Fördelarna med renande gröna smoothies

Fördelarna med renande gröna smoothies
Mario Benedetti Arzuza

Skriven och verifierad av läkare Mario Benedetti Arzuza.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Du har säkert hört om gröna smoothies men aldrig riktigt vågat testa dem. I den här artikeln berättar vi varför det är bra att inkludera dem som del av din frukost.

Vad är gröna smoothies?

Gröna smoothies är drycker med grönsaker och frukt, en del örter samt hälsosamma fetter som mandlar, hampafrön, linfrön och kokos. Bland ingredienserna hittar du även spenat, grönkål, mangold, mynta och persilja.

Fördelar med att dricka gröna smoothies

Förutom att vara perfekt till frukost för både vuxna och barn är gröna smoothies fulla av fibrer som sänker kolesterolet och hjälper kroppens reningsprocesser. Det är även ett välsmakande sätt att få i sig en stor mängd frukt och grönsaker som ger dig viktiga näringsämnen som vitamin A, C, folsyra och kalium.

Naturlig viktminskning

Gröna smoothies ger dig näring, vitaminer, mineraler, hälsosamma kolhydrater och fibrer. Genom att öka mängden frukt och grönsaker du får i dig ger du kroppen en chans att bli av med överflödigt fett som ackumuleras i kroppen, och även gifter. Det är ett snabbt, säkert och effektivt sätt för att gå ner i vikt utan att du ska behöva svälta.

Du håller dig mätt

Om du är en sådan person som hela tiden känner dig hungrig, även en halvtimme efter maten, kan gröna fibrer i din smoothie vara lösningen för dig. Ta en grön smoothie innan dina huvudmåltider och drick kranvatten för att göra dig mättare. Kombinationen av gröna fibrer och vatten fungerar riktigt bra.

Du kommer in i en bra vana att äta grönsaker

Att regelbundet dricka en grön smoothie gör att du äter mer grönsaker än du kanske annars skulle ha gjort. Efter några veckor kommer du att vilja äta mer grönsaker och längta efter det. Det är en bra lösning eftersom många har svårt att äta mycket grönsaker till maten.

Förhindrar njursten

En studie i New England Journal of Medicine fann att män med en kost som innehåller lite kalcium löper dubbelt så stor risk att drabbas av njursten jämfört med män som äter mycket kalcium.

Motverkar sura uppstötningar

Om du ofta har halsbränna eller sura uppstötningar kan du dricka en grön smoothie för att lindra tillståndet, då den är alkalisk och motverkar syror.

Få mer energi

Om du börjar dagen med en grön smoothie kommer du märka att du får mycket mer energi. Frukt är en bra energikälla. De kan innehålla mycket socker men dessa metaboliseras snabbt, speciellt när de blandas på rätt sätt.

Att äta naturliga livsmedel är det bästa sättet att optimera din matsmältning för att uppta näringsämnen så att du har mer energi under dagen.

Gröna smoothies är lättsmälta

Smoothies är lätta att smälta eftersom kroppen inte behöver arbeta så hårt för att bryta upp näringsämnena; din mixer har redan gjort jobbet.

Om du lider av förstoppning kan en smoothie med aloe vera, som är rik på fiber, inte bara göra att du känner dig mätt längre utan gynnar även ditt matsmältningssystem.

Byt inte ut dina måltider

Hur många dieter säger inte att du ska undvika dina måltider? En smoothie är ett komplement som du kan dricka när som helst på dygnet, men fortsätt ändå äta dina vanliga måltider!

Innehåller antioxidanter

Dessa smoothies är rika på antioxidanter och fytonäringsämnen. Det hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar men gynnar också din generella hälsa.

Ger dig bättre mental klarhet och koncentration

smoothie

Genom att äta en hälsosam kost får du bättre mental klarhet och koncentration. Dessa smoothies kan exempelvis ersätta ditt morgonkaffe eftersom de inte innehåller något koffein, ger dig mer energi och minskar din ångest och nervositet.

Enklare att hantera

Genom att välja frukt och grönsaker kan du enkelt tillreda en smoothie på bara några minuter.

Om de förvaras kallt och förseglade håller de flesta i 24 timmar eller mer. Så du kan ta med dina gröna smoothies nästan var som helst – till parken, arbetet eller gymmet, bland annat.

Bilder: Westcoast Weezie, stephaniekg och marniwasserman

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carbajal Azcona, A., & Sanchez-Muniz, F. J. (2003). Pesos de medidas caseras y raciones habituales de consumo. Nutrición y Dietética.
  • Araya L, H., & Lutz R, M. (2003). ALIMENTOS FUNCIONALES Y SALUDABLES. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182003000100001
  • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2005). Nutrición y Salud. Habitos Saludables En Los Niños.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.