10 fantastiska filmer för tonåringar

Dessa kända tonårsfilmer satte spår i hela generationer och fortsätter att vara kultfilmer som är värda att ses om igen. Välj din favorit och njut!
10 fantastiska filmer för tonåringar
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 18 februari, 2024

Ungdomen och övergången från barndom till tonåren har varit teman som ofta utforskats på duken genom åren. Och det finns fantastiska filmer för tonåringar på de gemensamma teman som dessa unga individer utforska under detta stadium av mognad och självupptäckt. Dessa filmer visar karaktärer som fortfarande befinner sig i dessa stadier, och som upptäcker sina innersta önskningar.

Film är många gånger en återspegling av en verklighet som försöker visa tittarna vardagen och dilemman i det dagliga livet. Således har varje era sina särskilda tonårsfilmer som skildrar hur livet såg ut under dessa år och glädjen och svårigheterna som ungdomarna fick möta.

Äventyr med vänner, sexuella uppvaknanden och den existentialism som är typisk för tonåren har varit en oundviklig attraktion för unga biobesökare som försöker identifiera sig med karaktärerna och även vuxna som vill bli påminda om nostalgin från sina yngre år. Med detta i åtanke vill vi dela med oss av en sammanställning av 10 fantastiska filmer för tonåringar.

10 fantastiska filmer för tonåringar

10 idéer för ungdomar
Utnyttja helgen för att se någon av dessa 10 fantastiska filmer för tonåringar.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa detta: 6 romantiska filmer som kommer röra dig till tårar

I den här listan hittar du allt från kultklassiker från 80-talet till mer aktuella romantiska komedier. Välj dina favoriter och låt filmmaratonet börja!

1. The Perks of Being a Wallflower (Stephen Chbosky, 2012)

Denna film från 2012 är filmatiseringen av romanen med samma namn skriven 1999. Denna ungdomsfilm, skriven och regisserad av Stephen Chbosky, hyllar alla dessa introverta och konstiga tonåringar som kämpar för att hitta sin plats i världen, men som försöker att göra vägen roligare hand i hand med sina sanna vänner.

Filmen, som utspelar sig på 90-talet, fokuserar på Charlies liv. Charlie är en blyg och ensam ung man som tillsammans med två goda vänner möter motgångarna med att vara tonåring. Filmen, precis som boken, berättar oundvikliga situationer på ett opretentiöst och ocensurerat realiteter. Vi får ta del av kärleksrelationer, sex, droger, identitet, vänskap och familjeproblem.

2. Förr eller senare exploderar jag (Josh Boone, 2014)

Vill du ha lite romantisk dramatik, kommer denna film säkerligen ge dig en tår i ögat. Filmen, baserad på John Greens bästsäljare med samma namn, berättar om livsresan för ett tonårspar som måste hålla sig starka för att kunna leva sina liv medan de kämpar mot cancer tillsammans. Kärlek, inre sorg och hur svårt livet kan vara är filmens huvudteman.

3. Mean Girls (Tina Fey, 2004)

Denna popkultur- och tonårskomedi-klassiker skrevs och regisserades av Tina Fey och med Lindsay Lohan och Rachel McAdams i huvudrollerna. Trots att den släpptes 2004 är den fortfarande en favoritkomedi för både unga och gamla tack vare dess mästerliga skildring av gymnasieklichéer.

Filmen följer Cady och hennes liv. Cady är en naiv ung flicka som går från hemundervisning till att studera på en stor gymnasieskola, med hundratals elever och deras unika personligheter. Längs vägen blir hon vän med olika människor och upptäcker fördelarna och allt det innebär att vara en “emo girl” i skolan.

4. Superbad (Greg Mottola, 2007)

Denna amerikanska tonårskomedi är en av de mest ihågkomna på grund av huvudpersonerna: Jonah Hill och Michael Cera. Den berättar historien om Seth och Evan, två omogna unga män mitt i deras upptäckt av sex och att festa, som bestämmer sig för att förlora sin oskuld till varje pris några dagar innan de ska gå ut gymnasiet. Filmen blev en biosuccé och har så småningom blivit en kultkomedi.

5. Boys Don’t Cry (Kimberly Pierce, 1999)

Denna independentfilm har Hilary Swank och Chloë Sevigny i huvudrollerna. Den berättar den sanna historien om Brandon Teena, en transsexuell man som som ung tar på sig sin manliga identitet och försöker hitta sig själv och kärleken, innan han blir offer för ett hatbrott.

