Fördelar med chiafrö-gel och hur du gör det

Utöver att vara ett idealiskt tillskott för idrottare och ett komplement för viktminskning så bidrar chiafrön också till att reglera kolesterolnivåerna och ta hand om ditt hjärta.
Fördelar med chiafrö-gel och hur du gör det

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Chiafrön har använts över hela världen sedan 1970-talet. Man tror att de har sitt ursprung i Guatemala och Mexiko, och enligt historiska data konsumerades de av Aztekkrigare för energins skull. Idag ska vi berätta hur man gör denna chiafrö-gel och visa dig några av fördelarna med att konsumera det regelbundet.

Många av deras egenskaper har bekräftats vetenskapligt, och deras näringsvärde har verkligen förtjänat dem klassificeringen som “superfood”.

Trots deras ringa storlek är dessa frön en rik källa till antioxidanter, omega-3-fettsyror liksom lösliga och olösliga fibrer som är viktiga näringsämnen för kroppen.

När de kommer i kontakt med vatten förvandlas de till en naturlig gel som du kan kombinera med andra näringsämnen för att stödja din kost.

Hur gör man chiafrö-gel?

Dags att göra chiafrö-gel!

Chiafrön finns i många livsmedels- och hälsokostbutiker. Eftersom de har ökat i popularitet under de senaste åren är de lättillgängliga för nästan alla.

Ingredienser

 • 6 1/2 msk chiafrön (100 g)
 • 5 dl vatten

Gör så här

 • Tillsätt chiafröna till en mixer, häll i vattnet och processa i några minuter tills du får en jämn smet.
 • Vänta några minuter, kör igen och låt stå i 10 till 15 minuter medan gelen bildas.
 • Kombinera hälften med valfri maträtt och spara den andra hälften till ett senare tillfälle.

Hur man konsumerar det

Du kan lagra produkten i kylskåpet i upp till två veckor utan att den förlorar sin konsistens.

Chiafrö-gel kan kombineras med bland annat:

 • Frukostflingor
 • Tomatsås
 • Senap
 • Salladsdressing
 • Grillsås
 • Sylt och gelé
 • Yoghurt och gräddfil
 • Hembakade kakor och bröd

Vilka är fördelarna med chiafrö-gel?

Tack vare dess höga energiinnehåll, rikliga utbud av näringsämnen och höga vatteninnehåll har chiafrö-gel flera fördelar för din kropp och hälsa.

Chiafrö-gel ger ett vätsketillskott

Chiafrö-gel

Regelbunden konsumtion av chiafrö-gel hjälper kroppen att bibehålla sin vätskebalans tack vare kombinationen av vatten med mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn.

Det rekommenderas för idrottare eftersom det återfyller kroppen med mineraler som går förlorade under fysisk aktivitet.

Det förbättrar matsmältningen

Att konsumera både lösliga och olösliga fibrer är ett bra sätt att bekämpa matsmältningsbesvär och surhet som orsakas av kryddstark mat och syror.

Dessa näringsämnen reglerar tarmfunktionen och bidrar till att upprätthålla kroppens pH-balans för att undvika ansamling av gifter samt förstoppning.

Det reglerar kolesterolnivåerna

Kolesterol

Lösliga fibrer bidrar till att sänka kolesterolnivåerna i blodet och förebygger blockering av blodkärlen.

Det innehåller också essentiella fettsyror som renar venerna och förebygger oxidationen av lipider.

Chiafrö-gel styr blodsockernivåerna

De näringsämnen som finns i dessa frön förlänger inte bara mättnadskänslan; de bidrar också till att sakta ner omvandlingen av kolhydrater till enkla sockerarter i matsmältningssystemet.

När du lägger till dem till din diet reglerar du blodsockernivåerna och förebygger både toppar och dalar.

Det ökar din energi

Löpare

De essentiella fettsyror, proteiner och antioxidanter som finns i chiafrön ökar mental och fysisk prestation, särskilt hos de som redan idrottar eller engagerar sig i krävande fysiska aktiviteter hela dagen.

Det förbättrar din sinnesstämning

Chiafrön innehåller en bra mängd tryptofan – en essentiell aminosyra som är relaterad till frisättning av serotonin i hjärnan och bättre humör.

Konsumtion av chiafrö-gel stimulerar produktionen av denna neurotransmittor och minskar stress och spänningar.

Det hjälper dig att gå ner i vikt

Våg

Anledningen till att gelen kan hjälpa dig att gå ner i vikt är att den har en mättande effekt som hämmar din önskan att konsumera mer kalorier än du behöver.

Eftersom den geléaktiga substansen expanderar inuti magen dämpas din aptit under längre tidsperioder och stoppar ditt stressätande.

I tillägg till det stöder dess näringsämnen och andra aktiva föreningar matsmältningssystemets funktion och ämnesomsättningen.

Har du lagt till chiafrön i din diet än? Vi uppmuntrar dig att göra chiafrö-gel hemma och konsumera det regelbundet för att se de många fördelarna det kan ha för din kropp.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.