7 ovanliga frågor att ställa till din gynekolog

Även om du kanske tycker det är pinsamt så ska du inte tveka att ställa frågor till din gynekolog. Det kan undanröja tvivel angående sex, intim hårborttagning eller till och med användning av glidmedel.
7 ovanliga frågor att ställa till din gynekolog

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

När du börjat ha sex är det viktigt att besöka din gynekolog minst en gång om året. Vidare är det viktigt att ställa frågor till din gynekolog, även om det kan kännas pinsamt.

Om du märker av några problem eller konstiga symptom måste du göra det så snart som möjligt för att undanröja tvivel eller påbörja en behandling.

Besök hos gynekologen

Ärligt talat är dessa besök lite obehagliga för alla kvinnor. Därför är det vanligt att man vill komma därifrån så fort som möjligt. Det är dock viktigt att du tar dig tid att ställa frågor till din gynekolog.

Här kommer en lista av frågor som du kan ställa, även om du känner dig lite obekväm eller nervös. Kom ihåg att gynekologer är vana vid dessa frågor och står redo att hjälpa dig.

Besök hos gynekologen

Frågor att ställa till din gynekolog

1. Är det normalt att menstruationen är oregelbunden?

En normal menstruation pågår i 28 dagar. Vissa kvinnor har dock kortare cykler, längre cykler eller oregelbundna cykler.

Det är viktigt att tala med gynekologen om din menstruation. På så sätt kan personen besluta huruvida du behöver genomgå tester eller andra åtgärder.

Om du lider av en kronisk sjukdom så kan gynekologen ge dig extra instruktioner för att ta hand om den.

2. Vilka medicinska tester bör jag och min partner genomgå?

Om du precis börjat dejta en ny partner är det viktigt att ni talar om er sexuella hälsa innan ni har sex.

Utöver det skadar det aldrig att genomgå vissa medicinska tester för att se till att ni inte bär på några smittsamma sjukdomar.

Man kan givetvis gå direkt till vården och be om testerna, men om du talar med din gynekolog först kan du få reda på exakt vilka tester ni bör genomgå.

Du kan även diskutera resultaten med din gynekolog för att få reda på om du behöver göra något annat.

3. Kan jag raka mig. Om ja, hur mycket?

Att raka vaginalområdet, eller “bikinilinjen”, är ett något kontroversiellt ämne. Å ena sidan gillar vissa hur det ser ut medan andra vill förebygga lukter genom att raka sig.

Å andra sidan har pubeshåret en funktion – det hindrar bakterier och annat från att komma in i den vaginala kanalen. Det kan vara bra att tala igenom detta ämne med din gynekolog.

Denne kan ge dig råd om vad man ska akta sig för och eventuella komplikationer. Om du regelbundet drabbas av vaginala infektioner är det bäst att inte raka dig.

Rakning av könshåren

4. Frågor till din gynekolog: borde jag använda glidmedel?

Det finns många olika glidmedel idag, både i livsmedelsbutiker och på apotek. Man behöver alltså inte kontakta en gynekolog för att få tag på dem, men det vissa frågor som kan vara bra att ställa.

Man kan till exempel inte använda alla produkter på samma sätt eller lika ofta. Glidmedel man kan använda för analsex skiljer sig t.ex från glidmedel man använder för att undvika torrhet under klimakteriet.

5. Vilka är de bästa positionerna för att bli gravid?

Det är vanligt att gå till gynekologen när man får reda på att man är gravid. Man kan dock även boka tid om man försöker bli gravid.

Även om du tycker att det är en konstig fråga att ställa till din gynekolog så kan denne ge dig tips om hur man lättare blir gravid.

Det kan röra sig om de bästa positionerna, eftersom vissa underlättar för spermierna att nå ägget.

6. Är mina vaginala flytningar normala?

Även om de vaginala flytningarna ökar vid ägglossning så kan för mycket vara ett tecken på problem eller infektioner.

Om du märker av förändringar i färgen, konsistensen eller kvantiteten är det viktigt att fråga läkaren om det är normalt. Kom ihåg att dålig lukt och ovanlig färg är varningstecken.

Du kan givetvis ta till åtgärder på egen hand, men bara gynekologen kan slå fast orsaken och den bästa behandlingen.

7. Är det normalt att blöda efter eller under sex?

Beroende på din ålder och personliga egenskaper är det möjligt att blöda medan man har sex då och då.

Detta kan ske om det sker för hårt eller om du inte tagit nödvändiga åtgärder i förväg. Det kan även hända om du inte haft sex på lång tid.

Hursomhelst måste du ställa frågor om detta till din psykolog för att utesluta eventuella problem. Var uppmärksam på det om det sker regelbundet.

Frågor till din gynekolog om intimhälsan

Underskatta inte vikten av att ställa frågor till din gynekolog

Vad tycker du om dessa frågor? Du kanske inte har tänkt på dem, men vi rekommenderar att ställa dem till din gynekolog.

Din sexualhälsa är mycket viktig för din övergripande hälsa. Att tala öppet med dina läkare är därför viktigt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.