Upptäck fyra fördelar med att vara i klimakteriet

Klimakteriet är inte en plåga trots att många kvinnor tror det. I verkligheten är det en vacker period av förändring som kommer med dess egna underbara tjusningar.
Upptäck fyra fördelar med att vara i klimakteriet
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Att vara i klimakteriet innebär en väldigt omtumlande förändring i en kvinnas liv. I många fall kommer det ackompanjerat med symptom som värmevallningar, utmattning och hårförlust.

Framförallt kan man uppleva en blandning av känslor som kan väcka en del utmaningar, men man kan även få fördelar av att vara i klimakteriet om man vet hur man ska balansera känslorna och förändringarna.

Upptäck fyra goda upplevelser under klimakteriet med hjälp av denna artikel.

Klimakteriet är ett nytt stadium i livet då vi börjar älska oss själva mer, ta bättre hand om oss själva, och njuta av erfarenheterna och visdomen som vi har i bagaget. Var inte rädd för att njuta av det!

De positiva sidorna av att vara i klimakteriet

Klimakteriet innebär att kvinnan inte längre är fruktsam då hennes ägglossning nu upphör.

Oavsett borde man inte se denna oundvikliga stund som traumatisk eller som något negativt. Varje steg i livet är speciellt och vi borde njuta av dem.

Samtidigt är det viktigt att hantera symptomen så bra som möjligt. Istället för att klaga över denna förändring som är omöjlig att undgå, kan vi lära oss att fokusera på det goda och vara positiva.

Här kommer några tips:

1. Klimakteriet är en ursäkt för att börja njuta mera av livet

Kvinna i klimakteriet

Rädslan för att åldras är inbäddad i människans mentalitet. Vi har alla en oändlig önskan att vara unga trots tidens framskridande natur.

Tyvärr orsakar detta endast konflikt och inre smärta. När vi ser förändringarna som kroppen går igenom med ökande ålder lägger vi oss själva i försvarsposition och börjar bekämpa åldrandet.

Det är därför nödvändigt att lära sig att åldras utan att låta det vara en negativ upplevelse. Det är viktigt att acceptera sin livssituation och leva meningsfullt oavsett vilken ålder man är i.

Att utveckla ett beroende för att låtsas vara något man inte är, gör det mycket svårare att leva med positivitet. Genom att acceptera klimakteriets ankomst kan vi bemöta det utan fruktan och därmed göra symptomen mindre jobbiga.

2. Det påminner oss om att vi har en kropp som man ska ta hand om och skämma bort

Massage

När vi går in i klimakteriet är det en perfekt stund att vända vår uppmärksamhet till vår hälsa. Det kan vara ett bra tillfälle att lägga tid på att ta hand om kroppen och skämma bort oss själva. På detta sätt kan vi lära oss att notera tecken på förändringar i kroppen och då kan vi hitta goda medel och naturliga behandlingar för att hantera dem.

Det är nu vi borde lägga tid på oss själva. Sakta ner tempot och skala ner listan av dagliga plikter, och ta bättre hand om dig själv och din hälsa.

Hur låter det med att gå på spa en gång i veckan? Eller testa yogalektioner? Besöka badhuset och simma lite? Lära dig pardans? Ta hand om din kropp och ha roligt medan du gör det!

3. Det hjälper dig att få kontroll över dina känslor

Medelålders kvinna njuter av blomma

Det är sant att hormonella förändringar orsakar en mångfald av känslor. Allting blir mera intensivt – både det goda och det som inte är så gott.

  • Lär dig att få kontroll över din frustrationförändringar i planer, destruktiva känslor och överväldigande eufori.
  • Försök förstå denna förändring som är en del av klimakteriet för att inte göra problem större än vad de är. Njut av livet med glädje och lugn.

Försök se saker från ett nytt perspektiv genom att fokusera på varje enskild stund. Håll dig lugn och ha tålamod med dig själv och med alla förändringar som du lär dig att leva med.

4. Det påminner oss om att njuta av den växande självkänslan som kommer med åldrande

Positiva känslor

Framförallt är goda upplevelser under klimakteriet baserade på allt det vi har upplevt i livet. Tidens gång lämnar dock också spår på kroppen. Det är inte alltid enkelt att acceptera allt som redan har hänt.

Därför är det också bra att dra nytta av perioden i klimakteriet för att förstärka självkänslan.

Mognad borde gå hand i hand med självkänsla. Kroppen är viktig men vi har redan lärt oss att det inte är den enda viktiga delen av oss. Därför är det dags att släppa taget och bli förälskad i dina bästa karaktärsdrag, i ditt eget sällskap, i dina anekdoter. Allt du har gått igenom i livet är orsak nog att ha en hög självkänsla.

Klimakteriet är också ett stadium då man kan återfå sådant som man saknat i flera år. Och vem har sagt att man som äldre inte kan byta karriär, lära sig en ny färdighet, eller resa till ett resmål som man alltid drömt om att besöka?

Så vad väntar du på? Njut av de stora fördelarna med att vara i klimakteriet och dra nytta av denna underbara nya fas i ditt liv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Wulf Rössler et al. “Does menopausal transition really influence mental health? Findings from the prospective long‐term Zurich study”, World Psychiatry. 2016 Jun; 15(2): 146–154.
    • Joyce T. Bromberger et al. “Mood and Menopause: Findings from the Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN) over ten years”, Obstet Gynecol Clin North Am. 2011 Sep; 38(3): 609–625.
    • Amanda J. Shallcross et al. “”Getting better with age: The relationship between age, acceptance, and negative affect”, J Pers Soc Psychol. 2013 Apr; 104(4): 734–749.
    • National Institute of Aging. ¿Cuáles son las señales y síntomas de la menopausia?. (2017). Recuperado el 22 de mayo de 2020. https://www.nia.nih.gov/health/cuales-son-senales-sintomas-menopausia

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.