Förändringar i bröst och bröstvårtor: När ska man vara orolig?

Förändringar i bröst och bröstvårtor är normala under hela livet. Ibland har ålder ett inflytande; andra gånger är det hormonella förändringar. Vi ska ta en titt på alla möjliga orsaker här.
Förändringar i bröst och bröstvårtor: När ska man vara orolig?
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Skriven av Edith Sánchez

Senaste uppdateringen: 03 mars, 2023

Förändringar i bröst och bröstvårtor är ofta en anledning till oro för många kvinnor. Hittar vi en liten knöl eller förändring i utseende förknippar vi det ofta omedelbart med cancer, trots att det kanske inte alltid är relaterat.

Det är viktigt att komma ihåg att inte alla förändringar beror på en malign sjukdom. Det finns många godartade tillstånd och omständigheter som orsakar dessa förändringar: åldrande, hormonella förändringar och miljön.

Lika relevant är att säga att förändringar i bröst och bröstvårtor inte heller bör ignoreras. Så när är de en anledning till oro? När ska du rådfråga din läkare? Vi berättar nedan.

Förändringar i bröst och bröstvårtor sker under hela livet

Förändringar i bröst och bröstvårtor sker under hela livet. De är en del av människans naturliga utvecklingsprocess.

Mjölkkanalerna finns där från födseln. Dessa växer klart några år senare.

Puberteten för med sig en rad hormonella förändringar. I detta skede blir brösten större, och bröstkörtlarna utvecklas för att kunna producera mjölk. Bröstvårtorna och vårtgården växer också.

I allmänhet utvecklas bröst mellan åldrarna 8 och 13 hos kvinnor. Sedan kommer de att fortsätta att genomgå gradvisa förändringar fram till 17 eller 18 års ålder. Hos vissa människor fortsätter de att växa tills de är 20.

Under graviditeten sker även förändringar i bröst och bröstvårtor. Båda blir större och bröstvårtorna mörknar.

Viktförändringar, såväl som mensen, orsakar också förändringar i brösten. Debuten av klimakteriet markerar en ny milstolpe, när det återigen sker viktiga förändringar i utseendet på bröst och bröstvårtor.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Typer av kirurgi vid behandling av bröstcancer

Bröstförändringar

Förändringar i bröst och bröstvårtor uppstår av många olika anledningar. När det gäller bröst kan de variera i form, storlek och textur. Några av de vanliga skälen är följande.

Mensen

Det är mycket vanligt att brösten förändras före eller efter menstruationen. Det är också vanligt att de ser svullna ut. Detta beror på ansamling av vätskor i det området vilket är normalt.

mensvärk
Ibland kommer menssmärta tillsammans med smärta i brösten.

Graviditet

Förstoringen av bröstkörtlarna under graviditeten leder ofta till klumpar i brösten. Detta är dock normalt.

Ett tillstånd som kallas mastit kan uppstå under amning. I det här fallet kan man även känna klumpar i brösten.

Början av klimakteriet

I början av klimakteriet sker stora hormonella förändringar som orsakar förändringar i bröst och bröstvårtor. Det är inte ovanligt att du känner fler knölar än tidigare och har ont, trots att du inte har mens.

Hormonersättningsterapi

Användningen av hormoner under klimakteriet, såsom piller eller injektioner, leder till att brösten blir tätare. Ibland ändrar detta tolkningen av ett mammografiresultat och kan leda till misstankar, även om allt är normalt.

Postmenopaus

Efter klimakteriet sker ett stort fall i hormonnivåerna. Detta leder till förlust av volym, form och fasthet i brösten.

Konsistensen blir mjukare och de ser vanligtvis mer hängiga ut. Klumpar kan framstå som ofarliga cystor i de flesta fall. Men det kräver medicinsk konsultation.

När man ska oroa sig för förändringar i brösten

Precis som det finns bröstförändringar som är normala, finns det andra som är tecken på hälsoproblem. Var uppmärksam på plötsliga förändringar.

