Gör ett modigt val: säga ja eller säga nej
Att leva utan rädsla för att bli dömd eller bortstött är inte något vi kan göra bara sådär. Vi är rädda för att stämplas på grund av våra tankar, avfärdas på grund av hur vi är och för valen vi gör. Med den här artikeln hjälper vi dig att göra ett modigt val, oavsett om du vill säga ja eller säga nej.
Det finns ingen värre rädsla än den vi själva tror på, som begränsade attityder, osäkerheter och besattheter. Att frigöra oss själva från allt det är som att ta bort skinnet från en irriterande, utsliten, gammal mask. Att kasta bort rädslan i favör för mod är det bästa valet vi kan göra i livet. Vare sig vi tror det eller inte så kommer det alltid en tid när vi gör ett modigt val och äntligen säger “ja” utan rädsla och “nej” utan skuldkänslor.
I följande artikel bjuder vi in dig att reflektera över det.
Alla utsätts vi för varierande värderingar och trossystem. Vårt hem och vår familj brukar till exempel vara vårt primära sociala system. Det begränsar våra val och personliga behov.
- Vi måste säga eller göra vissa saker av rädsla för möjliga reaktioner från andra.
- Om vi väljer en specifik väg är vi rädda för att göra våra föräldrar besvikna.
- Vi blir upprörda om vi inte uppfyller förväntningarna som andra har på oss.
Det är förmodligen något vi alla har upplevt någon gång. Det rör sig om ganska förståeliga situationer som aldrig borde inträffa.
Ett modigt val: att säga ja när jag vill säga nej
Varför gör vi det? Någon ber dig att komma hem till honom eller henne för att hjälpa till, göra ett projekt på jobbet eller åka på en utflykt med vänner. Trots att du inte vill så säger du “ja”.
- Ibland går vi med på att göra saker för att vi gillar den andra personen. Vi är rädda för att förnärma folk vi älskar och är rädda för att försumma vår vänskap genom att säga nej.
- Vi säger även “ja” när vi vill vara en del av en grupp. Det gör att vi känner oss inkluderade och inte bortstötta.
- Sådant beteende leder till hjälplöshet. Vi upphör att vara oss själva. Att jämt säga ja gör att andra uppfattar oss som angelägna och utan egna behov att tillfredsställa.
Vare sig vi tror det eller inte så gör ett “nej” att vi då och då kan bibehålla en god balans.
Ta steget: säga nej utan att känna dig skyldig
Här kommer några enkla exempel att följa som hjälper dig förstå varför det är okej att säga nej utan skuldkänslor:
- Jag föreställer mig dagen när jag gick med på att göra en tjänst för en specifik person.
Medan jag förklarar mitt beslut föreställer jag mig att jag vägrar. Jag ger ett nej för att din förfrågan är självisk, för att du inte behandlar mig bra och för att det är för ditt eget gagn.
- Jag föreställer mig också en gång när min partner frågade “kan du göra mig en tjänst?” Då svarade jag “nej, det kan jag inte.”
Nu föreställer jag mig själv som mer rationell. Jag svarar att det inte är okej och att jag uppfyller majoriteten av alla förpliktelser och ansvar. Jag säger att man i en relation måste respektera varandra.
Behovet att säga ja utan rädsla
Att modigt säga ja när vi behöver och vill är ett sätt att självvalidera. Varje bekräftelse som kommer direkt från hjärtat hjälper till att definiera vem du är för andra.
- Jag kommer modigt att säga “ja” till mina drömmar och mål utan rädsla.
- Många kanske inte gillar mitt “ja”, men jag förstår det. De som accepterar mig som jag är, med alla mina idéer, önskningar och val, kommer göra det för att de respekterar mig och vill att jag ska vara sann mot mig själv.
Med start idag kommer jag att säga ja utan att vara rädd och säga nej utan att känna mig skyldig, och på så sätt bibehålla balans i mitt liv. Att samexistera är att respektera varandra som vi är.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gilbert, C. Dr. Chris Gilbert – Author | Physician, Speaker, and Author. Retrieved 3 January 2021, from https://drchrisgilbert.com/
-
Albrecht, J. M. (1999). Saying yes and saying no: Individualist ethics in Ellison, Burke, and Emerson. Publications of the Modern Language Association of America, 46-63.
-
Bishop, S. (2013). Develop your assertiveness (Vol. 10). Kogan Page Publishers.