Försiktighetsåtgärder före, under och efter solexponering

Solexponering kan orsaka negativa konsekvenser för huden, såsom rodnad, bränd hud, åldrande och en ökad risk för cancer. Vad kan du göra för att skydda dig själv?
Försiktighetsåtgärder före, under och efter solexponering

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Solexponering längre än den rekommenderade tiden, eller utan nödvändiga försiktighetsåtgärder, kan vara skadligt för hudens hälsa. Kanske vill du bli solbränd på ett sätt som är estetiskt tilltalande, men i realiteten kan det leda till brännskador, för tidigt åldrande, ögonskador och i värsta fall hudcancer.

Det finns dock ingen anledning att oroa sig. Det finns mängder av studier som ger dig verktyg och tips för att du ska kunna vidta alla försiktighetsåtgärder före, under och efter kontakt med solen. Dessa hjälper dig att hålla din hud frisk och förhindrar att du drabbas av de konsekvenser vi just nämnde.

Att tänka på innan solexponering

I en av sina rapporter anger National Institute of Health of the United States (NIH) att solljus är en av riskfaktorerna för för tidigt åldrad hud.

På lång sikt kan det också leda till cancer om du inte tar de nödvändiga försiktighetsåtgärderna. Innan du utsätter dig själv för solen måste du därför genomföra följande rekommendationer i praktiken.

Använd inte produkter med alkohol

Parfymer och produkter som innehåller alkohol rekommenderas inte för huden. Anledningen? När de kommer i kontakt med solen tenderar de att producera mörka fläckar som är svåra att ta bort.

Även vätskor som citronsaft har denna effekt. Om du applicerar det på din hud och sedan utsätter den för solljus kommer du att märka en nästan omedelbar förmörkning. Var försiktig!

Undvik vaxning eller rakning

Vissa människor väljer att vaxa sig i sista minuten innan de ska ner och lägga sig på stranden eller vid poolen. Detta är dock ett misstag. Genom att göra det blir din hud mer benägen till irriterade hårsäckar.

Med exponering för solen och andra miljöfaktorer kan du uppleva smärta, inflammation och till och med infektion. Så om du planerar att vara utomhus, se till att vaxa dig i god tid före.

Skydda blåmärken

Om du har blåmärken, försök att undvika att sola för länge. Om du måste exponera dig för solljus, försök då att täcka över dina blåmärken. Som förklaras av några experter på My Health Alberta, kan kombinationen orsaka fläckar i området för blåmärkena.

Använd solskyddsmedel

Hur mycket du än vill visa upp en perfekt solbränna är den viktigaste aspekten att tänka på hudens hälsa. Att bli utsatt för solen i många timmar utan solskyddsmedel, vilket kan hända när man går till en strand eller en pool, är mycket skadligt.

Solsting är det minsta av problemen du kan få. Om du regelbundet vägrar att använda solskyddsmedel kan du på sikt utveckla allvarliga sjukdomar som hudcancer. Var försiktig!

En kvinna som tar på sig solskyddsmedel.
Tidig applicering av solskyddsmedel är en av de viktigaste åtgärderna för att skydda huden från de negativa effekterna av solen.

Försiktighetsåtgärder vid solexponering

Detta är kanske det viktigaste steget när du ska sola. Inte bara före och efter, utan även angående den omsorg du bör tillämpa under tiden som du är i full exponering. Tänk på följande punkter i detta avseende.

Försiktighetsåtgärder vid solexponering: Drick vatten

Genom att svettas (en mycket vanlig process under tiden av solsexponering) och inte dricka vatten kommer du att tappa en betydande mängd vätska som kan leda till uttorkning. Under tiden som du är aktiv med utomhussporter, tillbringar tid på stranden eller njuter av en dag vid poolen, ha alltid med dig en flaska med vatten för att hålla kroppen återfuktad inifrån.

