att öka uttrycket av vissa gener involverade i immunfunktionen.

Du kan lägga till ingefära i kötträtter, soppor, grönsaker, grytor och såser. Du kan också äta den färsk genom att tillsätta den i smoothies och infusioner. Samtidigt kan du också använda eterisk ingefärsolja blandad med en bärarolja för massage.

Jengibre.
Ingefära passar bra i många rätter.

8. Timjan

En studie publicerad i tidskriften Complementary Therapies in Medicine visar att timjan är en av de mest använda antiinflammatoriska kryddorna bland patienter med reumatoid artrit. Det är uppskattat för sina antioxidant, artritmotverkande och milt smärtstillande effekter.

Ännu finns det inte tillräckligt med bevis, men dess effekter kan bero på dess innehåll av tymol; en monoterpenfenol som har förmågan att främja rensning av fria radikaler, minska inflammation och lindra smärta.

Du kan lägga färsk eller torr timjan i kött-, baljväxt- och grönsaksrätter. Du kan också använda det som en infusion. Därtill kan du använda den eteriska oljan (blandad med en bärarolja) för massage.

Rama de tomillo es una especia antiinflamatoria.
Timjan är gott i mat.

9. Oregano

De eteriska oljorna i oregano, såväl som komponenter som tymol och rosmarinsyra, är naturliga antiinflammatoriska medel. Tidskriften Molecules visar att kryddan hjälper till att minska inflammation och bekämpa de negativa effekterna av fria radikaler.

Ännu behöver vi specifika studier för att styrka dessa effekter, men extraktet verkar kunna minska symptomen på reumatoid artrit och andra autoimmuna sjukdomar. I synnerhet kan det vara användbart för att minska svullnad och smärta.

Den antiinflammatoriska aktiviteten verkar minska med användningen av extrakt av kryddan. Men vi vet inte om det har samma effekter som en del av en vanlig kost. Hur som helst kan du tillsätta det till exempelvis kötträtter, soppor och grytor.

Orégano es una de las especias antiinflamatorias contra la artrit.
Oregano kan minska svullnad och smärta.

10. Koriander

Som avslutning på denna lista med antiinflammatoriska kryddor ska vi berätta om koriander. I en djurstudie publicerad i Indian Journal of Medical Research, fastställde forskarna att ingrediensen hjälper till att modulera proinflammatoriska cytokiner i synovium, vilket ger artritmotverkande effekter.

Vi behöver större och mer avgörande studier för att bekräfta dessa effekter hos människor. Fynden är i alla fall en utgångspunkt för ytterligare studier av koriander (Coriandrum sativum) som ett terapeutiskt medel för reumatoid artrit.

Du kan lägga till färsk koriander eller frön i bland annat soppor, grytor, kötträtter, sallader och andra recept. Ta endast kosttillskott under professionell övervakning.

Koriander är en av de antiinflammatoriska kryddorna för artrit.
Koriander kan ha artritmotverkande effekter.

Rekommendationer för säker användning av antiinflammatoriska kryddor vid artrit

I allmänhet är det säkert att lägga till antiinflammatoriska kryddor till den vanliga kosten. Människor tolererar vanligtvis små mängder. Men det finns risk för uppblåsthet och buksmärtor, gaser, sura uppstötningar, magirritation och diarré om du tar för mycket av vissa kryddor. Andra symtom kan inkludera följande:

 • Hjärtrytmstörning
 • Illamående och kräkningar
 • Dåsighet
 • Ångest
 • Agitation

Det bör inte förbises att kryddor hos vissa människor kan leda till allergiska reaktioner. Om så är fallet kan symtomen vara nässelfeber, bukbesvär och inflammation i luftvägarna. Sluta i dessa fall användningen och kontakta en läkare.

Det finns kryddhärledda kosttillskott att köpa som anges kunna hjälpa till att lindra artrit. Om du väljer det här alternativet, kontakta en läkare eller en naturopat. Doserna kan variera i varje tillskott, men det är viktigt att respektera den mängd som anges på förpackningen.

