Äppelmos; vad är de olika fördelarna?

När du kan bör du lämna skalet på när du kokar äpplen då det är rikt på pektin och främjar god matsmältning.
Äppelmos; vad är de olika fördelarna?

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

När du var sjuk som barn kanske din mamma eller mormor gav dig äppelmos att äta. Det är vanligt att ge till barn som har matsmältnings- eller tarmproblem.

Kanske har du inte ätit denna fantastiska puré på länge, men det har många fördelaktiga egenskaper. I dagens artikel ska vi berätta vilka fördelarna är!

Äppelmos: Vad är i det?

Äpplen är bland de nyttigaste frukterna i världen, så det är en god idé att äta dem regelbundet. Utöver att njuta av dem råa (med eller utan skal beroende på vad du gillar) eller ugnsbakade finns det nästan garanterat ett specifikt familjerecept som har hängt med i generationer: äppelmos.

Det är lätt att göra, och det bästa är att det bevarar alla fördelar och näringsämnen från äpplena. Moset är packat med antioxidanter, flavonoider och vitaminer.

Det kan sänka risken för kardiovaskulära sjukdomar och cancer (inklusive kroniska sjukdomar), till exempel. Det är därför det är en så bra idé att äta det regelbundet.

Äpplemos
 • Forskning har visat att fruktosen i äpplen främjar borttagningen av gifter.
 • När du tillsätter honung och kanel i blandningen så blir den inte bara godare, utan får dessutom ännu fler fördelar.
 • Äppelmos är verkligen gott och bra för hälsan.

Fördelarna med äppelmos

Äpplen är bland de viktigaste källorna till näringsämnen i naturen. De kan gynna dig genom att:

Motverka fria radikaler

Äpplen är en utmärkt källa till vitamin C (som förbättrar immunförsvaret), och ett enda äpple ger dig 11% av det du behöver för att hålla dig frisk.

De har även visat sig minska de skadliga effekterna från fria radikaler på celler och organ. Det är ett vanligt problem för äldre människor.

Förbättra din matsmältning

 • Äppelmos innehåller mycket lösliga fibrer, men för att få dem måste du lämna skalet på.
 • Det främjar god tarmtransit och hälsosamma tarmrörelser.
 • För optimal matsmältnings- och tarmfunktion bör män mellan 19 och 50 år äta 38 gram fibrer om dagen. Kvinnor i samma åldersspann behöver 25 gram om dagen.
Mosade-äpplen

Äppelmos är perfekt för de som lider av förstoppning, men för att maximera effekten bör du även dricka gott om vatten.

Återställa din aptit

Alla som är sjuka och på bättringsvägen vet att äppelmos är ett bra sätt att återställa aptiten. Det ges ofta till äldre som inte kan tugga eller svälja mat ordentligt.

Det används även för de med ätstörningar såsom bulimi och anorexi.

Stilla hungern

Om du vill tappa vikt kan äppelmos även där vara behjälpligt. 200 ml osötat äppelmos innehåller bara 100 kalorier. För många räcker det för att gå flera timmar utan att äta eller låta sig suktas av onyttiga mellanmål.

När du lägger till en matsked mandelspån eller russin blir det dessutom en dessert packad med nyttiga fetter, protein och kolhydrater. Du känner dig dessutom mycket mättare!

Äppelmos-och-kanel

Hur gör man äppelmos?

Nu när du vet hur bra det kan vara är det en god idé att lära dig hur du gör moset hemma. Här har du ett enkelt och snabbt recept!

Ingredienser

 • 3 röda äpplen
 • 1 tesked malen kanel
 • 2 matskedar honung

Beredning

 • Tvätta äpplena och skär dem i fjärdedelar.
 • Ta bort stjälk och kärnhus.
 • Lägg dem på ett bakplåtspapper och ugnsbaka i 40 minuter vid 175° C.
 • Ta ut dem från ugnen och låt dem svalna innan du mosar dem till en tjock smet.
 • Rör ner kanel och honung (receptet är inte exakt så du kan använda mer eller mindre om du vill).
 • Förvara i individuella burkar i kylskåpet.
 • Du kan åtnjuta äppelmoset kallt eller varmt; det är helt upp till dig.
 • Du kan även använda en kombination av frukter till receptet: fikon och päron är utmärkta komplement till äpplen.
Äppelmos

Finns det någon anledning att inte äta äppelmos?

Om du ger äppelmos till äldre, barn eller någon som är sjuk och underviktig så rekommenderar vi att du har i en matsked olivolja för att maximera fördelarna.

De som inte tolererar fruktos speciellt bra borde inte äta äppelmos. Prova istället att använda jordgubbar, hallon eller ananas, och blanda det med lite ris.

Vi rekommenderar att du läser: Ät ett äpple om dagen för en frisk…

6-apples

Vad är skillnaden mellan äppelmos och puré?

Många ställer sig den frågan, kanske i tron att det är samma sak?

Det finns dock en avgörande skillnad: äppelmos görs med tillagade äpplen medan äppelpuré görs på råa äpplen. I det senare fallet skalar och river du dem innan du tillsätter kanel, honung eller russin.

REFERENS:

http://www.botanical-online.com/compota-propiedades.htm#


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • James, J. S., Rickard, B. J., & Rossman, W. J. (2016). Product Differentiation and Market Segmentation in Applesauce: Using a Choice Experiment to Assess the Value of Organic, Local, and Nutrition Attributes. Agricultural and Resource Economics Review. https://doi.org/10.1017/s1068280500009618
 • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
 • Flood-Obbagy, J. E., & Rolls, B. J. (2009). The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.12.001

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.