Gula flytningar: 5 orsaker och behandling

Gula flytningar: 5 orsaker och behandling
Diego Pereira

Granskad och godkänd av läkare Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 25 april, 2023

Vaginala flytningar är en naturligt förekommande blandning av vaginala sekret och livmoderhalsslem. I mindre eller större utsträckning producerar varje frisk kvinna det. Dess färg och lukt varierar från fall till fall, och anses i allmänhet vara normala. Vissa episoder, såsom gula flytningar, kan dock indikera ett underliggande tillstånd. Läs vidare för att lära dig om vilka orsaker som kan ligga bakom att det uppstår gula flytningar.

Allt beror på flytningarnas egenskaper. Före menstruationen har vissa kvinnor sannolikt en gulaktig flytning, eftersom hormonella förändringar påverkar dess sammansättning. Men om det är första gången du har det, bör du vara lite uppmärksam. Idag ska vi berätta mer om vilka orsaker det kan finnas till gula flytningar.

Orsaker till gula flytningar

Som vi redan har förklarat, genomgår flytningar förändringar i färg och lukt på grund av hormonella förändringar. Bland annat hjälper flytningar till att förhindra infektion, smörja slidan vid samlag och hålla slidan ren.

Under normala förhållanden är flytningar ljusa till färgen, har ingen lukt och kan variera i viskositet. Likaså varierar mängden som utsöndras i intensitet på grund av många faktorer (till exempel användning av preventivmedel). Skillnader och förändringar är naturligt, så detta är inte alltid orsak till oro.

När det inte finns någon historia av förändringar i färg, är det sannolikt ett symptom på ett underliggande tillstånd. Om flytningen är blekgul, utan lukt och inte åtföljs av andra tecken, bör det inte vara en anledning till oro. Om lukten förändras och du får andra symtom kan det bero på följande.

1. Orsaker till gula flytningar: Candidainfektion

Vaginal candidiasis är en svampinfektion som orsakas av svampen Candida albicans (jäst). Enligt forskare orsakas upp till 90 % av alla vaginala infektioner av denna mikroorganism. Det är välldigt vanligt och Harvard Health uppskattar att 75 % av alla kvinnor har minst en episod under sin livstid.

Symtom inkluderar förändringar i färgen på flytningarna. Även om flytningen ofta antar en blek vit färg, kan den också få en gulaktig ton. Den har vanligtvis ingen lukt, eller en lukt med mycket låg intensitet.

Dessa flytningar kan också åtföljas av klåda och sveda i slidan, obehag vid urinering, smärta eller obehag vid samlag, inflammation i vulvan och rodnad. De flesta fall är milda och varar från ett par dagar till två veckor.

2. Bäckeninflammation

En kvinna med vaginalproblem.
Förutom onormala flytningar, tenderar kvinnor som drabbats av bäckeninflammation att lida av svår smärta.

Bäckeninflammation är ett tillstånd som kännetecknas av inflammation i endometrium, äggledarna eller bukhinnan. Det uppstår i allmänhet när mikroorganismer från slidan stiger upp och följer sin väg genom livmodern. Bakteriella orsaker förklarar alltså de flesta fall.

Du kanske är intresserad av: 8 naturliga kurer för dålig vaginal lukt

Office on Women’s Health rapporterar att upp till 5 % av alla amerikanerna har bäckeninflammation. I detta tillstånd åtföljs den förändrade färgen på flytningarna från slidan av en illaluktande lukt, en som kan bli mycket intensiv. Andra symtom inkluderar följande:

 • Smärta vid urinering
 • Smärta i nedre delen av magen
 • Feber
 • Oregelbundna menstruationer
 • Obehag under samlag
 • Onormal livmoderblödning

Detta tillstånd är lätt att behandla och bör behandlas så snart som möjligt för att undvika komplikationer. Det kan till exempel orsaka kronisk smärta, infertilitet eller problem under graviditeten.

3. Klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom (STD) som vanligtvis inte orsakar symtom. Därför, enligt forskare, varierar andelen odiagnostiserade kvinnor utan symtom från 1,7 % till 17 %. Några av de tecken du kan utveckla är följande:

 • Smärtsam urinering
 • Onormal vaginal flytning (i färg och lukt)
 • Smärta under samlag
 • Blödning mellan menstruationerna
 • Feber och illamående (endast om infektionen har spridit sig)

Om infektionen inte behandlas i tid kan den nå din livmodern eller äggledarna. Som en konsekvens kan du utveckla bäckeninflammation och problem med fertiliteten eller under graviditeten. Lyckligtvis är det behandlingsbart och om det görs i tid är konsekvenserna praktiskt taget noll.

4. Orsaker till gula flytningar: Trikomonas

Ett nakent par i sängen.
Sexuellt överförbara sjukdomar kan också orsaka karakteristiska och irriterande flytningar.

Även om trikomonas är en av de vanligaste könssjukdomarna, känner de flesta inte till symtomen på denna sjukdom. Enligt studier är detta tillstånd den vanligaste icke-virala STD i världen. Det är en sjukdom som orsakas av en parasit och inte ett virus.

I allmänhet orsakar infektionen inga symtom, men vissa kvinnor kan utveckla följande:

 • Gula, bruna, gråa eller gröna flytningar som också är illaluktande
 • Smärta under samlag
 • Smärtsam urinering
 • Rodnad och sveda i könsorganen

Infektionen är lätt att behandla, dock beror det på hur avancerad den är. Om det inte behandlas i tid kan det öka risken för att smittas av HIV och leda till infertilitetsproblem eller komplikationer under graviditet.

5. Gonorré

En annan av dagens vanliga sexuellt överförbara infektioner är gonorré. Enligt en Mayo Clinic-publikation orsakas det av bakterien Neisseria gonorrhoeae och kan drabba både män och kvinnor. I det senare fallet kännetecknas det av att det påverkar livmoderhalsen, varför vaginala symtom är vanliga:

 • En ökad mängd flytningar som kan bli gulaktiga (med eller utan lukt)
 • Små mängder blödning som inte är relaterade till menstruation
 • Mindre bäckensmärtor
 • Brännande vid urinering, särskilt när urinröret är inblandat

Flera riskfaktorer ökar chanserna att utveckla detta tillstånd, vilket är vanligt vid många tillstånd av denna typ. Två av dessa är oskyddat sex och flera sexpartners.

Kan man förebygga gula flytningar?

Eftersom det finns så många olika tillstånd som kan orsaka gula flytningar, är det viktigt att komma ihåg att det inte finns någon enskild universell åtgärd för att förebygga det. Men en kombination av följande metoder kan hjälpa mycket:

 • Att ta hand om intimhygienen och att undvika användning av underlivssprayer, eftersom de förändrar den normala bakteriefloran och pH-värdet
 • Använd kondom, speciellt med nya partners
 • Undvik andra riskfyllda aktiviteter som ökar risken för könssjukdomar, såsom promiskuitet
 • Bär inte tajta byxor eller underkläder, eftersom det är nödvändigt att alltid ventilera området. Dessutom ska underkläder helst vara av bomull.

Behandling för gula flytningar

Tillstånden vi har tagit upp här är bara ett urval av några av orsakerna till gula flytningar. I allmänhet beror de flesta fall på en infektionsprocess, en som lätt kan behandlas med antibiotika eller svampdödande medel. Krämer kan också användas för att lindra symtomen.

Det är dock bäst att se en specialist för en korrekt diagnos. Till exempel är användningen av antibiotika värdelös mot en svampinfektion, medan svampdödande medel inte hjälper till att stoppa en infektionsprocess orsakad av parasiter eller virus.

En läkare kan dessutom fastställa omfattningen av tillståndet för att utesluta eller bekräfta eventuella problem i ditt reproduktionssystem. Det kan samtidigt ge dig sinnesro att veta att behandlingen är i händerna på en professionell. Om du tror att de gula flytningarna är ett symptom på något allvarligare, tveka inte att kontakta sjukvården för att få råd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.