Fungerar Dukan-dieten för personer med fetma?

Problemet med dukan-dieten är faktumet att den är väldigt generellt och inte tar i beaktande patienternas mångsidighet. Därför kommer vi se olika resultat hos olika personer.
Fungerar Dukan-dieten för personer med fetma?

Senaste uppdateringen: 05 december, 2018

Du har antagligen redan hört om den “fantastiska” dukan-dieten som många personer i Hollywood har börjat använda sig av. Det är den föredragna dieten för personer som vill gå ner i vikt utan större möda. Den kräver inte att man tränar jättemycket och du kan äta nästan vad du vill.

De som har studerat denna diet säger dock att den inte fungerar för 80% av personerna som provar den, speciellt de som är överviktiga.

Få reda på mer i denna artikel.

Den sagda framgången med dukan-dieten

Person som står på våg

Den franske läkaren Pierre Dukan har publicerat flera böcker rörande sin fantastiska diet, och de har alla blivit framgångsrika bestsellers runtom i världen.

Debatten kring denna diet har inte gått obemärkt förbi. En studie utfördes av den spanska byrån för matsäkerhet och näring (AESAN) och fann att Dr Dukans metod var “en bluff, illegal, hjälper inte folk att gå ner i vikt och utgör en risk för dem som utövar den.”

Många personer började följa denna diet efter att de såg hur snabbt skådespelerskan Penelope Cruz gick ner i vikt efter att hon hade fött sin son. De tittade även på Englands framtida drottning Kate Middleton (det har sagts att Dr Dukan skickade ett exemplar av sin bok till henne och att han tackade henne för att hon litade på honom).

Fungerar dukan-dieten för personer med fetma?

Kvinna som sitter ner

Vissa anser att detta är den perfekta dieten för personer med fetma. Andra säger att den bara är bra ifall man vill gå ner några kilon. Metoden lovar varaktiga effekter (för livet) men många forskare har utmanat denna s.k. mirakulösa teknik.

En av studierna som visar varför denna diet inte fungerar utfördes av en grupp som var starkt oense med Dr Dukan.

De undersökte 5,000 personer som hade utövat dieten.

De flesta av dem indikerade att metoden var effektiv i början men senare rapporterade de att:

 • 35% återfick den vikt de hade förlorat inom ett år.
 • 48% återgick till den ursprungliga vikten efter ett år.
 • 64% var tyngre än de var då de började med dieten, efter två års behandling.
 • 70% hade högre vikt än sin startvikt efter tre år.
 • 80% av de svarande vägde mer efter fyra år än då de började.

Skulden läggs på utövaren

Ett av denna metods mantran är “ifall du inte får de resultat som du förväntade dig så är det för att du inte är tillräckligt engagerad.” Med andra ord är det patientens fel – inte metodens.

Titta bara på några av svaren på undersökningen. 60% sade att de inte gick ner i vikt eftersom de åt för mycket. Även att de inte arbetade tillräckligt hårt under de tidiga stadierna av dieten eller att de åt något som de inte borde. Dessa skuldkänslor är psykologiska konsekvenser som är associerade med dukan-dieten, men de är inte de enda.

De som har provat denna dieten har även lidit av depression och låg självkänsla. Detta eftersom de tittade sig i spegeln en dag och hade en vacker figur, men några veckor senare var allt som förr…eller värre.

Det är även värt att nämna att Pierre Dukan själv har sagt att personer som väger lite för mycket är “sjuka”, för att inte nämna de med fetma.

Kvinna med våg

WHO hävdade något liknande 1997 då den beskrev fetma som en kronisk sjukdom. Dr Dukan behandlar dock varje person som inte är smal på samma sätt. Han utgår från att de har ett problem.

Det har uppskattas att personer som har fetma har kunnat tappa 2,5 kg efter en månad med dukan-dieten. Detta är inte mycket, speciellt ifall du tar i beaktande de extrema åtgärder du måste vidta för denna metod.

Använd hälsosammare metoder

Det finns mer effektiva och hälsosammare kostplaner som du kan följa för att uppnå bra resultat.

Fett kommer smälta bort med mindre mängder processad mjölk, socker och fett, och ökar ditt intag av frukt och grönsaker. Du kan även träna regelbundet för att undvika dåliga vanor som rökning och alkoholkonsumtion.

Du behöver inte använda dig av drastiska behandlingar med hög risk för bieffekter. Du kommer även kunna undvika “jojoeffekten”, där du får tillbaka alla kilon du blivit av med.

Bland de många personer som anser att Dukans diet inte är för alla, oavsett om de lider av fetma eller inte, är en forskare från universitetet i Navarra (Spanien).

Dr Silva tror att man inte ens genom att följa metoden till hundra procent får garanterade resultat.

Dr Dukan är inte ansvarig för att följa upp patientens resultat, som en nutritionist vid ett medicinskt center. Han kan inte heller kontrollera patientens förståelse av dieten. För att göra det ännu värre är boken ganska generell och koncentrerar sig inte på en viss grupp.

Det står klart att inte alla kan följa samma diet p.g.a. skillnader gällande:

 • Ålder
 • Fysisk uppbyggnad
 • Vikt
 • Vanor och aktiviteter
 • Ärftliga faktorer
 • Sjukdomar

Det är därför viktigt att du pratar med din egen läkare först. Utred också andra alternativ för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018 Dec;64(12):906.
 • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70.
 • O’Neill B, Raggi P. The ketogenic diet: Pros and cons. Atherosclerosis. 2020 Jan;292:119-126

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.