Som OSDE-nätverket för medicinska tjänster i Argentina påpekar, representerar vatten 60 % av kroppens sammansättning, så att upprätthålla en god vätskebalans säkerställer att alla organ fungerar som de ska.

Försiktighetsåtgärder vid solexponering: Skydda ditt hår

Hår och sol är inte de bästa av vänner. Faktum är att om du planerar en semesterresa som innebär långvarig solexponering, måste du se till att du tar hand om ditt hår.

Använd värmeskyddande, återfuktande masker och, när du har återgått till det normala, glöm inte att ge håret en trimning för att säkerställa hälsan för hela ditt vackra hår.

Försiktighetsåtgärder vid solexponering: Applicera solskyddsmedel flera gånger

En enda applicering av solskyddsmedel räcker inte. När du utsätter dig för solen föreslår specialister att du återapplicerar produkten för att säkerställa optimal vård. Enligt American Cancer Society bör du använda en produkt med en solskyddsfaktor på minst 30.

Ju högre SPF (solskyddsfaktor), desto större skydd mot ultravioletta strålar. Bär den med dig i din handväska så att du enkelt kan ta upp den vid behov.

Försiktighetsåtgärder vid solexponering: Använd inte smink

Att sminka dig innan du går till stranden eller poolen kan ha negativa konsekvenser för hudens hälsa. Produktrester kan orsaka tilltäppta porer vid svettning. Som ett resultat ökar risken för akne och infektioner.

Vård efter solexponering

Sist, men inte minst, är vården som kommer efter solexponering. De här stegen är lika viktiga som de andra som vi redan har nämnt, eftersom de får din hud att slappna av efter att ha utsatts för ultravioletta strålar.

Återfukta din hud

Efter en lång tids exponering för solens strålar är det vanligt att huden blir torr eller uttorkad. För att åtgärda detta bör du dricka mellan 2 till 3 liter vatten om dagen.

Dessutom kan du återfukta huden med fuktkräm som innehåller specifika näringsämnen. Till exempel är produkter baserade på aloe vera eller mandelolja bra alternativ.

En kvinna som applicerar kräm på armen.
Att applicera fuktgivande produkter efter solexponering hjälper till med att återställa hudens naturliga fukt.

Ta en kall dusch

Salt eller klor måste tas bort från huden när du kommer hem. För att göra detta rekommenderar vi att du tar en kall dusch. Detta gör att du kan förbättra syresättningen i huden, utöver att du får en uppfriskande känsla. Du kan komplettera den med neutral tvål, och en mild torkning efteråt.

Applicera vårdande produkter

Du kan hitta många produkter som är specialtillverkade för vård efter solen. Till exempel krämer gjorda på aloe vera, kamomill och med myntextrakt. Dessa hjälper till att svalka rodnad och inflammation om du har drabbats av brännskador.

De är också bra val om du har känslig hud. För en bättre effekt kan du lägga dem i kylen ett tag innan du applicerar dem. På så sätt får du uppleva än mer svalka då du applicerar dem på huden.

Klipp skadat hår

Ibland skapar solen en oåterkallelig skada på håret. I dessa fall är det bästa du kan göra att klippa minst tre centimeter av topparna. Du tar då bort skadan och möjliggör hälsosam ny tillväxt.

Du kan också förstärka din hårvård med återfuktande masker och andra närande behandlingar. Glöm inte att använda dagligt värmeskydd!

Vad du ska komma ihåg om solexponering

Solexponering gör det möjligt att uppnå en solbränna som förbättrar hudens estetik. Det är dock viktigt att komma ihåg att för mycket solexponering kan vara skadligt. För att minimera riskerna måste vi därför vidta vissa försiktighetsåtgärder före, under och efter direkt kontakt med solen.

Om din hud är mycket känslig och snabbt blir röd, är det idealiska att maximera vården för att minska riskerna. Förutom solskyddsmedel kan andra element som hattar, täckande klädnad och solglasögon hjälpa till. Tänk alltid på att ta hand om din hud!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.