När ska man oroa sig? Följande är tecken på att något är fel:

 • En fast massa i bröstet eller armhålan. Var särskilt uppmärksam på runda, släta klumpar eller klumpar som är mycket stora och lätt rör sig under huden. Denna typ av tillväxt kräver alltid en medicinsk konsultation.
 • Rodnad eller fjällande brösthud.
 • Förtjockning av brösthuden.
 • Grov eller bucklig hud, som en apelsin.
 • Återkommande smärta utan uppenbar anledning.

Förändringar bröstvårtorna

Bröstvårtorna genomgår också förändringar under graviditet och amning och med åldern. I alla dessa fall är det normala variationer.

Likaså kan operationer eller förändringar i vikt göra att bröstvårtorna ser annorlunda ut. Mensen spelar också en roll.

Några av de naturliga förändringarna är följande:

 • Förändringar i färg: Det är normalt att de mörknar lite under graviditet, amning och klimakteriet. De återgår till sin ursprungliga färg när dessa processer är över.
 • Förändringar i storlek: Bröstvårtorna kan ändra storlek på grund av faktorer som pubertet, graviditet, amning eller mensen.

Eksem kan ändra strukturen på vårtgården. Detta är ett utslag som kan behandlas utan större problem.

Läckande bröstvårtor är inte vanligt, men det är inte ett varningstecken i sig. Det är vanligtvis godartat om det rinner från båda bröstvårtorna när du klämmer på dem, och under graviditeten och i vissa skeden av mensen.

När ska man oroa sig för förändringar i bröst och bröstvårtor?

Bröst- och bröstvårtor bör alltid observeras noggrant. Ibland är skillnaden mellan en normal och en patologisk förändring inte särskilt uppenbar. När du är osäker är det bäst att rådfråga din läkare.

Som sagt, det är viktigt att vara uppmärksam när följande inträffar:

 • Det växer hår på vårtgården.
 • Sår uppstår.
 • Förtjockning av bröstvårtans hud.
 • Bröstvårtan har blivit röd eller lila.
 • Färgförändringar med klåda eller vätskande.
 • Konsistensen på bröstvårtans hud liknar en apelsin.
 • Rodnad i vårtgården eller en känsla av värme i området.
 • När en utstickande bröstvårta blir platt.
 • Spontan utsöndring av vätska från bröstvårtan.
 • Återkommande klåda i bröstvårtan eller vårtgården.
 • Ihållande ömma het i bröstvårtorna.
 • Endast en av bröstvårtorna är inverterad.
förändringar i bröst och bröstvårtor
Det finns många olika anledningar till en medicinsk konsultation. När du är osäker är det alltid bäst att boka tid hos en läkare.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 6 intressanta metoder att få fasta bröst

Mammografi vid förändringar i bröst och bröstvårtor

För närvarande finns olika behandlingar tillgängliga för tillstånd och sjukdomar i brösten, inklusive för cancer. Tidig diagnos är mycket viktigt. Därför, om du ser betydande förändringar i bröst och bröstvårtor bör du konsultera en läkare. Det rekommenderas att kvinnor går på en mammografiundersökning vartannat år från 45 till 55 års ålder. I alla situationer, om du ser förändringar och känner dig osäker, kan du be att få göra denna undersökning oavsett ålder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fernández, J. G., & Ovares, C. E. U. (2012). La glándula mamaria, embriología, histología, anatomía y una de sus principales patologías, el cáncer de mama. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(602), 317-320.
 • Galván Espinoza, H. A. (2012). La necesidad e importancia del control de calidad en mamografía. Gaceta mexicana de oncología, 11(4), 246-250.
 • Sánchez Portela, J. R., & Verga Tirado, B. (2011). Cáncer de mama: ¿Es posible prevenirlo? Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 15(1), 14-28.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.