Oavsett om du tar någon krydda i dess naturliga form eller som ett komplement, se till att inte ta det om du tar andra mediciner utan att först prata med din läkare. I vissa fall kan kryddor förstärka verkan hos läkemedel, och i andra minskar den.

Det är lämpligt att vänta minst två timmar mellan intag av läkemedel och tillskott.

Det är vanligt att vissa kryddor interagerar med följande mediciner:

 • Lipidsänkande läkemedel
 • Antikoagulantia
 • Antidepressiva medel
 • Antidiabetika

Antiinflammatoriska kryddor i kosten vid artrit

Slutligen, vissa kryddor innehåller aktiva föreningar med antiinflammatoriska egenskaper och det finns vissa bevisade positiva effekter vid behandlingen av artrit. De flesta studier har utförts på laboratoriedjur med extrakt från dessa ingredienser.

Det är okänt om regelbundet intag av kryddor i deras naturliga form har samma effekter. I vilket fall som helst är de hälsosamma i små mängder och anekdotiska bevis tillskriver fördelar av dem när de ingår i en hälsosam och balanserad kost.

De är också idealiska för att förbättra smaken och doften på bland annat pastarätter, ris, potatis, grönsaker och kötträtter. Varför inte testa på?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Aryaeian, N., Shahram, F., Mahmoudi, M., Tavakoli, H., Yousefi, B., Arablou, T., & Jafari Karegar, S. (2019). The effect of ginger supplementation on some immunity and inflammation intermediate genes expression in patients with active Rheumatoid Arthritis. In Gene (Vol. 698, pp. 179–185). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.gene.2019.01.048
 • Bang JS, Oh DH, Choi HM, Sur BJ, Lim SJ, Kim JY, Yang HI, Yoo MC, Hahm DH, Kim KS. Anti-inflammatory and antiarthritic effects of piperine in human interleukin 1beta-stimulated fibroblast-like synoviocytes and in rat arthritis models. Arthritis Res Ther. 2009;11(2):R49. doi: 10.1186/ar2662. Epub 2009 Mar 30. PMID: 19327174; PMCID: PMC2688199.
 • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018 Oct 22;2018:3957262. doi: 10.1155/2018/3957262. PMID: 30425782; PMCID: PMC6217746.
 • Basith S, Cui M, Hong S, Choi S. Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules. 2016 Jul 23;21(8):966. doi: 10.3390/molecules21080966. PMID: 27455231; PMCID: PMC6272969.
 • Bullock J, Rizvi SAA, Saleh AM, Ahmed SS, Do DP, Ansari RA, Ahmed J. Rheumatoid Arthritis: A Brief Overview of the Treatment. Med Princ Pract. 2018;27(6):501-507. doi: 10.1159/000493390. Epub 2018 Sep 2. PMID: 30173215; PMCID: PMC6422329.
 • Chen JL, Bahna SL. Spice allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2011 Sep;107(3):191-9; quiz 199, 265. doi: 10.1016/j.anai.2011.06.020. Epub 2011 Aug 4. PMID: 21875536.
 • Chen, Y., Xue, R., Jin, X., & Tan, X. (2018). Antiarthritic Activity of Diallyl Disulfide against Freund’s Adjuvant–Induced Arthritic Rat Model. In Journal of Environmental Pathology, Toxicology and Oncology (Vol. 37, Issue 4, pp. 291–303). Begell House. https://doi.org/10.1615/jenvironpatholtoxicoloncol.2018027078
 • Clapé, O., & Castillo, A. A. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN, 16(1), 97–114. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S1029-30192012000100013&lng=es&nrm=iso&tlng=es
 • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.
