Fördelarna med gröna äpplen på fastande mage
Du har säkert hört talas om talesättet “ett äpple om dagen håller doktorn borta från magen”. Detta är också sant när det gäller gröna äpplen. Alla sorter av äpplen har fantastiska hälsoegenskaper, men de gröna i synnerhet har proteiner, vitaminer, mineraler och fibrer. Fördelarna med dem är att de bekämpar matsmältningsproblem, de innehåller låga nivåer av det goda kolesterolet, de har en förmåga att reglera blodsockernivåer och de förbättrar din aptit.
Gröna äpplen på fastande mage hjälper dig att upprätthålla en god hälsa.
Gröna äpplen innehåller antioxidanter
Gröna äpplen är en av de viktigaste källorna till flavonoider i västvärlden och är rika på C-vitamin. De flavonoider som finns mest i den här typen av äpplen är cyandin och epicatechin. Dessa flavonoider och C-vitamin fungerar som antioxidanter och motverkar fria radikaler som orsakar skador på cellerna. Fördelen med att äta ett grönt äpple på fastande mage är att det ger din kropp förmågan att bekämpa dessa radikaler redan från starten på dagen. Detta hjälper till i produktionen av friska celler och minskar risken för kroniska sjukdomar. Gröna äpplen är en av de värsta fienderna till hjärt och kärlsjukdomar och diabetes.
Hjälper med viktminskning
Att äta ett äpple på fastande mage hjälper dem som försöker gå ner i vikt. Tack vare lågt kaloriinnehåll, knappt 80 kalorier per styck, och högt fiberinnehåll, kan du bekämpa morgonhungern. Ett grönt äpple är dock inte tillräckligt med mat. Men det är bäst att äta ett äpple direkt när du vaknar, så att din ämnesomsättning börjar arbeta redan innan frukost. Sedan kan du äta din frukost som vanligt. Genom att äta ett äpple på detta viset, kan dess lösliga fibrer främja arbetet i tarmkanalen och får dig att känna dig nöjd och mätt med mindre mat till frukost.
Reglerar blodsockret
Ett grönt äpple på fastande mage hjälper dig att stabilisera dina blodsockernivåer, vilket är mycket viktigt för diabetiker eller de som har en risk att drabbas av diabetes. Du måste komma ihåg att när du sover, är din ämnesomsättning igång och din bukspottkörtel kan ha problem med att reglera glukosen i kroppen. Gröna äpplen är rika på lösliga fibrer. Genom att äta äpplen på fastande mage, kan du fördröja absorption av socker i tarmen. Denna effekt varar större delen av dagen.
Det finns studier som visar att kvinnor som äter ett grönt äpple om dagen på fastande mage har upp till 30% mindre risk att utveckla typ 2-diabetes. Enligt Livsmedelsverket behöver du 25-35 gram fibrer per dag. Ett grönt äpple innehåller 5 gram kostfiber. När ätit det på fastande mage, underlättar du kroppens funktioner för resten av dagen.
Gröna äpplen ger friska tänder
Det är lätt hänt att glömma att borsta tänderna efter en utekväll. När detta händer, kan du äta ett grönt äpple och dra nytta av att dess skal innehåller en hel del fiber som stimulerar produktionen av saliv. Detta bidrar till att minska mängden bakterier i munnen som angriper tänderna och kan orsaka hål. Detta är en god vana även om du borstar tänderna efter frukost, eftersom äpplena förhindrar att det bildas för mycket bakterier som kan dra nytta av sockret i frukosten.
Underlättar för stabil hjärtrytm
En annan anledning till att äta just gröna äpplen på fastande mage är att deras innehåll av kalium är något högre än andra typer av äpplen. Kalium är en elektrolyt som balanserar cellernas vätskenivåer. Det är avgörande för att ditt hjärta ska slå fast och regelbundet. Om du inte äter tillräckligt med kalium under dagen, riskerar du att ditt hjärta inte håller rätt rytm. Forskare säger att du behöver 4.700 milligram kalium om dagen. Varje grönt äpple innehåller 115 milligram kalium. Denna mängd är tillräcklig för att hålla din hjärtrytm stabil från början på dagen.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
- Francesc Fossas. Qué comer: consejos y curiosidades de la nutrición. Océano Ámbar,2008.
- Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016.