Extraordinära hälsofördelar med öl

Måttlig konsumtion av öl hjälper dig att bekämpa hjärt- och kärlsjukdomar, förebygga benskörhet och minska grå starr bland många andra hälsofördelar. Det har också några användningsområden inom skönhet.
Extraordinära hälsofördelar med öl

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Öl är en av de mest konsumerade dryckerna runt om i världen, som dricks tillsammans med vänner efter en hård dag på kontoret eller avnjuts medan du blickar ut över havet. Men visste du att det finns många hälsofördelar med öl om du dricker det med måtta? I följande artikel kommer vi att dela några av dessa fördelar med dig.

Skönhets- och hälsofördelar med öl

Skyddar kardiovaskulär hälsa

Måttlig konsumtion av öl kan ha antiinflammatoriska effekter, avsevärt öka det “goda” kolesterolet, och hjälpa till att bekämpa vissa hjärtsjukdomar. Så ett trevligt glas öl varje dag kan hjälpa hjärtat.

Stärker skelettet

Många studier har visat att öl (och andra drycker med låg alkoholhalt) kan ha positiva effekter på skelettets hälsa. Detta beror på det faktum att det innehåller kisel – en mineral som hjälper till att förbättra bentätheten och förhindra förlust av benmassa. Dessutom innehåller det naturligt fytoöstrogen, som har kopplats till förebyggande av benskörhet och lindring av klimakteriebesvär.

Öl

Skyddar mot neurodegenerativa sjukdomar

En av våra främsta hälsofördelar med öl är att vetenskapliga studier har visat att de som dricker denna dryck med måtta löper mindre risk att drabbas av Alzheimers. Återigen är detta tack vare dess innehåll av kisel, som är i stånd att minska mängden giftiga metaller som byggs upp i kroppen och orsakar degenerativa sjukdomar. Samtidigt förbättrar det minne och koncentration.

Hämmar utveckling av cancer

Bland de viktigaste komponenterna i öl finns xanthohumol – en polyfenol som ingår i humle. Det är en antioxidant som hämmar och förebygger bildandet av cancerceller som om det vore ett kemopreventivmedel mot vissa typer av cancer.

Ölschampo

Stärker immunförsvaret

Öl har förmågan att stärka immunförsvaret och hindra dig från att utsättas för infektionssjukdomar så som en vanlig förkylning eller herpes. Åtminstone i vissa fall hindrar det symptomen från att bli mycket allvarliga eller långvariga. En gammal huskur från en region i Tyskland är att dricka varm öl när du är förkyld eftersom det frigör näsgångarna och förbättrar blodflödet.

Har antiinflammatoriska egenskaper

Skillnaden mellan öl och andra alkoholhaltiga drycker är det viktiga innehållet av humle. Detta ämne har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, vilket bidrar till att förebygga sjukdomar relaterade till åldrandet.

Öl av olika typer

Lindrar magproblem

Om du lider av magproblem kan öl fungera som en naturlig huskur. Att dricka öl (eller cider eller vin) med måtta ökar mängden magsyra, som kan påskynda tömningen av magsäcken, vilket minskar risken för infektion från Helicobacter pylori-bakterier, som kan orsaka magsår.

Förebygger förstoppning

Intag av fiber har visat sig eliminera förstoppning och även minska det onda kolesterolet. Med kornöl kan du få ditt rekommenderade dagliga intag av lösliga fibrer, vilket gör det till den bästa drycken (efter vatten) för att få näring.

Öl 1

Är starkt vätskedrivande

När du börjar dricka öl måste du nästan omedelbart gå på toaletten. Detta beror på att det innehåller 90% vatten, låg natriumhalt (som minskar ansamlingen av vätskor och förebygger njurproblem) och en hög halt kalium.

Minskar risken för grå starr

Öl är bra för synen i alla bemärkelser, men mer än något annat för de som har en historia av grå starr i familjen. Att dricka ett glas om dagen är bra för till exempel diabetiker eftersom det hjälper till att hålla synen skarp och förhindra glaukom (okulärt tryck). För detta ändamål är mörk öl bättre än ljus öl.

Hemgjord öl

Förebygger anemi

Detta är särskilt bra för kvinnor under klimakteriet när de lätt får näringsbrist. Flavonoiderna i öl är kraftfulla antioxidanter som ökar cellulär aktivitet och förbättrar järnnivåer.

Ger en hel del energi

I och med dess stora innehåll av vitamin B kan öl ge dig känslan av att du har mer energi för att utföra fler aktiviteter, så som att arbeta eller studera. När du dricker ett glas blir det mycket tydligt. Detta näringsämne stärker nervsystemet och regenererar celler.

Öl 2

Förbättrar huden

I New York har man etablerat något så exotiskt som ett “ölspa” där du kan dra nytta av ölens alla fördelar. Till exempel kan du bada i en balja med mörk öl. Länder som Tyskland, Österrike och Tjeckien har upplevt en liknande utveckling med ansiktsmasker. Denna metod är framgångsrik tack vare alla de vitaminer som finns i öl, vilka förbättrar hälsan och pigmenten hos huden för att ge dig en yngre, mjukare och mer flexibel hud.

Gör underverk för håret

Den välkända filmstjärnan Catherine Zeta-Jones har berättat hur ölbehandlingar har gjort underverk för hennes hår. Hon hävdade i en intervju att denna naturliga behandling ger både skinande och mjukt hår. Detta är tack vare ölets vitamin B och proteiner. Den enda nackdelen är att lukten dröjer sig kvar (men detta kan döljas med parfym).

Gör fötterna avslappnade

Den sista av våra hälsofördelar med öl har med fötterna att göra. När du kommer hem utmattad efter en lång dag på jobbet finns det inget bättre än att bada fötterna i vatten med mineralsalt. Om du använder kall öl istället för vatten kommer bubblorna skapa en mycket avslappnande effekt.

Det finns dock två problem med detta: för det första kommer dina fötter vara klibbiga efteråt och för det andra går du miste om några glas god öl.

Öl

Kände du till dessa hälsofördelar med öl? Dra nytta av dem, men se till att dricka med måtta.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.