Förhindra hudutslag: symtom, orsaker och behandling
Vi kommer i kontakt med alla slags föremål varje dag, och många av dessa är mikroorganismer som kan leda till hudutslag – en rödaktig färg på huden som är en respons på allergener. Huden är den första försvarsbarriären vi har mot externa agenter. Därför är det väldigt viktigt att vara uppmärksam på den och vidta förebyggande åtgärder för att hålla den frisk. Nedan berättar vi mer om varför du kan få hudutslag, samt vad du kan göra för att både förhindra och lindra hudutslag.
Vad är hudutslag och hur kan du förhindra det?
Hudutslag är en rödhet du ser på på huden, och det åtföljs ofta av små skador som nässelfeber i lokala områden. Det finns olika faktorer som kan leda till det. Det finns också två olika typer av utslag och de är kategoriserade beroende på orsaken, färgen och hur utslaget manifesterar sig.
Kontaktdermatit
Denna typ av hudutslag uppstår som en allergisk reaktion mot en kemisk förening, eller något annat fysiskt medel. I själva verket har alla produkter som du använder komponenter som kan orsaka förändringar och skador på huden. Några exempel på dessa är:
- Tvålar
- Lotions, kosmetika och parfymer
- Rengöringsprodukter
- Medicin
I sin tur är denna typ av dermatit uppdelad i två kategorier: kontakt och allergisk. De manifesterar sig identiskt men både sjukdomsförloppet och patofysiologin skiljer sig åt.
Seborroisk dermatit
Precis som Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology förklarar så påverkar detta tillstånd mellan 1 och 3 % av den friska befolkningen. Därför kan vi säga att seborroisk dermatit är en vanlig återkommande inflammatorisk sjukdom.
Människor som lider av denna patologi har ofta fet hud och en hudton som sträcker sig från rosa till röd, åtföljd av en gulaktig fjällning av huden. Utvecklingen av denna dermatit främjas på grund av talgkörtlarnas ingripande.
Symtom och orsaker
Ofta kännetecknas symtomen på hudutslag av hudklåda på en specifik plats på kroppen. Dessutom kan man också få erytematösa makuler, papler, pustler och lokaliserade blåsor. Särskilt seborroisk dermatit kännetecknas av en typ av fet gulaktig hud som påverkar läpparna, ögonlocken, ögonbrynen, hårbotten och bröstet.
Var på kroppen symtomen befinner sig, ålder, kön och genetisk predisposition är alla faktorer som gör vissa människor mer eller mindre känsliga för hudutslag. Därtill kan denna patologi uppstå på grund av olika verkande medel. De vanligaste är infektioner av mikroorganismer och reaktioner på allergener eller kemikalier som finns i tyger, rengöringsprodukter och kosmetika.
Kontaktdermatit uppstår på grund av kemisk hudskada. Allergin beror dock på en överkänslig reaktion inom 48 timmar efter exponering för ett givet allergen. Några av de produkter som leder till denna typ av rodnad i huden vid kontaktdermatit är kortikosteroider, antihistaminer, antibiotika och solkrämer.
Seborroisk dermatit däremot orsakas av svampar och genetisk predisposition. Detta är till exempel fallet med Malassezia pachydermatis, en svampart som producerar metaboliter som irriterar huden. Dessutom har det visat sig att patienter som lider av andra sjukdomar, som till exempel HIV eller som har fått en organtransplantation, är mer mottagliga.
Fortsätt läsa: 5 lokala kurer för att lindra hudutslag
Hur du kan förhindra hudutslag
Ett av de mest effektiva sätten att förhindra hudutslag är att vara medveten om vilka ämnen som orsakar allergier och därmed undvika kontakt med dem. Det kan dock vara svårt att uttyda den verkliga betydelsen av de kemiska komponenterna på etiketten.
För det första måste hudläkare och allergologer ta hänsyn till vilka föreningar som är de vanligaste inom allergier, och vilka som är mest närvarande i produkter för personlig vård och mediciner. Detta eftersom att det hjälper dem att ställa en bättre diagnos.
Slutligen beror typen av hudutslag på produkten, mikroorganismen eller det fysiska medlet varifrån utslaget har sitt ursprung. Därför beror den rekommenderade behandlingen du bör följa främst också på substansen som orsakar utslag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Karakadze, M.A., Hirt, P.A. and Wikramanayake, T.C. The genetic basis of seborrhoeic dermatitis: a review. J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. (2018) 32(4):529-536.
- Nguyen, H.L. and Yiannias, J.A. Contact dermatitis to medications and skin products. Clin. Rev. Allergy Immunol. (2019) 56(1):41-59.
- Grice, Elizabeth A., and Thomas L. Dawson. “Host–microbe interactions: Malassezia and human skin.” Current opinion in microbiology 40 (2017): 81-87.