Fördelar och nackdelar att använda ångtvätt när du städar hemma

Ånga hjälper till att ta bort envisa fläckar när du städar hemma. Metoden är praktisk och effektiv.
Fördelar och nackdelar att använda ångtvätt när du städar hemma
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 23 mars, 2023

Ångtvätt är en effektiv metod i kampen mot envis smuts och damm när du städar hemma. En ångrengörningsmaskin är ett bra komplement till konventionella rengöringsmetoder. Med denna apparat kan du slippa lägga ner timmar på att försöka få bort fläckar. Du bara för apparaten mot det du ska rengöra och låter vätskan verka.

Ångtvätt desinficerar också och hjälper till att eliminera dålig lukt; funktioner som ytterligare motivation till beslutet att skaffa en av dessa apparater. Du både slipper använda kemikalier samt den fysiska ansträngningen att skrubba bort fett med en trasa.

Hur drar man fördel av mekanismen? Vi berättar nedan.

Varför du vill använda en ångtvätt när du städar hemma

Enligt Concept Encyclopedia är ånga ett av vattnets tillstånd, som produceras när vatten övergår från flytande till gasformigt tillstånd, under exponering för en temperatur nära kokpunkten. Ånga har ingen färg eller lukt, men uppfattas vanligtvis som vit och grumlig, på grund av att det består av små vattendroppar.

Med ångtvätt kan du ta bort komplexa fläckar och även avlägsna virus, bakterier och kvalster, särskilt på mattor, kläder och möbler. Förutom textilier hjälper ånga även till att rengöra hörn i hemmet som en kvast eller mopp vanligtvis inte når.

Det anses vara en miljövänlig metod, eftersom den utför sina funktioner utan några kemikalier. Det finns torra och heta ångrengörningsmaskiner, vars funktion  består av att värma vatten och producera gas vid en temperatur över 90 °C.

Det finns även våta och kalla ångrengörningsmaskiner, som inte värmer upp vattnet till nära kokpunkten. Skillnaden mot den ovan nämnda är att de, förutom att de har större vätskebehållare, inte är designade för att eliminera bakterier eller svampar.

Var försiktig! Ångtvätta inte kartong, papper, antikviteter eller målade ytor.

Hur använder man en ångtvätt?

En ångtvätt är enkel att använda. Förutom att ha en intuitiv mekanism är grundregeln att följa bruksanvisningen.

Det rekommenderas att du, innan du börjar städa med din ångtvätt, gör ett litet test för att bekanta dig med enheten. Välj ett område, aktivera apparaten, närma dig med munstycket och håll det några centimeter bort från ytan.

För bästa resultat är det lämpligt att först dammsuga området lite och fylla maskinens tank med varmt vatten. Detta påskyndar uppvärmningsprocessen. Om du vill kan du tillsätta lite mild tvål eller bakpulver i tanken.

Använd ångtvätt när du städar hemma
Mekanismen för att rengöra kläder ger ett mycket gynnsamt resultat.

Fördelar med en ångtvätt när du städar hemma

Det finns flera enastående fördelar med dessa maskiner. Här är några av dem:

 • Räckvidd: Ångan når svåra ställen, som hörn och under möbler, på grund av den kraft med vilken gasen stöts ut.
 • Mångsidighet: Deras kanske mest kända funktion är att avfetta, men de tar också bort damm, fungerar som strykjärn, sanerar plattor och deodoriserar.
 • Kraft: Kraften hos dessa maskiner är deras främsta attraktion när de ska ta bort fläckar. Har du smutsfläckar som envist sitter kvar i textilier, på keramik, väggar och köksmaskiner? Med en ångtvätt får du bort dem.
 • Hållbarhet: Eftersom den bara behöver vatten är detta en miljövänlig apparat. Traditionell rengöring tenderar att involvera av kemikalier som är hälsofarliga och förorenar miljön.
 • Besparingar: Apparatens gör att städningen går snabbt, vilket är viktigt för att hinna utföra alla schemalagda uppgifter och spara tid. När det gäller dess pris innebär det verkligen en investering, men med en ångtvätt kommer du att ha en effektiv enhet för att rengöra nästan alla ytor hemma.
 • Hjälper till att lindra allergisymptom: med de höga temperaturerna angriper ångan dammkvalster, svampar och bakterier och minskar därigenom allergisymtom. Enligt International Journal of Immunopathology and Pharmacology är husdammskvalster orsaken till allergier hos mer än 10 % av den allmänna befolkningen. 90 % av alla astmapatienter är känsliga för dessa spindeldjur. Också University of Michigan Health rekommenderar  ångtvätt för att eliminera dammkvalster hemma.

Nackdelar med att en ångtvätt för att städa hemma

Även om fördelarna med ångtvättar är konkurrenskraftiga, är det relevant att också tänka på de nackdelar de för med sig. Dessa gäller ångtid och temperatur.

Medan värme dödar patogener, är det också skadlig för vissa hushållsytor. Enligt Consumer Reports kan kakel- eller mosaikgolv skadas om dessa typer av golv utsätts för ånga i 10 minuter. Och om du använder ånga på trägolv kan detta orsaka att träet vrider sig.

Låt oss titta på några andra nackdelar:

 • Storlek: Bärbara modeller finns tillgängliga, men vissa ångtvättar är så stora att de är tröttsamma att hantera.
 • Pris: De är inte lika billiga som vanliga moppar och kräver påfyllning av vattentanken varje gång du städar.
 • Fukt: De kommer alltid att lämna lite fukt efter sig som du måste ta bort för hand. Underlåtenhet att göra det leder till dålig lukt och ökar spridningen av svampar.
 • Hastighet: Om du inte fyller den med varmt vatten när du ska börja desinficera, måste du vänta tills det värms upp innan du kan börja städa.
 • Risk för brännskador: Centers for Disease Control and Prevention (CDC) pekar på vattenånga som en av huvudorsakerna till skållning. För att undvika olyckor är det lämpligt att skydda händerna med handskar.
Dammkvalster är ansvariga för många allergier. Med ånga är det möjligt att bekämpa dem.
Dammkvalster är ansvariga för många allergier. Med ånga är det möjligt att bekämpa dem.

Vad du bör tänka på

För att dra nytta av alla fördelar med använda ångtvätt när du städar hemma, kom ihåg att läsa tillverkarens råd i detalj. Använd också säkerhetsutrustning för att minimera risken för olyckor.

Sist men inte minst, använd apparaten i kök, badrum och sovrum på täta ytor som vinyl och kakel. Du kan även använda den på gardiner och madrasser. Andra svaga material kan skadas av värmen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.