På grund av sin handling blev det en av de banbrytande filmerna som tog upp frågan om manlig transsexualitet och en av de mest ihågkomna filmerna med HBT+-tema. Den rankades av kritiker som en av årets bästa filmer och fick en Oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudroll för Hilary Swank, som vann en Golden Globe för bästa kvinnliga huvudroll i dramakategorin.

10 idéer för ungdomar
Scream var en av de mest populära filmerna på 1990-talet.

6. Scream (Wes Craven, 1996)

Regissören Wes Craven återupplivade tonårsskräck och spänning med den här filmen och dess uppföljare (inklusive en TV-serie). Den handlar om den unge Sidney, en ung student som är måltavlan för en maskerad seriemördare känd som Ghostface.

Denna skräckinjagande mördare, som bär en underlig vit mask, bär på ansvaret för sin mammas död. Mördaren gör Sidneys liv till en mardröm. Det är en av sin tids mest kända och storsäljande skräckfilmer.

7. Grease (Randal Kleiser, 1978)

En av pionjärerna inom tonårsmusikal är denna film som utspelar sig på 1950-talet och med John Travolta och Olivia Newton-John i huvudrollerna. Det är en bearbetning av en populär Broadway-musikal och blev snabbt en kultfilm, både för sitt soundtrack och sin medryckande koreografi.

Den populära filmen handlar om romansen mellan den stilige och rebelliska Danny Zuko och den unga oskyldiga Sandy Olsson, när det verkar som att ödet oundvikligen kommer att skilja dem åt.

8. Den onda cirkeln (Andrew Fleming, 1996)

En grupp fyra utstötta flickor träffas på gymnasiet och börjar utöva häxkonst för sin egen fördel, omedvetna om konsekvenserna av sina handlingar. En av huvudpersonerna, Sarah Bailey, börjar bli medveten om sina övernaturliga krafter och flyttar till en ny skola efter sin mammas död. Väl där träffar hon tre unga häxor och dramat börjar.

Som ett resultat blir Sarah nyckeln till gruppen som den “fjärde” och fullbordar därmed den nödvändiga kraften för att åberopa de fyra kardinalpunkterna i en speciell ritual. Men varje handling har sin reaktion och detta kommer tonårshäxorna att upptäcka på värsta sätt.

9. High School Musical (Kenny Ortega, 2006)

Detta är tveklöst en av de mest kända tonårsmusikalerna i modern tid. Den slungade sina stjärnor till världsberömdhet och blev en av Disneys mest populära originalfilmer. Dess enorma framgång bland tonåringar ledde till ytterligare två uppföljare, som släpptes 2007 och 2008.

Den berättar historien om en grupp gymnasieelever fascinerade av sång, dans och sport, som upptäcker kärlek, rivalitet och vänskap bland sina klasskamrater. Det är lätt att identifiera sig med karaktärerna, eftersom det finns tonåringar av alla slag: från den blyga forskaren till den utåtriktade artisten till den stiliga sportkillen till en känslig sångare.

10. Clueless (Amy Heckerling, 1995)

Clueless är en av de mest kända tonårskomedierna genom tiderna och blev ett stilriktmärke på 1990-talet. Den här filmen, med Alicia Silverstone i huvudrollen, följer vardagslivet för en rik skolflicka i Beverly Hills, och presenterar en satir över den amerikanska övermedelklassens livsstil.

Det är tack vare pionjärer som denna 90-talsfilm, med sin berömda och typiska “dumma blondin”-karaktär, som senare filmer med samma typ av karaktär, som Legally Blonde (2001), Mean Girls (2004) och The House Bunny (2008) kommit till. Därför anses den vara modern till många samtida tonårsfilmer.

Filmer för tonåringar som förtjänar ett hedersomnämnande

Varje decennium har sina flaggskeppsfilmer som representerar tidens tonår och uppror. De är filmer som stannat kvar i minnet hos alla ungdomar som såg dem och som väcker nostalgi långt efter omognadens gyllene dagar. Det här är några av de bästa tonårsfilmerna som förtjänar hedersomnämnande :

  • Till alla killar jag gillat (Susan Johnson, 2018).
  • Lady Bird (Greta Gerwig, 2017).
  • The Bling Ring (Sofia Coppola, 2014)
  • The Breakfast Club (John Hughes, 1985)
  • Häxor, läxor och dödliga lektioner (Michael Lehmann, 1988)

Nu har du ett bra urval av filmer för att återuppleva de där gyllene åren av din ungdom och minnas den där första gången utan vuxen översyn. Så välj ut dina favoritfilmer, poppa en skål popcorn och ta plats i soffan för att njuta av ett otroligt filmmaraton med dessa fantastiska filmer för tonåringar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.