Flixonase nässpray: Vad det är och hur man använder det

Flixonase är ett läkemedel för de övre luftvägarna om du har allergier. Det är en kortikosteroid, så du bör fråga din läkare om det är rätt för dig för att få ett recept utskrivet.
Flixonase nässpray: Vad det är och hur man använder det

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2022

Flixonase nässpray är ett läkemedel som innehåller flutikasonpropionat som aktiv ingrediens. Det är en kortikosteroid som har antiinflammatorisk effekt.

Detta läkemedel kan man köpa i form av en nässpray. Flixonase ger lindring från de huvudsakliga allergisymptomen i de övre luftvägarna och näsan. I allmänhet är de vanligtvis luftvägssymptom, särskilt från säsongsbetonade allergier.

Hur fungerar det?

Allergier i övre luftvägarna uppstår när allergener tränger in genom näsan. Denna process utlöser en reaktion från immunsystemet. När frisättning av olika inflammatoriska ämnen utlöses ger det olika allergisymptom.

Den viktigaste egenskapen hos Flixonase är att den kan blockera de ämnen som orsakar inflammation. Det kan verka på upp till sex av dessa inflammatoriska ämnen, inklusive histamin.

Förutom histamin verkar Flixonase genom att blockera följande ämnen: prostaglandiner, cytokiner, tryptaser, kemokiner och leukotriener.

Vad använder man Flixonase nässpray för?

Detta läkemedel är för vuxna för att lindra symptomen på allergisk rinit från pollen och andra allergener som kan finnas i luften. Några av dessa andra allergener kan vara djurhår, dammkvalster och svampsporer.

Det kan lindra symptomen som uppstår vid allergisk rinit och verkar mot nysningar, rinnande näsa, täppt näsa och kliande och rinnande ögon. Effekten kan vara i upp till 24 timmar och preparatet är mycket enkelt att använda.

Man kan se en förbättring av symptomen redan vid första användningen. Du kommer dock inte att uppnå maximalt skydd förrän efter tre till fyra dagar. Därför är det viktigt att du använder Flixonase regelbundet så att du får bästa möjliga lindring av symptomen.

Hösnuva beror vanligtvis på en allergisk reaktion, och för att lindra detta kan man använda Flixonase.

kvinna snyter sig
Flixonase kan lindra symptomen som uppstår vid allergisk rinit och verkar mot nysningar, rinnande näsa, täppt näsa och kliande och rinnande ögon.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Mögel och hälsoproblem: är det farligt med mögel i huset?

Dosering och hur du använder Flixonase nässpray

I allmänhet är den rekommenderade dosen för vuxna två pumpar med sprejflaskan per näsborre en gång om dagen, helst på morgonen.

Om du har mer intensiva symptom kan du använda en större dos. Men gör det bara tills du ser en förbättring, och bara under så kort tid som möjligt. När du känner lättnad, använd den normala dosen igen, och bara en gång om dagen. Försök alltid att använda lägsta möjliga dos vid vilken du ser en effekt.

Innan du använder Flixonase, snyt först näsan, skaka sedan flaskan och ta av locket. Placera sedan spetsen i ena näsborren och håll emot undertill på flaskan med ett finger.

Luta huvudet något framåt med flaskan riktad rakt upp och andas långsamt in genom näsan. När du andas in, tryck på sprayen så att produkten sprutar upp i näsan.

Andas sedan ut genom munnen och upprepa stegen i den andra näsborren. När du är klar, rengör toppen på flaskan och sätt på skyddslocket.

Möjliga biverkningar

Vid behandling med kortikosteroider i näsan, särskilt vid höga doser och under längre perioder, kan du uppleva vissa biverkningar medan det absorberas. Beroende på hur ofta du använder det, är möjliga biverkningar av Flixonase:

Kvinna vid blomma nyser och behöver flixonas
Hösnuva beror vanligtvis på en allergisk reaktion. Detta kan man lindra med nässprejen Flixonase.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Ät vitaminrika livsmedel för att bekämpa säsongsallergier

Fördelarna med att använda Flixonase nässpray

Bland de huvudsakliga fördelarna med Flixonase vill vi nämna:

  • Det ger 24-timmars lindring av symtom som t.ex täppt näsa, rinnande eller kliande näsa och nysningar.
  • Flixonase gör dig inte sömnig.
  • Det verkar direkt på nässlemhinnan.

Flixonase är mycket användbart för att behandla säsongsbetonade allergirelaterade symptom. Den gör detta genom att blockera sex olika inflammatoriska ämnen. Flixonase är ett receptbelagt läkemedel, så du måste konsultera en läkare för att få det utskrivet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Leach, C. L., Kuehl, P. J., Chand, R., & McDonald, J. D. (2015). Nasal Deposition of HFA-Beclomethasone, Aqueous Fluticasone Propionate and Aqueous Mometasone Furoate in Allergic Rhinitis Patients. Journal of Aerosol Medicine and Pulmonary Drug Delivery. https://doi.org/10.1089/jamp.2014.1180

  • Brandi, V., & Stahl, E. G. (2009). Bioequivalencia de un rociador nasal de propionato de fluticasona genérico y el producto comercial TT  – Bioequivalence of generic and branded fluticasone propionate nasal spray. Rev Peru Med Exp Salud Publica.

  • Brandi, V., & Stahl, E. G. (2009). Bioequivalence of generic and branded fluticasone propionate nasal spray. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2009.264.1403


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.