 • Grzanna R, Lindmark L, Frondoza CG. Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32. doi: 10.1089/jmf.2005.8.125. PMID: 16117603.Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, Harsha C, Prasad S, Gupta SC, Bharti AC, Aggarwal BB. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked? J Transl Med. 2018 Jan 25;16(1):14. doi: 10.1186/s12967-018-1381-2. PMID: 29370858; PMCID: PMC5785894.
 • Lee SH, Lee SY, Son DJ, Lee H, Yoo HS, Song S, Oh KW, Han DC, Kwon BM, Hong JT. Inhibitory effect of 2′-hydroxycinnamaldehyde on nitric oxide production through inhibition of NF-kappa B activation in RAW 264.7 cells. Biochem Pharmacol. 2005 Mar 1;69(5):791-9. doi: 10.1016/j.bcp.2004.11.013. Epub 2005 Jan 16. PMID: 15710356.
 • Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017 Jun 14;22(6):989. doi: 10.3390/molecules22060989. PMID: 28613267; PMCID: PMC6152729.
 • Moosavian SP, Paknahad Z, Habibagahi Z, Maracy M. The effects of garlic (Allium sativum) supplementation on inflammatory biomarkers, fatigue, and clinical symptoms in patients with active rheumatoid arthritis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):2953-2962. doi: 10.1002/ptr.6723. Epub 2020 Jun 1. PMID: 32478922.
 • Nagoor Meeran MF, Javed H, Al Taee H, Azimullah S, Ojha SK. Pharmacological Properties and Molecular Mechanisms of Thymol: Prospects for Its Therapeutic Potential and Pharmaceutical Development. Front Pharmacol. 2017 Jun 26;8:380. doi: 10.3389/fphar.2017.00380. PMID: 28694777; PMCID: PMC5483461.
 • Nair V, Singh S, Gupta YK. Evaluation of disease modifying activity of Coriandrum sativum in experimental models. Indian J Med Res. 2012;135(2):240-5. PMID: 22446868; PMCID: PMC3336857.
 • Paultre K, Cade W, Hernandez D, Reynolds J, Greif D, Best TM. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021 Jan 13;7(1):e000935. doi: 10.1136/bmjsem-2020-000935. PMID: 33500785; PMCID: PMC7812094.
 • Peng Y, Ao M, Dong B, Jiang Y, Yu L, Chen Z, Hu C, Xu R. Anti-Inflammatory Effects of Curcumin in the Inflammatory Diseases: Status, Limitations and Countermeasures. Drug Des Devel Ther. 2021 Nov 2;15:4503-4525. doi: 10.2147/DDDT.S327378. PMID: 34754179; PMCID: PMC8572027.
 • Persson MSM, Stocks J, Walsh DA, Doherty M, Zhang W. The relative efficacy of topical non-steroidal anti-inflammatory drugs and capsaicin in osteoarthritis: a network meta-analysis of randomised controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2018 Dec;26(12):1575-1582. doi: 10.1016/j.joca.2018.08.008. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30172837; PMCID: PMC6267943.
 • Shishehbor F, Rezaeyan Safar M, Rajaei E, Haghighizadeh MH. Cinnamon Consumption Improves Clinical Symptoms and Inflammatory Markers in Women With Rheumatoid Arthritis. J Am Coll Nutr. 2018 May 3:1-6. doi: 10.1080/07315724.2018.1460733. Epub ahead of print. PMID: 29722610.
 • Oliveira PA, de Almeida TB, de Oliveira RG, Gonçalves GM, de Oliveira JM, Neves Dos Santos BB, Laureano-Melo R, Côrtes WDS, França TDN, Vasconcellos MLAA, Marinho BG. Evaluation of the antinociceptive and anti-inflammatory activities of piperic acid: Involvement of the cholinergic and vanilloid systems. Eur J Pharmacol. 2018 Sep 5;834:54-64. doi: 10.1016/j.ejphar.2018.07.022. Epub 2018 Jul 19. PMID: 30009814.
 • Rambod M, Nazarinia M, Raieskarimian F. The prevalence and predictors of herbal medicines usage among adult rheumatoid arthritis patients: A case-control study. Complement Ther Med. 2018 Dec;41:220-224. doi: 10.1016/j.ctim.2018.10.004. Epub 2018 Oct 3. PMID: 30477843.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.